9p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A nyugati országokban és a tengerentúlon már hagyománya van annak, hogy tehetős üzletemberek nemes célokat támogatnak. A körkérdésünkre adott válaszokból kiderült, hogy a 100 leggazdagabb magyar vállalkozó közül is jó páran támogatják a legnehezebb időket megélő magyar egészségügyet.   

A média, köztük természetesen lapunk is, rendre beszámol arról, ha az ismertebb üzletemberek ebbe vagy abba az iparágba befektetnek, cégeket alapítanak, vásárolnak fel, mint ahogy arról is megemlékezünk, ha már nem látnak fantáziát valamiben és kiszállnak. A legtehetősebbek vagyongyarapodása érthetően sokakat érdeklő téma. Arra viszont kevesebb figyelem vetül, hogy milliárdjaikból mennyit fordítanak karítatív célokra. Pedig most, amikor a pusztító koronavírus-járvány közepette az egészségügynek minden fillérre szüksége van, ez fontos téma. Megkerestük tehát a Top 100 hazai gazdag közül az ismertebb személyeket, hogy mondják el, a magánvagyonukból – akár közvetlenül, akár a tulajdonukban lévő cégeken keresztül – támogatják-e a hazai egészségügyet a Covid tavaly tavaszi berobbanása óta.  

Lássuk az ország három leggazdagabb emberét

Csányi Sándor

A pandémia kitörése óta az ország leggazdagabb magyar üzletembere, Csányi Sándor a közvetve – a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-n keresztül – minősített, azaz 75 százalékos tulajdonában lévő Budai Egészségközponton keresztül vállalt szerepet a járványkezelésben, miközben a Csányi Alapítvány 300 családnak juttat folyamatosan rendkívüli segítséget, valamint 130 gyermeknek a távoktatáshoz szükséges eszközöket. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a magánvagyonából összesen több mint kétmilliárd forinttal járult hozzá a Covid-19 elleni védekezéshez.

Az OTP Csoport – amelyben Csányinak szintén van részesedése – pedig több mint 4 milliárd forint értékben adományozott pénzt a kórházaknak, a távoktatáshoz pedig eszközöket, továbbá a bankcsoport munkatársainak és ügyfeleinek egészségmegőrzésére is költött, védőeszközök, fertőtlenítőszerek és tesztelés formájában.

Gattyán György

Bár a második legtehetősebb üzletember, Gattyán György jelenleg nem itthon él, a Docler csoporttól kapott válasz szerint úgy gondolta, hogy a magyar járványhelyzet azonnali cselekvést igényel. Ezért már tavaly 6 fővárosi kórházat támogatott egyenként 15-15 millió forinttal, majd élelmiszerrel, maszkokkal is segítette az intézményeket.

Emellett az online oktatásra való átálláshoz tavaly márciusban mintegy 1500 gyermekotthonban élő fiatalnak adott át új laptopokat, nyáron pedig gyerekeket táboroztattak a Normafánál levő szállodájukban.

Gattyán György, Magyarország második leggazdagabb embere. Fotó: Docler Holding
Gattyán György, Magyarország második leggazdagabb embere. Fotó: Docler Holding

A megemelkedett balatoni forgalom miatt 2020 nyarán a térségnek egy 30 millió forint értékű új mentőautót vett, az év végén pedig újra jelentős pénzadományt juttatott további hat kórháznak, ugyancsak intézményenként 15-15 millió forint értékben. Így a járványhoz kapcsolódó adományai értéke meghaladja az egymilliárd forintot, és hamarosan újabb, az egészségügynek szánt 10 milliós adománya is célba ér.

A támogatások gondolata nem a vállalkozó személyes Covid-élményéből, vagy esetleg veszteségből táplálkozik. A Docler cégcsoport alapító tulajdonosa több mint 20 éve végez filantróp tevékenységet, s most is az első cégek között reagált a bajban. A támogatásokat két alapítványa, a Gattyán és a Docler Alapítvány fizette, melyeket a magánvagyonából tölt fel az alapító.

Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc, a 100 Leggazdagabb 2020 kiadványban harmadik helyre rangsorolt magyar bár nem közvetlenül, a saját zsebéből, hanem a Mészáros Csoport jóvoltából, de többféle segítséget is nyújtott a magyar egészségügynek, összesen 1 milliárd 230 millió forint értékben.

Ebből közvetlenül a járványban a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztályát támogatta. Itt nemcsak az egészséges babákat, hanem a fertőzésgyanús vagy igazoltan Covidos édesanyák koraszülöttjeit is fogadják, az ő ellátásukra egy új szállító-inkubátort adományoztak, 8 millió forint értékben.

2020 novemberében a Mészáros Építőipari Holding Zrt. 50 millió forinttal segítette az Új Szent János Kórház Dr. Palich-Szántó Olga Alapítványt, amelyet a járványügyi védekezést hatékonyan segítő egyedi eszközök és berendezések vásárlására fordított az intézmény.

Mészáros Lőrinc a cégein keresztül adományoz. Fotó: MTI
Mészáros Lőrinc a cégein keresztül adományoz. Fotó: MTI

A PMA Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat speciális mentőautójának beszerzéséhez 25 millió forinttal támogatja a Mészáros Csoporthoz tartozó Takarékbank – ahogy a cég a lapunkhoz eljuttatott válaszában aposztrofálta a takarékszövetkezeti integráció révén kialakult hitelintézetet, amely 2023 közepéig egyesül a szintén Mészáros-érdekeltségű MKB Bankkal, valamint a Budapest Bankkal. És mivel az elmúlt időszakban hónapok estek ki a fogyatékossággal élő kisgyermekek fejlesztéséből a járványhelyzet miatt, ami nagymértékben ronthatja a későbbi életminőségüket, a Rejtett Kincsek Down Egyesület 10 millió forint támogatást kapott, amellyel 300 fogyatékossággal élő gyermek jövőbeni ellátását biztosítja az R-Kord Kft.

Adományozásra sarkalló adózási könnyítések

Mivel a koronavírus-járvánnyal összefüggésben megnőtt az adományozási kedv, mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások részéről, a stabilitási törvényben kedvezőbb adózási szabályokat állapítottak meg az ingyenesen nyújtott szolgáltatásokra, illetve a térítésmentesen átadott termékekre. Eszerint katasztrófahelyzetben vagy veszélyhelyzetben nem keletkezik adófizetési kötelezettség az ellenszolgáltatás nélküli, a helyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából végzett tevékenység vagy a veszélyhelyzet által érintettek számára nyújtott szolgáltatás, termékátadás után. Igazolni kell tehát azt, hogy az adomány, segítség köthető a mostani helyzethez – például a vállalkozás védőeszközöket gyárt és ajánl fel, vagy ételt szállít a járványhelyzet elhárításában résztvevők számára. De ilyennek tekinthető az is, ha valaki a digitális oktatáshoz ajánl fel számítógépeket – ebben az esetben a rászoruló diák is közvetlen érintettje a veszélyhelyzetnek.

Ha az adóhatóság úgy látja, hogy a stabilitási törvény szerinti feltételek megvannak, akkor a felajánlás költsége elismert költségként levonható az adóalapból, akár magánszemély, akár szervezet a kedvezményezett.

A személyi jövedelemadó szempontjából azért érdekes az, hogy a felajánlás mennyiben köthető a veszélyhelyzethez, mivel ez határozza meg, hogy a kedvezményezettnek keletkezik-e adóköteles jövedelme az adomány miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal értelmezése szerint például az egészségügyi dolgozóknak juttatott taxihasználat, fertőtlenítőszerek, ingyenes étkezés vagy térítésmentes lakhatás beletartozik ebbe a körbe, hiszen ezek a dolgozók közvetlenül érintettek, a felajánlások pedig a járvány elhárításával kapcsolatos munkájukat segítik. Ugyanígy egy diák számára felajánlott laptop is idetartozhat, hiszen enélkül nem tudna részt venni a digitális oktatásban.    

És a többiek?

Szíjj László

A 4. leggazdagabb magyar Szíjj László magánemberként, illetve a Duna Aszfalt-csoport tulajdonosaként is évek óta segíti a magyar egészségügyet, és ez a Covid-járvány kezdete óta célzott támogatást is jelent. Tavaly, a pandémia kitörésekor a magánvagyonából alapított Duna Bonum Alapítvány 15 ezer darab orvosi maszkkal látta el a cég székhelyéül szolgáló szülővárosát, Tiszakécske lakosait. De Tiszakécskének vásárolt már 9,5 milliós ergospirometert, és ultrahang-készüléket is 7,6 millió forintért

2021 februárjában 100 millió forintos felajánlást tett a Magyar Kórházszövetség részére, akik a fogjunkossze.hu kezdeményezés révén a magyar egészségügyben dolgozó orvosok, szakápolók és nem ágy melletti kórházi dolgozók között osztották szét a pénzt egy nyílt, online szavazás keretében.

A Duna Aszfalt-csoport 2020-ban a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházat 17 millió forint értekben támogatta új, csúcskategóriás lélegeztetőgépekkel, a határon túlra, a horvátországi földrengés kapcsán 100 millió forintos adományt juttatott el a járvány által is sújtott térségbe.

Balogh Levente

„A járvány kitörése óta azon dolgozunk, hogy minden lehetséges módon segítsük a frontvonalban dolgozókat. Az elmúlt közel egy évben több mint 76 ezer palack ásványvízadománnyal támogattunk kórházakat és szociális intézményeket. Összefogásunk következő lépéseként pedig két olyan szervezetet segítünk a PepsiCo-val közösen 20-20 millióval, amelyek mindent megtesznek a magyar emberek egészségéért” – közölte Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke, az ország 39. legtehetősebb üzletembere.

Az egyik támogatott az Országos Mentőszolgálat, amelynek munkatársai a napi feladataik mellett a koronavírus-tesztek lebonyolításában is jelentős szerepet vállalnak, az életmentéshez nélkülözhetetlen defibrillátor konfigurációkban és ehhez kapcsolódó kiegészítőkben ölt testet az adományként kapott összeg. A másik támogatott pedig az Ökumenikus Segélyszervezet a járványhelyzetben sem engedi el a nélkülöző és bajbajutott embertársaink kezét: az adományból krízishelyzetbe került családok százait támogatják élelmiszer és higiénés csomagokkal, átmeneti otthonokban élő családok – a pandémia miatt jelentősen megnövekedett - ellátási költségeihez járulnak hozzá, valamint több központjukat szerelik fel az online kapcsolattartáshoz szükséges informatikai eszközökkel.

Bojár Gábor

A vagyon szerinti lista 47. helyén álló Bojár Gábor, a Graphisoft tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, a Szeretem Magyarországot Klub kifejezetten a magyar egészségügy megsegítésére gyűjtést rendezett tagjai között, és ebben a cége 1 millióval szállt be az egyéb, ennél nagyságrendekkel nagyobb filantróp adományaik felett.

Természetesen a megnevezettek mellett másokat is megkerestünk, akik közül egyesek cikkünk írásáig még nem válaszoltak, de voltak közöttük, akik megígérték, ezt mindenképpen megteszik, ha így lesz, akkor válaszaikkal frissítjük cikkünket. Mások azzal hárították el a válaszadást, hogy ők ugyancsak segítik a magánvagyonukból a pandémia elleni védekezést, de nem szeretnék ezt közhírré tenni. Ezt az álláspontot is megértjük. A lényeg, hogy akár így, akár úgy, de az mindenképpen jó hír, ha egy milliárdos e nehéz napokban gondol arra, hogy vagyonából valamennyit jótékony célra fordítson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Gyanús, hogy Olaszország kihúzta a G7 zárónyilatkozatából az abortuszra vonatkozó fontos passzust
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 13:14
Olaszországot azzal vádolják, hogy visszavonta a biztonságos abortuszra vonatkozó garanciát a G7 nyilatkozatból.
Közérdekű Itt az első áldozat a Momentumnál: lemondott Donáth Anna
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 14:05
Tisztújítás lesz júliusban.
Közérdekű Teljes feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 06:18
Kicsi a különbség, de az újraszámláláshoz ellenfelének Vitézy Dávidnak konkrét kifogásokat kell bejelentenie.
Közérdekű Toroczkai László az AfD-t nevezte meg első számú tárgyalópartnernek
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 02:31
A radikális jobboldali vezető szerint minél hamarabb ki kell utazniuk Brüsszelbe.
Közérdekű Dobrev Klára több szavazatra számított
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 02:20
Egyetlen baloldali, szociáldemokrata erőnek nevezte a három baloldali párt összefogását Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára pedig csalódást keltőnek nevezte az eredményt.
Közérdekű Óbudán nem jött össze a visszavágó a Fidesznek - még jobban kikaptak
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 01:25
Megint elbukott Bús Balázs a 3. kerületben, Kiss László marad a polgármester.
Közérdekű Megszólalt Magyar Péter: ez Orbán Viktorék Waterlooja
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 01:02
Egy korszak lezárult, és a jövő elkezdődött Magyarországon, mondta Magyar Péter az EP- és önkormányzati választások után tartott beszédében.  
Közérdekű „Stop” üzenetet küldene Brüsszelbe Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 00:51
Rövid beszédet mondott a magyar kormányfő az EP- és önkormányzati választások éjszakáján.
Közérdekű Fordulat: elviszi a Fidesz Salgótarjánt
Privátbankár.hu | 2024. június 9. 23:58
2014 óta baloldali volt a városvezetés, ennek most vége.
Közérdekű Az V. kerület a Fidesz kezében maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 9. 23:47
Hiába próbálkozott az ellenzéki hátszéllel Juhász Péter. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG