Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Néhány fős egyetemi spinoff-cégként indult a MediMass, majd százmilliókat toltak bele a befektetők - az intelligens sebészkés hatalmas áttörést jelent majd az orvostudományban, ha elkészül. Az egyik alapító a Privátbankár.hu konferenciáján elmondta, hogyan jutottak el oda, hogy egy amerikai óriás felvásárolta a céget, és miért nem sikerült Magyarországon tartani a találmányt.

A MediMass Kft. 2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kkv, amely Takáts Zoltán kutató találmányára épül, akinek öt magyar magánszemély közeli munkatársa és partnere volt a kezdetektől fogva. A tulajdonosi csoport az elmúlt években többször bővült, a Euroventures IV. alap több magánbefektetővel együtt csatlakozott hozzá, 2011-ben 400 milliót fektetett a cégbe. 2014-ben aztán az amerikai Waters Corporation felvásárolta a céget. Tallós Ákos, a cég CEO-ja a Privátbankár.hu Cégértékesítés, tőkebevonás, akvizíció konferenciáján csütörtökön.

Intelligens sebészkés: ha elkészül, hatalmas áttörés lesz az orvostudományban

A MediMass fejlesztése, az onkokés vagy intelligens sebészkés olyan sebészi kés, amely az operáció közben azon nyomban információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. A műtét közben folyamatosan adott információ az operációt végző orvos felé az érintett szövet rákos vagy egészséges voltáról jelentősen felgyorsítja a biológiai szövetanalízist, és segítséget nyújt a műtétet végző orvosnak abban, hogy maradéktalanul eltávolíthasson minden rákos sejtet. Az intelligens kést nemcsak a daganatos betegségekkel kapcsolatos műtéteknél lehet majd felhasználni.

Olyasmibe vágtak bele, ami még nem volt

Egyetemi spinoffként, néhány fővel indult a cég; egy rendkívül komplex, sokféle problémát felvető technológia fejlesztésébe kezdtek egy olyan területen, amely a legszigorúbb szabályozási környezetben, az orvosi műszerek területén kerülhet alkalmazásra - mondta el Tallós Ákos. Emellett komoly technológiai korlátokba ütköztek, amelynek egy része abból fakadt, hogy nem volt példa még csak hasonló eszközre sem, ami korábban sikeresen bekerült volna a műtőkbe. A tagok emiatt hamar szembesültek azzal, hogy nem boldogulnak egyedül – és nem csak anyagi értelemben, hanem technológiai értelemben is.

Ahogy megismerte a világ, megjelentek a befektetők

A komplexitást látva rájöttek: a technológiát kell fejleszteniük, megvédeniük (szabadalmi oltalommal), miközben ismertté teszik azt, publicitást adnak neki. A finanszírozást is biztosítani kellett – ezt megnehezítette, hogy egy átlagos startupnál lényegesen tovább kell biztosítani egy ilyen, kutatás-fejlesztési vállalkozás számára a külső forrást, magyarán jóval később kezd profitot termelni.

Tallós Ákos a Privátbankár.hu konferenciáján

A projekthez rendkívül korán csatlakozott egy üzleti angyal, és az első hazai K+F támogatást is megkapta már a cég, mire az első működő prototípust legyártották. Az első állatmintákon és ex-vivo kísérleti humán vizsgálatok során elért eredmények után viszonylag hamar kiléptek a nemzetközi porondra egy kutatás-fejlesztési partnerségi programban. Rá egy évre sikeres tőkebevonás történt a Euroventures IV. kockázati tőke alap részéről, ezután újabb nemzetközi K+F-támogatási projektekbe jutottak be. Ezután a fejlesztés olyan fokra ért, hogy uniós támogatást is igénybe tudtak venni.

A BBC-től az Al Jazeeráig mindenki felkapta a fejét az intelligens sebészkésre

A projekt a sok együttműködőnek köszönhetően komoly nemzetközi visszhangot kapott - a BBC-től az Aljazeeráig számos szakmai és közéleti médium is beszámolt a fejlesztésről. Ennek köszönhetően 2014-ben a korábbi partner úgy döntött, hogy tulajdonosként is beszáll a cégbe – ebből lett a tranzakció.

Tallós Ákos ugyan többször is a szerencsét említette, mint a siker egyik fontos tényezőjét - ennél azért nyilván többről van szó. A szenzációs, világújdonságnak számító fejlesztés összetettsége, az úttörő szerepből fakadó technológiai kényszer olyan együttműködésekre „kényszerítette rá” a céget, ami végül nemzetközi sikerhez vezetett.

Nehéz elengedni a céget?

Amikor a Waters bejelentkezett a cégért, a döntésnél az játszott szerepet: inkább vigyék a gyereket, minthogy kettévágják - fogalmazott Tallós. Azt szerették volna, ha mindenképp megvalósul a projektjük (az álmuk), az pedig már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy ehhez szükségük van külső segítségre. Emiatt viszont nagyon fontos volt a vevő személye – elengedhetetlen volt, hogy erős legyen a szándék a projekt megvalósítására - válaszolta egy kérdésre a szakember.

Miért nem tudta megtartani Magyarország a találmányt?

Az ország technológiailag képtelen volt a megvalósításra - válaszolta Tallós Ákos arra a kérdésre, miért nem sikerült az országhatáron belül megvalósítani azt a találmányt, ami Semmelweis óta a legnagyobb magyar áttörést hozhatta volna az orvostudományban. Az még elképzelhető, hogy a finanszírozás megoldható lett volna itthon, a projektvezetés így talán itthon tartható lett volna - az új tulajdonos azonban más megvalósítás mellett döntött.

Jelenleg egy 150 fős, magasan képzett, sok éves szakmai múlttal rendelkező szakemberekből álló csapat dolgozik most azon, hogy az intelligens sebészkés működő és használható formában bekerülhessen a műtőkbe – ezt a csapatot itthon nem lehetett volna összeállítani, mondta Tallós.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos