1p
KKV
A korábban bejelentetthez képest idén mintegy 10 százalékkal kevesebb dolgozójától válik meg a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyára
A korábban bejelentetthez képest idén mintegy 10 százalékkal kevesebb dolgozójától válik meg a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyára, jövőre pedig várhatóan szintén csökken a leépítés mértéke a tavaly bejelentett tervhez képest - tájékoztatta a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke hétfőn az MTI-t.

A GE pénteken jelentette be, hogy az új beruházásokkal és a termelés átcsoportosításával a tervezettnél majdnem félezerrel kevesebb munkahelyet szüntet meg a magyarországi fényforrás üzletágban. A társaság tavaly októberben 2570 dolgozó leépítésével együtt járó átalakításokat jelentette be, legutóbbi közlése szerint 461 magyarországi munkahelyet mégis meg tud őrizni.

A cég 2010-re 1241 munkahely megszüntetését helyezte kilátásba, amelyből végül 1071-et hajt végre, míg a 2011-re tervezett 1329 dolgozó helyett a jelenlegi elképzelések szerint 1038-at bocsátanak el. A GE tavalyi tájékoztatása szerint a leépítések legnagyobb mértékben Nagykanizsát érintik, itt két év alatt mintegy 1300 dolgozó elbocsátásával számolnak.

Kupó Csaba, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a zalai városban 2010-re tervezett mintegy 300 fős leépítés több mint 10 százalékkal kevesebb lett. Az idei utolsó ütemben éppen ezen a héten kapja meg az elbocsátásról szóló tájékoztatást 154 dolgozó.

A szakszervezeti vezető megerősítette a GE közlését, amely szerint már a múlt héten megkezdődött az egyeztetés a munkáltató és a munkavállalók képviselői között a jövő évre tervezett leépítésekről. Pontos adatokról a még folyamatban lévő tárgyalások miatt nem tudott beszámolni, de az MTI úgy értesült, hogy Nagykanizsán az ezer dolgozó helyett mintegy 300-zal kevesebbet bocsátanának el 2011-ben.

Kupó Csaba hozzátette: a kisebb mértékű leépítés köszönhető annak, hogy az eddig hagyományos izzókat készítő gyártósorok helyett a GE halogén izzók gyártására alkalmas gépeket állított üzembe Nagykanizsán. Erre a lámpatípusra jelentős a kereslet, ez alapozhatja meg, hogy kevesebb dolgozótól kell megválni.

A vállalat és a munkavállalók képviselői a tavaly bejelentett, két évre szóló megállapodása alapján a GE a Munka törvénykönyvében előírtnál kedvezőbb juttatásokat biztosít az átszervezéssel érintett munkavállalóknak. Az illetékes munkaügyi központ, a munkáltató és a munkavállalók képviselői bevonásával munkába helyezést elősegítő bizottságokat alakítottak, amelyek segítségével a volt dolgozók személyre szabott csomagból választhatják ki a számukra megfelelő szolgáltatásokat.

A fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a GE fényforrás üzletága 2009 októberében ismertette a magyarországi termelést érintő terveit. Az átszervezés keretében az üzletág 2010-2011 során leállítja az Európai Unió energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok, vagyis a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes fénycsövek gyártását.

A GE fényforrás üzletága Magyarországon jelenleg hat városban hét gyárat üzemeltet, ezek közül a váci fényforrásgyárban jövőre leáll a termelés. Budapesten működik az üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) regionális üzleti központja, illetve Globális Fényforrás Technológiai Központja, ahonnan magyar mérnökök irányítják a jövő fényforrásainak fejlesztését. Az üzletág a termelés átalakítása után is mintegy 6 ezer munkavállalót foglalkoztat majd a hazai fényforrásgyártásban.

A GE Hungary Kft., a GE légi közlekedési, energiaipari, egészségügyi, vízkezelési, fényforrás és ipari elektronikai üzletágait összefogó leányvállalata és a Budapest Bank, mint a GE Capital része jelenleg 14 ezer munkavállalót foglalkoztat, amely a fényforrás üzletág átszervezése után mintegy 11 ezer munkavállalót alkalmaz majd.

A cég 2009-es árbevétele 845 milliárd forint volt, ennek 98 százaléka exportból származott. A GE 2009-ben Magyarország harmadik legnagyobb exportőre és ötödik legnagyobb foglalkoztatója volt.

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG