Egyszerre két önálló, de egy érdekeltségi körbe tartozó vállalkozásnál tartottak ellenőrzést múlt héten a Nébih munkatársai Szabolcs-Szatmár Bereg megyében.
Lejárt termékek
Az ellenőrzött húskészítmény előállítóban a NÉBIH ellenőrei több higiéniai hiányosságot is találtak, többek között nem volt lehetőség a higiénikus kézmosásra, és több technológiai feltétel is kifogásolható volt. Az ellenőrzés során megállapították, hogy számos termék fogyaszthatósági és minőség megőrzési ideje lejárt. Az érintett több mint 3 tonna hústerméket a szakemberek azonnal kivonták a forgalomból és elrendelték a megsemmisítésüket. A húsüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette a hatóság.
Mocsok és rozsda
A vizsgálatban érintett kereskedelmi raktárban megdöbbentő állapotok fogadták az ellenőröket: a padozat és a mennyezett több helyen koszos, szennyezett, rozsdás, a hűtőterek pedig rendezetlenek voltak.
A raktárban az engedélyezettől eltérő módon végezték a húsdarabolást. A szabályos munkavégzéshez a megfelelő körülmények sem voltak adottak. Emellett engedély nélkül, tiltott módon fagyasztottak le termékeket.
Milliós bírságok jönnek
A raktárban mintegy 10 tonna jelöletlen, lejárt fogyaszthatósági vagy minőség megőrzési idejű tételt találtak az ellenőrök. A termékeket azonnali hatállyal lefoglalták, a cég tulajdonosát pedig kötelezték az általa gyártott termékek visszahívására.
A vállalkozás többek között idősek otthonába, éttermekbe, kis üzletekbe és óvodákba is szállított. Az eljárások folyamatban vannak, a két vállalkozás több millió forintos bírságra számíthat.