3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Térképen, hol volt az utóbbi időben gond a szülészeti ellátásokkal. Szakértők szerint a szakemberhiány az oka, hogy eközben átalakítás előtt állnak a szülészetek.

Jelentős átalakítást tervez a Belügyminisztérium a magyarországi szülészeti ellátásban. Az erről szóló márciusi kormányrendelet még a szakmát is meglepte. Olyan szülészeteket hoznának létre, ahová csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének be a nők.

A tervek szerint a szülészeti ellátás eddigi II. és III. szintje mellé hozná be az alacsonyabb, I. szintet is az országban. Ezekben az úgynevezett családias jellegű, akár 5 ágyas kórházi szülőotthonokban nem lenne koraszülött intenzív, sem neonatológus, azaz újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre – ha mégis szükség lenne rájuk, 30 percen belül elérhetőnek lennének. (A II. szint biztosítaná a komplikáltabb szülések levezetését, míg a III. szinten a koraszülött-ellátás is rendelkezésre állna).

Az alább látható térképre helyeztük a közel két éves "termést". Rákattintva a vármegyékre, látható, hogy hol történtek leállások ezidő alatt. Tegyük hozzá: a szülészeti ellátási zavarok mellett a kórházakban szinte minden héten számos szakrendelés és fekvőbeteg-ellátás probléma adódik, tehát ez csak a jéghegy csúcsa.

Szakemberek szerint ennek hátterében nem feltétlenül az egészségügyi reform, hanem az immár érzékletesen nagy szakemberhiány áll.

Tény, hogy jelenleg 20-25 ezer szakápoló hiányzik a rendszerből, a szülésznők pedig sokszor az anyagi megbecsülés hiánya miatt kénytelenek felmondani. Míg a szülész-nőgyógyász szakorvosok egyötöde 2022 májusáig nem írta alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, ezért azóta nagyjából még egyszer ennyien, vagyis 20-25 ezren távoztak az állami egészségügyből. Emiatt a legtöbb kórházban kritikussá vált a helyzet a szülészeteken, mert olyan kevés szakorvos maradt. Mindeközben hiába húzós a magánkórházakban szülni, mégis egyre többen választják a fizetős ellátást.  

Ezt bizonyítja, hogy a megszorító intézkedéseknek és az egészségügyben tapasztalható szakemberhiánynak köszönhetően a főváros tíz legnagyobb szülészete közül ma már három magánkórházban működik: a TritonLife, a Maternity és a Duna Medical Center – mutat rá a Válaszonline cikke.

Kunetz Zsombor egészségpolitikai szakértő viszont azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy „a rendelettervezetet nemcsak az orvoshiány szülte, hanem elképzelhető, hogy azon magánszolgáltatók lobbija is, akik eddig nem tudtak szüléseket vállalni a minimumfeltételek hiánya miatt, azonban ezen feltételek jelentős csökkentésével már képesek lesznek rá”.

Ha Ön is kíváncsi, hány alkalommal és hol állt le szülészeti ellátás 2022 közepétől 2024 közepéig, akkor a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor.hu-n IDE KATTINTVA olvashatja el a cikket. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Karácsony Gergelynek már gratulált is a vesztes Vitézy Dávid
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 20:08
Vitézy Dávid a Facebook oldalán közölte álláspontját.
Közérdekű Nem tudott fordítani Vitézy Dávid, Karácsony Gergely maradt a győztes
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:45
Vitézy Dávid 395 szavazattal, Karácsony Gergely pedig 112 szavazattal kapott többet az újraszámlálás után. Ez azt jelenti, hogy nem tudta behozni a kihívó a jelenlegi polgármestert.
Közérdekű A nap képei: így számolják újra a sorsdöntő voksokat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:10
Reggel óta zajlik a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában (NVI).  
Közérdekű Gyanús, hogy Olaszország kihúzta a G7 zárónyilatkozatából az abortuszra vonatkozó fontos passzust
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 13:14
Olaszországot azzal vádolják, hogy visszavonta a biztonságos abortuszra vonatkozó garanciát a G7 nyilatkozatból.
Közérdekű Itt az első áldozat a Momentumnál: lemondott Donáth Anna
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 14:05
Tisztújítás lesz júliusban.
Közérdekű Teljes feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 06:18
Kicsi a különbség, de az újraszámláláshoz ellenfelének Vitézy Dávidnak konkrét kifogásokat kell bejelentenie.
Közérdekű Toroczkai László az AfD-t nevezte meg első számú tárgyalópartnernek
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 02:31
A radikális jobboldali vezető szerint minél hamarabb ki kell utazniuk Brüsszelbe.
Közérdekű Dobrev Klára több szavazatra számított
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 02:20
Egyetlen baloldali, szociáldemokrata erőnek nevezte a három baloldali párt összefogását Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára pedig csalódást keltőnek nevezte az eredményt.
Közérdekű Óbudán nem jött össze a visszavágó a Fidesznek - még jobban kikaptak
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 01:25
Megint elbukott Bús Balázs a 3. kerületben, Kiss László marad a polgármester.
Közérdekű Megszólalt Magyar Péter: ez Orbán Viktorék Waterlooja
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 01:02
Egy korszak lezárult, és a jövő elkezdődött Magyarországon, mondta Magyar Péter az EP- és önkormányzati választások után tartott beszédében.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG