1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Csaknem a települések felében nem nyílt trafik, ugyanis annyi koncessziót még nem osztottak ki. Vagyis nagyjából másfél millió ember környezetében nincs dohánybolt. Ahol pedig megnyílt, az a többi boltosnak okozhat fejfájást.

 

Sokaknak kell utazni a cigiért

A dohánykoncessziós pályázati kiírás első körében 3176 településen kerestek új trafikost, nyertest azonban több mint 1410 településen nem találtak. Ez azt jelenti, hogy a települések közel felében jelenleg nincs trafik, így ha valaki dohányterméket akar vásárolni, annak utaznia kell - derül ki a derül ki az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményéből. A szervezet szerint csak akkor nem kell utazni, ha a július 15-i határidőig a régi árusnál még  maradt a régi készletből, amit meg lehet venni. Magyarország kistelepülésein 3 millió ember él, ezek fele júliusban lakóhelyén nem talál majd trafikot. Később azért javulnak az esélyeik, hiszen az új pályázatok hozhatnak nyerteseket - emlékeztet a szövetség.

Trafiktérkép már eddig is sokféle készült, de a dohányosoknak az esetek döntő többségében maguknak kell felkutatniuk a számukra legkedvezőbb helyen található új trafikot (a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. trafikkereső listájára még töltik az adatokat). Az árusítóhelyek száma tizede lesz a korábbiaknak.

Kétféle kereskedő lesz

Az OKSZ szerint akkor nem kell a szokottnál többet utazni a cigi miatt, ha a koncessziónyertes egy régi árusítóhely tőszomszédságát választotta a trafiknyitás helyének. Ezzel ugyanakkor ketté is szakadt a kereskedők tábora, hiszen lesznek trafikos és nem trafikos árusítóhelyek, nem kevés versenyelőnyt nyújtva az előbbieknek - állítja az OKSZ. Ez átrajzolja majd a vásárlások rendjét, hiszen a dohányvásárló előreláthatóan a legrövidebb útvonalat választja, ha a cigaretta mellett mást is vásárol. A szövetség szerint felvetődik a kérdés, hogy mennyiben sérül a versenyegyenlőség követelménye, melyet a kereskedők már a rendszer indításakor megfogalmaztak.

Lesznek olyan helyek, ahol a dohányvásárló a bőség zavarával küszködik majd. A legforgalmasabb főútvonalak, terek mentén egymás hegyén-hátán is nyíltak új trafikok. A legnehezebb helyzete a középsőnek lehet, hiszen a jobbról, vagy balról érkező vásárlók a legegyszerűbb megoldást választva az első útjukba kerülő nemzeti dohányboltba lépnek be. A szomszédos trafikok között is lesz piaci verseny.


Nemcsak a cigi miatt csökkenhet a boltosok forgalma

Elsősorban a kistelepüléseken szembesülhetnek majd az üzlettulajdonosok azzal, hogy a dohányterméket már nem tőle vásárolják. Ez első megközelítésben ugyan csak a cigaretta forgalomkiesését jelenti, de ha a faluban a másik boltos árusíthat cigarettát, a többi - legalábbis az OKSZ szerint - lehúzhatja a redőnyt. A dohányosok feltehetően akkor nem csak a cigarettát, hanem a tejet, kenyeret is a másik üzletben veszik meg, hiszen így a legegyszerűbb számukra.

Az elmúlt években folyamatosan csökkenő élelmiszerpiacon a túlélésért küzdő kisboltosok számára a legkisebb forgalomkiesés is végzetes lehet, leginkább akkor, ha az a cigarettán kívül más terméket is érint.

Kellett a nagyobb árrés a cigire

Alaposan felforgatja az élelmiszerüzletek rendjét, hogy az új trafikok a dohánytermékeken kívül más, elsősorban élvezeti cikket is árulhatnak. Az „átlagvásárló”, ha tegnap 100 forintot elköltött egy élelmiszerüzletben, abból 40 forintot különböző élvezeti cikkekre költött. A dohánytermékek mellett a trafikok kínálatában megjelenhet a lottó, szeszes ital, kávé (a helyben fogyasztható is), energiaital, ásványvíz, üdítőital, fagyi, jégkrém, újság. Érheti más meglepetés is a vásárlót (meg a kereskedőt is), mivel a törvény szerint „jogszabály által meghatározott más termék” is értékesíthető a trafikban.

Megkönnyíti a trafikosok helyzetét, hogy a július 15-től belépő árrésszabály alapján már nem kell más termékek értékesítésével megtámogatniuk a dohányértékesítést (az eddigi 4-5%-os árrés mellett eddig erre kényszerültek a kereskedők). Az Országos Kereskedelmi Szövetség hangsúlyozza, hogy a 10%-os árrés előírása önmagában helyes döntés, hiszen ha a vásárló egy kiló kenyér árában minden költséget megfizet, a cigaretta esetében sem indokolt a kivétel (amit eddig a gyártók kényszerítettek a kereskedőkre). A cigaretta fogyasztói ára előreláthatóan nőni fog.

Cigit igen, tejet nem lehet majd kapni?

A vásárló ezek után a bőség zavarával is küszködhet. Választhat, hogy a különböző élvezeti cikkeket a trafikban, vagy régi szokásaihoz ragaszkodva máshol veszi meg. Feltehetően a trafikok óvatosan nyitnak a termékkínálat bővítésében, hiszen ők is bukhatnak, de valószínűleg a vásárló, ha már betér a trafikba, más termékből is válogatni fog. Ez is átformálja a vásárlói szokásokat.

A termékkörbővítés egyébként a többi boltos számára újabb veszteség forrása, ezért is az új rendszer súlyos hibája. (A régi trafikosok, akik kiszorultak az új rendszerből, úgyszintén árultak a dohánytermékeken kívül mást is, de egyrészt erre az alacsony árrés miatt rá is kényszerültek, másrészt az ő termékkörük nem összpontosult az élvezeti cikkek körére.) Előfordulhat, hogy egy településen cigarettát lehet majd kapni, de kenyeret, tejet már nem.

Hozzátartozik a képhez, hogy az új trafikrendszer ötezer új értékesítőhely belépését jelenti az egyébként is nehézségekkel küszködő fogyasztási cikk piacon: ennyivel nő a piaci versenyzők száma.

Fontos a zökkenőmentes átmenet

A törvény lehetőséget kínál a dohánytermékek mozgóboltos árusítására is. Ez kézenfekvő megoldás lehet, ha kevés helyen kellene pótolni a dohányárusítás hiányát. A települések közel felében azonban ez már zökkenőkkel járhat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a dohányos vásárló a mozgóbolt érkezésekor otthon lesz.

A „kijelölés” intézménye sem biztos, hogy sikerrel működhet (a törvény koncesszió hiányában erre lehetőséget ad), hiszen az árusítás csak bizonytalan időre szól, ami költségekkel jár (akit meg nem jelölnek ki a településen, hamarabb bezárhat).

A zökkenőmentes átmenet a feltétele annak, hogy a feketézés ne ugorjon meg. A vámhatóság az elmúlt időszakban szigorú ellenőrzéssel megfékezte a dohányfeketézés nagyobb mértékű terjedését, most azonban előreláthatóan súlyosabb helyzettel kell szembesülni.

Az új trafikrend előreláthatóan folyamatosan formálódik majd. A trafikosok, mivel cigarettát csak náluk lehet vásárolni, kivételezett helyzetben vannak ugyan, de a versenytől azért teljesen nem mentesülnek. Várható, hogy a koncessziósok egy része - a jobb üzletmenet reményében - vándorolni fog, természetesen a koncessziós határán belül.

A termékkör bővítés nemcsak a tönkremenő kisboltok miatt vet fel aggályokat, mivel kivételezett helyzetük egy körülhatárolható, a vásárlásokban jelentős súlyt adó termékkörre összpontosul.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG