<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 50,8. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada májushoz képest összességében minimálisan kedvezőbb folyamatokról számolt be. Örvendetes, hogy az új rendelések száma meglódult.

Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. július – 2012 júniusa között eltelt évhez képest, de akkor az ötből négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal.

2010. július - 2011. június között ugyanakkor egy szűkülő hónapot sem mértünk. A június havi index 3,7 százalékponttal magasabb a májusi értéknél (47,1). Június összességében átlagon aluli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a júniusoké 51,7), és a mostani érték ezt is alulmúlja. Az elmúlt három évben a júniusi átlag (52,2) jóval az idei érték felett volt - közölte a Privátbankárral a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

Az új rendelések erősen nőttek

A termelési mennyiség indexe növekedett májusi értékéhez képest, és a múlt havi szűkülés után immár a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben tizenegyszer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben növekedett, és a mostani a hetedik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek megfelelően emelkedett, ötödször az elmúlt hat hónapban, ami még mindig kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (hat hónapból három szűkülés).

 

A vásárolt készletek elkezdtek növekedni az elmúlt hónapban tapasztalt szűkülés után. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján némileg átlag feletti, de csak a tizenegyedik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig öt-egy a bővülés javára.

A foglalkoztatottság és a szállítási átfutási idő romlott

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest, de az ütem gyengült. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték. Az index értéke negyvenhat hónapból 45-ször volt 50 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50 pont fölé került. Azóta az index csak öt hónapban jelzett csökkenést, 2012. júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben, valamint a múlt és a mostani hónapban. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend maradt abba.

Késztermékből kevesebbet spájzoltak

A beszerzési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a hetedik legalacsonyabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség ötször növekedett eddig az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak csökkenése abbamaradt és enyhe növekedést jeleztek a válaszadóink. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyven hónapban harminckilenc alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb júniusi ütem.

A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei mélyen átlag alattinak mondható, és a második legalacsonyabb 1995 óta (2009 után). A mutató 2010 júniusa óta 50 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50 pont körül. Az elmúlt hat hónapban négyszer csökkent az index értéke.

Az élőállat sokkal drágább

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, és a januári egy hónap szűkülés után ismét az import mennyiségének csökkenését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke emelkedett az előző hónaphoz képest. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.

Egy-két különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: speciális perselyek, munkahengerek, élőállat. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. speciális, Törökországból érkező anyagok, zártszelvény, szálanyagok, prepolimer). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink acél és tojás esetében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos