<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Egy EU-s szabálymódosítás után januártól bővült a veszélyes áruk köre. Emiatt több fuvarozónak lesz szüksége a rakomány, illetve a szállítás környezeti feltételeinek folyamatos ellenőrzésére.

A veszélyes áruk (tűz- és robbanásveszélyes, illetve egészségkárosító tulajdonsággal bíró anyagok) közúti szállítását az ADR nevű európai egyezmény szabályozza. Az előírások kétévente frissülnek annak érdekében, hogy a veszélyes anyagok tárolása és szállítása mindig a legkorszerűbb eljárás szerint történjen. A 2015. január 1-jével életbe lépő módosítások értelmében a szabályozás az alábbiak szerint változik:

  • Húsz új tétellel bővült a veszélyes áruk köre, köztük a félvezetők gyártásához használt gázokkal, a járműiparban használt aszimmetrikus kondenzátorokkal, a kiselejtezett, üres tisztítatlan csomagolóeszközökkel, továbbá a sugárzást érzékelő rendszerekkel.
  • Módosulnak a veszélyes rakományról a közlekedés többi résztvevőjét, illetve baj esetén a katasztrófavédelmi egységeket tájékoztató bárcákra vonatkozó előírások, így az új mintáknak nem megfelelő bárcákat cserélni kell.
  • Átdolgozták az ömlesztett – darabos, szemcsés – veszélyes áruk szállítására vonatkozó rendelkezéseket is, így az ilyen rakomány január 1-jétől már csak az erre szolgáló, folyadéktömör konténerben szállítható, illetve ha ez nem biztosítható, akkor a konténert folyadéktömör és döfésálló béléssel, illetve folyadék-visszatartó eszközzel kell ellátni.
  • Cserélni kell a szállításnál esetlegesen bekövetkező baleset vagy más veszélyhelyzetre vonatkozó útmutatásokat tartalmazó írásbeli utasításokat, amelyek a rendelkezés módosítása értelmében kiegészülnek az e-cigaretták és egyéb lítium-ion akkumulátoros eszközök használati tilalmával.

„Az áruszállításban a veszélyes áruk kezelése az a terület, ahol talán a legfontosabb a jármű és a rakomány helyzetének és aktuális állapotának nyomon követése, illetve a környezeti feltételek folyamatos ellenőrzése. Az ilyen típusú szállítmányok esetén ugyanis problémát jelenthet a túlzott fény- és hőhatás, a páratartalom, a szivárgás, de akár a gépjármű rezgése is. Folyamatos telematikai felügyelet mellett viszont a diszpécseri oldal egyből láthatja, ha eltérés mutatkozik az adatokban, és baj esetén azonnal értesítheti a járművezetőt” - hívta fel a figyelmet Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője.

Ha szivárog valami...

Az olyan alapadatokon túl, mint a járművek helyzete és sebessége, a korszerű telematikai megoldások ma már olyan érzékenységű problémákat is jelezni tudnak, amelyeket a gépkocsi személyzete gyakran csak későn venne észre. Jó példa erre a tartálykocsi esetleges szivárgása, amit a járművezető adott esetben csak a következő megállóban észlelne, amikor a kár már megtörtént. A valós idejű telematikai adatgyűjtés erre a problémára kínál megoldást, hiszen bármely apró eltérés esetén azonnal riasztás érkezik a diszpécserközpontba.

Míg egyéb fuvarfeladatoknál egy figyelmetlenség elsősorban a megbízó és megbízott számára okozhat főleg anyagi természetű károkat, a veszélyes áruk nem megfelelő kezelése akár súlyos természeti katasztrófához is vezethet, illetve emberéleteket is veszélyeztethet. Lényegesen nagyobb felelősséggel jár tehát az ilyen rakományok fuvarozása, így nem véletlen, hogy a veszélyes árut szállító járművezetőknek rendszeres oktatásokon és felkészítő tanfolyamokon kell részt venniük.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG