1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Szakértői becslések szerint a „Mikrovállalkozások fejlesztése” néven meghirdetett pályázatoknak közel 20 százalékát formai, 10 százalékát pedig tartalmi hibák miatt utasítják el. Mindezt úgy, hogy a szigorú pályázati feltételeknek történő megfelelést a pályázón kívül a folyamat többi résztvevője – pályázatírók, hitelközvetítők, a finanszírozó pénzügyi közvetítők – is ellenőrzik.

A  BG Finance Zrt. felmérése szerint a mikrovállalkozások fejlesztésére kiírt Kombinált Mikrohitel Program esetében elvárt pályázati követelmények főbb vonalaiban nem térnek el a többi uniós támogatásos pályázat feltételeitől, mégis ezek teljesítése számtalan esetben nehézséget okoz a vállalkozások számára és szakértői vélemények szerint a benyújtott pályázatok 30 százalékát tartalmi vagy formai hibák miatt utasítják el.

Moskovits Pál, a BG Finance vezérigazgatója szerint a vállalkozásoknak számos esetben nehézséget okoz a pályázati kiírás megértése és pontos kidolgozása; nagyban javíthatná a program sikerét és akár gyorsítaná a hitelezési folyamatot, ha a pályázók előminősítést kérnének, amely során a közvetítők felmérnék őket és tanácsot adnának nekik arra vonatkozóan, hogy mennyire esélyesek a pozitív elbírálásra.

A leggyakoribb buktatók

A Kombinált Mikrohitel pályázatok a termék jellegéből adódóan kettős jóváhagyási folyamaton esnek át. Ennek oka, hogy a pályázó vállalkozás a projekt megvalósítására egyszerre kap hitelt és vissza nem térítő támogatást, melyek folyósíthatóságát más és más közreműködő szervezet végzi: a hitelét a finanszírozó pénzügyi vállalkozás, míg a vissza nem térítendő támogatásét a MAG Zrt. Habár a pályázat elkészítésének és benyújtásának folyamatában több ellenőrzési pont is van, és rengeteg nem támogatható vállalkozás vagy hitelcél már az előzetes egyeztetések során elhullik, a ténylegesen benyújtott pályázatok közül is sok elutasításra kerül valamilyen formai vagy tartalmi hiba miatt.

A munkanélküliségi ráta nem javult


A felmérés szerint a pénzügyi közvetítők rostáján legtöbbször azok a vállalkozások akadnak fenn, akik a fedezeti elvárásnak nem felelnek meg; azaz a cég nem tud a hitelrész mögé kellő mértékű fedezetet felmutatni, aminek az esetek döntő többségében ingatlannak kell lennie. Másik ilyen sokak számára megoldhatatlan problémát jelentő alapfeltétel a vissza nem térítendő támogatás és a hitelrész feletti, legalább 10 százalék mértékű önerő biztosítása, melynek meglétét már a pályázat benyújtásakor igazolni kell.

Mikrohitel programban csak mikrovállalkozás vehet részt

Az elbírálás során földrajzi és iparági szempontok alapján is vizsgálják a pályázókat. Kizáró ok a program esetében, ha a vállalkozás nem magyarországi bejegyzésű vagy olyan iparágban tevékenykedik, amelyre nem lehet igényelni támogatást. A Kombinált Mikrohitel Programnál ilyen a turisztikai, bányászati, mezőgazdasági, aquakultúra ágazatok, amelyekre külön támogatási formák léteznek.  

Fontos tudni, hogy a Kombinált Mikrohitel program keretében – nevéből is adódóan – csak mikrovállalkozások pályázhatnak, amit a vállalkozás létszámának (10 fő), árbevételének és mérlegfőösszegének (2 millió euró) alakulása alapján vizsgálnak. A kapcsolt, azaz egy tulajdonosi körhöz tartozó vállalkozások méret adatai összeadódnak, azaz ha a cégek együttes mérete túllépi az előírtat, nem lesz sikeres a pályázat.

A pályázati pénzből megvásárolandó ingatlan nem lehet osztatlan közös tulajdon

A megvásárolandó ingatlanon eladóhoz kapcsolódó teher ( az eladó hiteléhez tartozó jelzálog) lehet, bármilyen lejárt tartozáshoz kapcsolódó végrehajtás még csekély összegben sem terhelheti az ingatlant. Kizáró ok lehet, ha a megvásárolt ingatlan nem kerül kizárólagosan a pályázó tulajdonába, ez jellemzően osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlásakor történik meg, amikor nem került sor az ingatlan földhivatali nyilvántartás szerinti albetétesítésére, ami így nem rendelkezik önálló helyrajzi számmal.


A BG Finance szerint sok pályázó nem tudja, hogy ingatlanvásárlás esetén, amennyiben az értékbecslés (ami egyébként kötelezően benyújtandó melléklete a pályázatnak) által megállapított forgalmi érték alacsonyabb a vételárnál, akkor ez az alacsonyabb összeg képezi a pályázatban elszámolható költséget. Itt is a 10 százalékos elutasítási szabály érvényes, vagyis ha a pályázó tévesen a ténylegesen alkalmazandó összeg több mint 10 százalékával magasabb összeget tüntet fel, anyagát automatikusan elutasítják.

Színlelt adásvételekkel nem érdemes próbálkozni

A támogatás színlelt adásvételekkel történő megszerzését hivatott megakadályozni az a szabály, hogy az ingatlan eladója nem lehet azonos a pályázó vállalkozás tulajdonosával, vagy a tulajdonos közeli hozzátartozójával. Nem érdemes megkísérelni a szabály kijátszását, mert a bírálók árgus szemekkel figyelik az ilyen jellegű kapcsolódásokat.  

Adminisztratív hibák is gyakran előfordulnak a nem megfelelő, illetve hiányos az egyes költségtételekre vonatkozó árajánlat, az aláírási címpéldány, a projekt költségvetése,  a pályázati formanyomtatvány, a költségek fedezetéül szolgáló források igazolása, a cégek tulajdonosait tartalmazó lista, a jogi státus igazolása, a pályázat elektronikus változata (CD),  az igényelt támogatás mértéke vagy összege, a cégszerű aláírás, a kötelezően előírt mellékletek esetében.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG