TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tavaszi időszakhoz képest sokkal kevésbé izolált a járvány, a legkisebb településekre is eljuthat a mostani hullámban. Az Operatív Törzs szerint szigorítások várhatóak, így októbertől hazaküldik a gyereket az iskolából, ha 37,8 foknál magasabb a testhőmérséklete.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján először Kiss Róbert rendőr alezredes, a törzs ügyeleti központjának munkatársa számolt be a járványügyi korlátozásokkal összefüggő rendőri intézkedésekről. A múlt héten bevezetett előírások megszegése miatt 142 alkalommal kezdeményeztek rendőri intézkedést: 41 esetben azért, mert a tömegközlekedési eszközön nem, vagy nem megfelelően viselték az utasok a maszkot, egyéb helyeken pedig 101 rendőri intézkedés történt.

Beszámolt arról is, hogy a mai napig elrendelt és hatályban lévő hatósági házi karanténok száma 24 014.

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi adatait (amiről itt számoltunk be). A kórházban kezeltek száma a mai napon 693 fő, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a számok emelkedő tendenciát mutatnak az elmúlt napokban, miközben az új fertőzöttek napi száma kiegyensúlyozottan alakult ugyanebben az időszakban.

Bejelentette továbbá, hogy 13 honfitársunkat elveszítettük, így 749 főre emelkedett a járvány kezdete óta elhunytak száma.

Mint fogalmazott:

Látható, hogy a járvány a közösségeken túl általánosan az egész országban terjed, ezért a higiénés szabályok betartása rendkívül fontos. Az operatív törzs tapasztalatai szerint jellemzően jogkövetőek az állampolgárok, egyre kevesebbszer kell büntetést alkalmazni, de azért egyes helyeken – például a benzinkutakon – jobb is lehetne a fegyelem.

A járvány terjedésével kapcsolatban elmondta, hogy a fertőzöttségi adatok szerint, míg tavasszal gócpontokban volt jelen a vírus, most már a közösségi terekben. Vagyis jóval kevésbé izolált a vírus terjedése, a legkisebb, elszigetelt faluba is eljuthat.

Beszámolója szerint rendben zajlik az oktatás-nevelés, az operatív törzs döntése alapján jelenleg 17 óvodában és 7 iskolában kellett elrendelni rendkívüli szünetet. Összesen 118 osztálynál, valamint 3 iskolánál digitális munkarendet vezettek be. Októbertől az intézményekben kötelező lesz a belépők testhőjének a mérése. Müller Cecília szerint minden intézményben beszerezték az ehhez szükséges hőmérőket, nagyobb iskoláknál hőkapukat. Újságírói kérdésre elmondta, hogy javaslata alapján a diákokat, 37,8 fok feletti hőmérséklet esetén kell majd hazaküldeni. Ennél alacsonyabb testhőt okozhat a hormonális ciklus, de a mozgás után is van természetes testhőmérséklet emelkedés – magyarázta a döntést. Az eljárásrend szerint egy rövid pihentetés után „vissza kell majd mérni” a hőmérsékletet. Ha ekkor is elérik a kritikus hőfokot, akkor a szülőt értesíteni kell, hogy a gyerek elhagyhassa az iskola épületét. Kisebb, kísérőre szoruló gyerekek esetében a kísérő szülőtől azt kérik, hogy helyben várják meg a vizsgálatot.

Egy váratlan fordulattal szóba kerültek a kozmetikai szalonok, az ott alkalmazandó eljárások is. Müller Cecília szerint ezeken a helyeken is fontos maszkot viselni: ahol nem az arcot kezelik, a szolgáltatás nyújtása alatt is indokolt maszk viselése a vendég számára. Akik nem tudják majd elütni az időt a helyben kitett magazinok lapozgatásával, mert az operatív törzs járványügyi szempontból nem tanácsolja a várakozás perceit megkönnyítő tevékenységhez szükséges eszközök – köztük a magazinok - elhelyezését a recepciós pulton. Valamint amennyiben megoldható, a  kártyás érintős fizetést kell használniuk a szalonoknak.

Az újságírói kérdésekre az alábbi válaszok születtek:

  • Aki gyanúsnak minősül, ezért a háziorvos mintavételt rendel el nála, ne menjen közösségbe, maradjon otthon, várja meg a mentőket a mintavétellel, és a laboreredményt is. Ha pozitív a teszt, akkor a környezete szoros kontaktusnak fog minősülni, nekik is otthon kell maradniuk. A szoros kontaktus szempontjából a lényeg, hogy egy háztartásban éljenek, a közvetlen rokoni kapcsolat önmagában nem alapozza meg a kontaktkutatás szükségességét.
  • Munkahelyeken egyre nagyobb nehézséget okoz a maszk használata, ennek kezelésére azt javasolja Müller Cecília, hogy, hogy a cégek a foglalkozási-egészségügyi orvossal konzultálva, a Nemzeti Egészségügyi Központ ajánlásait figyelembe véve határozzanak meg egy kockázatbecslésen alapuló protokollt, melyhez szabottan meg tudják határozni a munkavégzés módját. Minden egyéni védőeszköz többletterhelést jelent a munkavállaló számára – tette hozzá, amivel egyébként egy sor új kérdést nyitott meg, például a maszkviselés egészségtani hatásaival kapcsolatban. Ezekre azonban ezúttal nem születtek válaszok. Elmondta még, hogy az egyszer használatos maszkot legfeljebb 4-5 órán át lehet hordani – ha közben nem köhög, tüsszent a viselője.
  • Az Mfor kérdésére – milyen terápiát javasolnak a Covid-betegségből felgyógyultak számára, aki még hónapokig csökkent tüdőkapacitásra, fáradékonyságra panaszkodnak – az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy valóban számos ilyen tapasztalat van világszerte, hogy a betegségből kilábalók gyengeségre panaszkodnak. Számukra rehabilitációs tervet kell készíteni, hogy a régi, jó egészségi állapotukba lehessen visszahozni. Javasolják a vitaminok szedését, főleg a D-vitaminét, a mozgást, amit csak kiegyensúlyozottan, lassan lehet bevezetni, valamint a légzőtornákat, és a mentális, pszichés segítségnyújtást.

Arra a kérdésünkre viszont nem kaptunk választ, hogy mekkora halálozási, illetve kórházi kezelési esetszámnál lenne szükség a tavaszihoz hasonló korlátozások elrendelésére?

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Új csúcson a napi koronavírus-áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 09:18
Az előző szomorú rekord 48 haláleset volt egy nap leforgása alatt, ez most 63-ra emelkedett.
Közérdekű Drámai ugrás lehet ezekben a magyar városban a járványszámokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 26. 16:32
Négy megyeszékhelyen vizsgálták a szennyvíz vírustartalmát, mindenhol emelkedő számokat kaptak. Jönnek a részletek.
Közérdekű Operatív törzs: a temetőben is ajánlott a maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:56
Mert hát a mindenszenteki gyertyagyújtáskor komoly tömeg várható a síroknál, így a biztonságos távolságtartás aligha lesz kivitelezhető.
Közérdekű Újabb kórházak szállnak be a koronavírusosok kezelésébe
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 18:07
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét.
Közérdekű Kiugró adat: több mint 3 ezer új fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 09:46
Huszonnégy óra leforgása alatt 3149 főnél mutatták ki a koronavírust, miközben 35-en haltak meg. Rekordra ugrott a lélegeztetőgépen lévők száma is, már 221-en szorulnak e segédeszközre.
Közérdekű Egy nap alatt közel félmillió főnél mutatták ki a koronavírust
MTI | 2020. október 25. 07:46
Ez az elmúlt huszonnégy óra szomorú globális mérlege - derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.
Közérdekű Nincs vírusveszély a szálláshelyeken
Vidacs Éva | 2020. október 24. 12:07
A Magyar Turisztikai Ügynökség a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával kiadott egy nagyon precíz és részletes eljárási rendet annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a járvány kialakulása a szállóhelyeken – legyen szó panzióról, fizetővendég-szolgáltatásról, apartmanról, hotelről. A 24 oldalas Covid-kézikönyv minden területet érint és tartalmazza a jogi szabályozást is, tehát ha ezt betartják, mi vendégek biztonságban pihenhetünk.
Közérdekű Nagy tömeg tüntet Budapest belvárosában
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 19:49
A megmozdulást az SZFE polgárai szervezték.  
Közérdekű Átadták a 3-as metró felújított szakaszát
MTI | 2020. október 22. 16:47
Átadták csütörtökön a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszát.
Közérdekű Ráállították az operatív törzset az orosz és kínai vakcinafejlesztésekre
Baka F. Zoltán | 2020. október 22. 11:17
Mondta el Gulyás Gergely a Kormányinfón.
hírlevél