1p
KKV
Az elemzők szerint kellemes meglepetést hozott a külkereskedelem decemberi alakulása az ipari termelésről kedden publikált mutatókat követően
Az elemzők szerint kellemes meglepetést hozott a külkereskedelem decemberi alakulása az ipari termelésről kedden publikált mutatókat követően - közölte az MTI.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölte, hogy előzetes adatok alapján tavaly az export 21 százalékkal, az import 19,1 százalékkal emelkedett euróban számolva, a külkereskedelmi többlet 5,55 milliárd euró volt, ami 1,812 milliárd eurós növekedést jelent a 2009. január-decemberi 3,738 milliárd euró aktívumhoz képest.

Decemberben az export növekedése változatlanul magas, 21,4 százalékos volt euróban számolva, azaz nem mutatta az ipari termelés váratlan lassulását. A kereskedelmi mérlegtöbblet, 457 millió euró volt a múlt év utolsó hónapjában, 156 millió euróval több mint egy évvel korábban. A KSH kedden tette közzé, hogy tavaly decemberben 11,8  százalékkal csökkent az ipari termelés novemberhez képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított előzetes adatok szerint.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője rámutatott, hogy a decemberre várt 420 millió euró többlettel szemben kedvezőbben alakult a külkereskedelmi mérleg. Az Erste Bank elemzője  meglepő  pozitív hírnek mondta  a decemberi külkereskedelem alakulását a kedden nyilvánosságra hozott és negatív meglepetésként hatott ipari statisztika tükrében, amikor is egy hónap alatt az ipari termelés novemberhez képest mintegy 12 százalékkal esett. Szerinte mindez azt mutatja, hogy a decemberi ipari statisztika egyszeri tényezőhöz köthető.

Az elemző szerint a tavalyi 5,5 milliárd euró külkereskedelmi többlet 2011-ben is jelentős maradhat, és 4,5-5 milliárd euró közé tehető, mivel Magyarország exportpiaca továbbra is jól áll, a legutóbbi német ifo-index is nagy az optimizmust mutat.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a decemberi külkereskedelmi adat meghaladta a várakozásokat és kellemes meglepetés a keddi ipari adatok után. Rámutatott, hogy a két adat nem áll összhangban, miközben a decemberi kivitel 21 százalékkal nőtt, azalatt az ipari termelésben jelentősen visszaesett. Csak találgatni lehet, mi történhetett, vélhetően az ipari statisztikában korrekciót kell végrehajtani, vagy egyszeri kisiklásról lehet szó - tette hozzá.

A TakarékBank elemzője szerint a külkereskedelmi adatsor "inkább beleillik a képbe", mert erőteljesen látható, hogy Németország nagyon erőteljesen húzza Magyarországot és az egész régiót. A januári német ifo-mutató és beszerzési menedzser index kedvező alakulása előre vetíti, hogy a következő hónapokban a magyar kivitel dinamikája jó lesz.

Suppan Gergely hozzátette: várható, hogy lassan a belső fogyasztás is magára talál, ami az importot növelheti. Továbbra is az látszik, hogy a külkereskedelmi többlet növekedni fog, és a tavalyi 5,5 milliárd euró után 2011-ben a  5,7-5,8 milliárd euró sávban lesz - írja az MTI.

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG