TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A HIV és a koronavírus elleni harcban a szűrővizsgálat a legfontosabb eszköz, ezáltal ugyanis mindkét vírus esetén megakadályozható a terjedés. Egyebek mellett ez is elhangzik a szeptemberben induló Köszi, jól vagyok! című podcast első epizódjaiban, ahol dr. Szlávik Jánossal, a Dél- Pesti Centrum Kórház Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával a XXI. század két legismertebb vírusának terjedéséről, megelőzési, és gyógyítási lehetőségeiről, illetve a vírusok lehetséges kapcsolatáról is beszélgetnek.

A kiszűrt HIV-fertőzötteknél a gyorsan megkezdett, rendszeres, előírásnak megfelelően alkalmazott antiretrovirális gyógyszeres kezelés hatására, a HIV vírus szintje olyan alacsonyra csökkenthető a vérben, hogy legnagyobb valószínűséggel az érintettek már nem tudják átadni azt másoknak sem szexuális úton, sem pedig a szülés és a szoptatás során. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a fertőzöttek folyamatosan, megszakítás nélkül minden nap, ugyanabban az időben szedjék gyógyszereiket.

A világon jelenleg kb 38 millió HIV fertőzött él, többségük (67,8%) Afrikában. [1]

A koronavírus járvány sújtotta Fekete-Afrikában azonban sokan késve, vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a HIV gyógyszereikhez a területet érintő különböző gyártási- és ellátási-nehézségek miatt.

Ez a vírus felerősödését, és az AIDS miatti halálozások növekedését jelentheti szerte a világon, elsősorban az afrikai régióban - mondja a podcast interjúban dr. Szlávik János, aki szerint emiatt az is előfordulhat, hogy éppen a koronavírus járvány lesz a megakasztója az évek óta tartó pozitív ütemű HIV elleni nemzetközi harcnak.

Dr. Szlávik János mindezek mellett hangsúlyozta, Magyarországon biztosított a HIV-vel élők megfelelő kezelése: „a világ fejlettebb részein, így itthon sem észleltek eddig semmilyen fennakadást a HIV-vel élők gyógyszerellátásban”.

Magyarországon kb 4000 HIV fertőzött él, és évente 2-300 új fertőzöttet regisztálnak.[2] A rendszerbe kerülők 5-10 százaléka heteroszexuális lány és fiú[3]. (2019-ben legalább 28 heteroszexuális fertőződött meg Magyarországon HIV vírussal)[4] Dr Szlávik János szerint ez is azt mutatja, hogy a fertőzés Magyarországon sem csak a homoszexuálisokat érinti, sőt azt is, hogy a fiatalok a nemzetközi helyzethez hasonlóan hazánkban is könnyelműen, gyakran védekezés nélkül létesítenek kapcsolatot. Ezzel pedig az egyéb nemi betegségeknek is kiteszik magukat.  Világszerte megnőtt a szexuális úton terjedő fertőzések száma (szifilisz, HPV, gonorrhea, stb.) az előző években. [5]

A „Köszi, jól vagyok!” a GlaxoSmithKline Kft vadonatúj, egészséggel foglalkozó podcast sorozata. Az első adásokból kiderül, miért nincs hatásos védőoltás a HIV ellen és milyen lehet a COVID-19 elleni vakcina.

Megdöbbentő, érdekes és hasznos információk hangzanak el a fertőző betegségekkel, gyógymódokkal kapcsolatban, valamint arról, miért nem számít Magyarország a vírusok szempontjából igazán rizikós helyzetű országnak itt, Európa közepén.

A Köszi, jól vagyok podcast sorozatban 2 hetente újabb és újabb beszélgetéseket hallhatnak egészség, betegség, gyógyítás, megelőzés témában orvosok, egészségügyi szakemberek és páciensek tolmácsolásában, őszintén és közvetlen stílusban. A podcastot megtalálják a legnagyobb podcast elosztókon: a Spotifyon, az Apple és a Google podcast felületein.

A betegséggel és a terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információért kérjük, forduljon kezelőorvosához.

Ez az anyag a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

http://koszijolvagyok.buzzsprout.com/

Címkék: Közérdekű

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Koronavírus: rekordközeli magyar beteget regisztráltak
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 6. 09:53
Továbbra is nagyon gyorsan terjed a járvány Magyarországon. Öröm az ürömben, hogy az esetek jóval enyhébbnek tűnnek, és a tavaszi első hullámhoz képest sokkal kevesebb embert kell kórházban ápolni.
Közérdekű Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus a világban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 6. 08:29
Már 26 782 582 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 878 237, a gyógyultaké pedig 17 843 929 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati összesítése szerint.
Közérdekű Koronavírus: kiszámolták, hol dagad legjobban a második hullám
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 18:10
Önmagukban a koronavírus-fertőzöttek megyei lebontása is árulkodó, ám sokkal beszédesebb, ha a 100 ezer lakosra vetített esetszámokat vesszük figyelembe. Számítások alapján egyelőre a felfutó második hullám elkerüli a gazdasági teljesítmény szempontjából húzóerőnek számító nagy ipari központjainkat. Nem ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet.
Közérdekű Ezért adhatott járványügyi mentesítést az üzletembereknek a kormány - A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2020. szeptember 5. 12:37
Egyre többen gondolják azt az esetszámok alakulása alapján, hogy elért minket a koronavírus-járvány második hulláma. De ha ez így van, miért nem nőtt meg - hála az égnek - az elhalálozás? - tehetik fel a kérdést. Erre is megpróbáltunk választ találni e heti videónkban, mint ahogy arra is, hogy miért engedi az üzletembereknek a határ átkelését korlátozások nélkük a kormány, miközben a nép egyszerű fiainak szigorú eljárásrendet kell betartaniuk. A sportolók is különleges kegyben részesülnek, holott mára egyértelművé vált, hogy a sportklubok a járvány magyarországi gócpontjaivá váltak. Munkatársunk, Baka F. Zoltán keresi a választ ezekre a kérdésekre. 
Közérdekű Így lazítja tovább a kormány a határzárat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 10:38
A puhításokról szóló kormányrendelet a schengeni térségben elvégzett korona-tesztek, az üzleti utak és a kulturális szféra dolgozóinak mobilitása területén pontosít.
Közérdekű Tegnap után ma is csúcsot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 08:25
510 új esetet találtak, és elhunyt 3 beteg.
Közérdekű Koronavírus: pár hét és sokkal rosszabb lesz a helyzet Magyarországon?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 15:56
Bár az esetszámok napi alakulása a napokban már olyan szinteket ért el Magyarországon, amire az első hullámban sem volt példa, a helyzet távolról nézve sem annyira drámai, mint azt elsőre gondolnánk. Egyelőre legalábbis. A tapasztalatok alapján nem szabad korán örülni, sejthető ugyanis, hogy mikor robbanhat be igazán a második hullám.
Közérdekű Tombol a második hullám: újabb rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 09:23
Ismét rekordszámú fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában hazánkban.
Közérdekű Koronavírus: lesz még gond a vakcinával is
Király Béla | 2020. szeptember 3. 14:18
A koronavírus elleni védőoltásról futószalagon érkeznek a hírek. Úgy tűnik, sok nyugati politikus, így például Donald Trump igyekszik bármi áron elérni, hogy minél előbb rendelkezésre álljon a vakcina. Ez viszont globálisan nézve összességében több kárral járhat, mint haszonnal.
Közérdekű Már Szijjártó Péter is a második hullámról beszél
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 10:44
A külügyminiszer azt mondta, drámai következményekkel járna, ha még egyszer le kéne állítani a magyar gazdaságot, és be kéne zárni az iskolákat.
hírlevél