<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A Beszerzési Menedzser Index 54,6, ami az ipar növekedését jelzi, idén bővül a foglalkoztatási index.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 54,6. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada márciushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban kilenc hónapja tart már a bővülés. Az áprilisi adat 0,9 százalékponttal magasabb a márciusinál - közölte a Privátbankárral a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).A BMI főbb komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már hatodik hónapja. A mostani érték átlag felettinak számít.

Az új rendelések indexe némileg emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb áprilisi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ezáltal magasabb lett, és jóval meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem némileg lassult. 

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek, három hónapos növekedés után először, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei áprilisi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján némileg átlag alatti, és a hetedik legkisebb áprilisi. 

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértek, majd decemberben is 50 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban folyamatosan bővülést mérnek. 

További eredmények

A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték némileg alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legalacsonyabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség negyedszer növekedett az idei év folyamán. 
A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedési üteme némileg felgyorsult. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötven hónapban csak egy alkalommal csökkentek. A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett. 

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, a másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ugyan csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50 pont felett maradt. 

Ebben a hónapban műanyag alapanyagok, liszt, festék, élesztő, polivinil acetát, élőállat és sertés bőrös eleje kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiányt nyárfa, barna ragasztószalag, húzott köracél, fához kapcsolódó anyagok és HDPE granulátum esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadók fémek és teflonrudak esetében.Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos