<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
KKV
Amennyiben az MVM-nek sikerül megvásárolnia az olasz Eneltől a szlovák villamosművek (SE) többségi tulajdonrészét, a magyar energetikai vállalat befejezi és üzemeltetni is fogja az SE tulajdonát képező mohi (Mochovce) atomerőmű új blokkjait – írta pénteken a pozsonyi Pravda az MVM stratégiai igazgatójával készített interjúban.

„A független szlovák lap azzal összefüggésben jelentetett meg interjút Harmati Györggyel, az MVM csoport stratégiai igazgatójával, hogy az MVM és a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft, mintegy két hete, közös, nem kötelező érvényű ajánlatot tett a piacvezető szlovák energetikai vállalat többségi tulajdonrészének megvásárlására” – írja az MTI. A szlovák villamosművek többségi tulajdonrészét - a vállalat részvényeinek 66 százalékát - jelenleg az Enel birtokolja, azt az olasz energetikai óriás 2006-ban vásárolta meg 839 millió euróért.

Az Enel tavasszal erősítette meg, hogy – saját adósságlefaragási terveinek részeként – el kívánja adni a Wall Street Journal által két milliárd euró értékűre becsült szlovák cégben birtokolt tulajdonrészét, amely iránt jelenleg az MVM-en kívül a cseh energetikai művek (CEZ) is érdeklődik.

(Fotó: Wikimedia Commons, Szeder László)

A szlovák villamosművek – amely a régió második legnagyobb villanyáram-előállítója, 5739 megawatt beépített erőművi kapacitással rendelkezik – Szlovákiában 2 atomerőművet, 34 vízerőművet, két hőerőművet és két naperőművet birtokol. Ezek között van a mohi atomerőmű is, amelynek harmadik és negyedik blokkja jelenleg is építés alatt áll, de azok beüzemelési időpontját már többször későbbre tolták – folytatja az MTI.

Az építkezés, Szlovákia történetének legnagyobb beruházása, annak kivitelezése még 2008-ban kezdődött, s az aktuális tervek szerint 2017-ig készülhet el. Ugyanakkor a szlovák médiában megjelent egyes vélekedések szerint, a késlekedés hátterében az állhat, hogy az Enelnek nem áll érdekében az építkezés befejezése, egyebek mellett azért sem, mert az új blokkok áramtermelése a csökkenő villanyáram árak mellett veszteséges is lehet – írja az MTI, ami kérdéseket vet fel Paks 2-vel kapcsolatban is.

Az MTI nem emlékezik meg arról, hogy Ausztria és Szlovákia viszonyában komoly problémákat okozott az atomerőmű, ami így esetleg Magyarországra nézve is kellemetlen lehet. Az atomerőmű új blokkjainak tervezett átadása „2013-ban a szlovák legfelsőbb bíróság kedvezőtlen döntése miatt meghiúsult (…) Az erőmű bővítése körül széleskörű nemzetközi vita bontakozott ki, amikor Szlovákia az atomenergiát ellenző Ausztria kérdéseire adott válasz nélkül zárta le a nemzetközi hatásvizsgálatot” – írja a Wikipedia.

„A szlovák kormány ezek után kénytelen volt bocsánatot kérni. Az atomerőmű bővítése ellen egyébként Tatabánya városa is szót emelt. A 2010 novemberében keletkezett tűz eltitkolása ugyancsak nem szolgálta az erőmű biztonságos és átlátható működéséről festett szlovák ígéret teljesülésébe vetett hitet” – írja az emberek által szerkesztett ingyenes lexikon.

Harmati György a Pravdának adott interjújában a mohi atomerő új blokkjaival összefüggésben azt mondta: az MVM a jelenlegi fázisban azt feltételezi, hogy befejezi és üzemeltetni is fogja azokat – folytatja az MTI.

A magyar energetikai vállalat stratégiai igazgatója terveikkel kapcsolatban elmondta: az MVM aktívan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel kiszélesítheti portfólióját a közép-európai régióban. Rámutatott: meggyőződése, hogy amennyiben az SE az MVM csoport része lenne, az megerősítené Kelet-Közép-Európa energiaellátásának biztonságát és annak köszönhetően növelni lehetne a villanyáram előállítás hatékonyságát. Illetve hozzá lehetne járulni az Európai Unió egységes energiapiacának fejlesztéséhez is.

Harmati az SE többségi tulajdonrész megszerzésének indítékait részletezve a pozsonyi lapban rámutatott: az egyik kulcsfontosságú ok, amiért az MVM érdeklődik a szlovák energetikai vállalat iránt, az, hogy az SE villanyáram-termelésének 75 százalékát szennyezőgáz-kibocsájtás mentes forrásokból termeli. Az energiaforrások mibenlétére való tekintettel feltételezik, hogy az atomenergetika és a vízierőművek a jövőben is nyereségesek lesznek.

Ezzel összefüggésben megjegyezte: bár egyelőre nem rendelkeznek részletes információkkal a mohi atomerőmű blokkjainak befejezéséhez szükséges kiadások mértékéről, bíznak benne, hogy alkalmuk lesz ezekkel az információkkal megismerkedni a kötelező érvényű ajánlat előkészítésének szakaszában.

Fidesz-Greenpeace: aggályos a mohi atomerőmű bővítése

A magyar határtól alig 40 kilométerre, a szlovákiai Mohiban (Mochovce) épülő új atomerőművi blokkok építési technológiája elavult, és nem vizsgálták a bővítés lehetséges magyarországi hatásait, ezért új engedélyezési eljárásra lenne szükség – hangsúlyozták környezetvédelmi szervezetek képviselői Esztergomban, az atomerőmű tervezett bővítéséről tartott közmeghallgatáson a Fidesz.hu 2009-es archív cikke szerint.

A megépíteni szándékozott két új blokknak nincs olyan vasbeton burkolata, amely ellenállna egy rázuhanó repülőgépnek. A terület földrengésveszélyes zónában van, ahol már 7,2-es erősségű rengés is előfordult, azonban az erőmű legfeljebb 6-os rengésnek tudna ellenállni. Aggályos a környezetvédők szerint az is, hogy a bővítés 1980-as technológiával készült tervek alapján történne, továbbá senki nem vizsgálta egy esetleges baleset magyarországi hatásait. A Greenpeace minden szabály arculcsapásának nevezte, hogy jelenleg az előzetes környezetvédelmi eljárások zajlanak, azonban az építkezés közben folyik.

Az uralkodó szélirány miatt egy esetleges katasztrófa a Duna menti településeket szennyezné, ezért Meggyes Tamás polgármester korábban levélben fordult a környezetvédelmi miniszterhez, hogy mindent tegyen meg a beruházás megépülése ellen.

A mohi atomerőmű első két blokkja az 1980-as években épült, és a szlovák áramszolgáltatás privatizálása során a vevőnek, az olasz ENEL-nek vállalnia kellett a hármas és négyes blokk megépítését. A tervezett blokkok technológiája megegyezik a paksi erőművével. A beruházás költsége 2,7 milliárd euró, a térségben 3500 új munkahelyet hoz létre – írták még 2009-ben.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG