4p

A CSOK Plusz két nagyon fontos pontban különbözik az elődjétől, a CSOK támogatástól. Itt most összefoglaljuk a lényeget.

Nem könnyű annak, aki most kezdi a családi életét, és ehhez keres egy megfelelő otthont. Nekik jelenthet segítséget a CSOK Plusz, a gyermekvállalás mellett igényelhető kamattámogatott hitelprogram. Első körben talán ez érdekelhet mindenkit a legjobban: mégis mennyi pénzhez lehet jutni ezzel. 

Fontos leszögezni, hogy míg a CSOK nem visszafizetendő támogatás volt, addig a CSOK Plusz egy támogatott hitel. Ezt rögtön az elejétől törleszteni kell, viszont a kamat sokkal alacsonyabb, mint a piaci hiteleké. Jelenleg nagyjából 45 százaléka. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint fele akkora kamatot kell fizetni a CSOK Pluszért, mint egy piaci hitelért.

Használt lakáshoz is jó az új hitel. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Használt lakáshoz is jó az új hitel. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

A CSOK Plusz kamata legfeljebb 3 százalék lehet, a futamidő pedig akár 25 évig is nyúlhat. Ha például 2 gyermek mellé igényelnének 20 millió forintot 25 évre, akkor ezért CSOK Plusz keretében nagyjából havi 97 ezer forintos törlesztőrészlettel kellene számolni, míg ugyanilyen paraméterekkel igényelt piaci lakáshitel törlesztője 135 ezer forint lenne havonta. Nem mindegy tehát, hogy melyiket tudják igényelni.

„A hitelprogram hitelelengedés támogatást is tartalmaz. A második vállalt gyermeketek, és utána minden gyermek megszületésekor az állam elenged a hiteltartozásotokból 10 millió forintot. Egy-egy hitelelengedés tehát nagy mértékben csökkenti a tartozásotokat.” - mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A törlesztésben további könnyítések is vannak. Az első évben csak a kamatot kell törleszteni, a tőketörlesztés csak a futamidő második évétől kezdődik, és az első gyermek születésekor egy év türelmi idő kérhető, ami alatt nem kell törleszteni a hitelt.

Mekkorák az igényelhető hitelösszegek?

A CSOK Plusz lakáscélú hitel, tehát csak építésre, vásárlásra, bővítésre, vagy vásárlással egybekötött bővítésre igényelhető. A felújítás nem szerepel a lehetséges célok között, de arra is érdemes figyelni, hogy nem minden bank kínálja mindegyik lakáscélra.

A család végső méretétől függ, hogy mekkora hitelt lehet igényelni, tehát attól, hogy hány gyereketek van már az igénylés előtt, és mennyi lesz még utána. Ez kicsit bonyolultnak tűnik, de végül is logikus, hiszen mindenki olyan lakást szeretne, ahol mindenki elfér. A CSOK Plusszal vásárolt lakást ugyanis hosszú távra vásárolják, és ha a meglévőt bővítik, az is hosszú időre szól. Azzal kell számolni, hogy a következő 10 évben a kiválasztott otthonban kell majd lakni.

Egy gyermek mellé legfeljebb 15 millió, két gyermek mellé 30 millió, három gyermek mellé pedig akár 50 millió forint is lehet az igényelhető összeg. Arra azonban figyelni kell, hogy az ingatlanra is számos feltétel szól. Egyrészt megszabják a minimum hasznos alapterületet, másrészt az értékre is van felső határ. Ha az első közös lakást vásárolják vagy építik, akkor az legfeljebb 80 millió forintba kerülhet, ha pedig költöznének vagy a meglévőt bővítenék, az maximum 150 millió forint értékű ingatlan lehet.

Mik az igénylési feltételek?

A legfontosabb, hogy a kamattámogatás csak akkor jár, ha még gyermeket terveznek, de a kedvezményt ettől függetlenül sem adják ingyen. Az igényléshez büntetlen előélet és köztartozásmentesség kell, azaz nem lehet 5 ezer forintnál nagyobb tartozás a NAV felé. Ebbe könnyű belecsúszni egy adóhátralékkal, ezért érdemes résen lenni.

Az igénylés talán legnehezebben teljesíthető pontja a minimum 2 év TB jogviszony. Ezt viszont elég csak az egyik felnőtt családtagnak igazolni. Ez azt jelenti, hogy legalább 2 év olyan munkaviszony vagy vállalkozói jogviszony kell (ezek a leggyakoribb TB jogviszonyt adó tevékenységek) amiben 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. Ezen felül meg kell felelni minden olyan feltételnek, amelyet a bank támaszt ahhoz, hogy hitelképesnek nyilvánítson. Például megfelelő nagyságú és forrásból származó jövedelmet fog elvárni.

Az ingatlannak szintén meg kell felelnie az előírásoknak, akármilyen hitelcélról is van szó, és a jogszabályon túl a banknak itt is vannak elvárásai. Ha tudják, és szeretnétek teljesíteni a feltételeket, akkor viszont egy rendkívül kedvezményes hitelből tudják megvalósítani az álmaikat, így érdemes kihasználni a lehetőségeiteket. Ne felejtsék el, hogy ha gyermeket vállalnak, akkor a Babaváró hitel 11 millió forintjára is jogosultak lehetnek, amelyet akár önerőként is használhatnak a CSOK Pluszhoz. Ebben az évben igazolt várandósság mellett a 30 éves korhatárból is ki lehet még csúszni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Megtartja posztját a Magyar Péter színpadán fellépett szigetszentmiklósi városvezető?
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:02
Kenyértörésre került sor az ellenzéki színekben polgármesterré választott Nagy János, illetve az alpolgármesterét adó DK között. Júniusban utóbbi az MSZP-vel, az LMP-vel és a Párbeszéddel karöltve jelöltet állít ellene. Egy civil jelölt pedig a várost elcsúfító félkész stadion ügyének megoldásának ígéretével kíván sikert elérni.
Közérdekű Kiberbiztonsági roadshow indul
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:51
A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít.
Közérdekű Még hogy alacsony az infláció! Újabb cáfolat érkezett
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 09:09
A K&H felmérése szerint bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya.
Közérdekű Megkezdődött a taposás az olimpia miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:57
Egymásra licitálnak a sportszergyártók azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből, van olyan vállalat, amely hirdetési szőnyegbombázást tervez.
Közérdekű A csalók egyből rárepültek a csodagyógyszerre
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:13
A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.
Közérdekű Szijjártó Péter: 24 magyar jelentkezett az izraeli nagykövetségen
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:44
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter friss információkkal jelentkezett az iráni támadás után. 
Közérdekű Kit vesz maga mellé Magyar Péter: Chikán Attilát, Járai Zsigmondot, Jaksity Györgyöt, esetleg Pottyondi Edinát? - A hét videója
Juhász Gábor-Mester Nándor-Bózsó Péter | 2024. április 12. 18:53
Vajon kiket választ majd Magyar Péter, hogy húzónévként mellette álljanak, mondjuk egy óriásplakáton? Honnan jöhetnek, és ki lesz közöttük a legismertebb nő? Mely társadalmi rétegeket célszerű megszólítania? Mit tervez vidéken és mennyire fog a fitalokra fókuszálni? Hogyan tud hatni eddig passzív, vagy visszahúzódó rétegekre? Ezt elemezte a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Bózsó Péter újságíró, akik saját szakállukra castingoltak.
Közérdekű Itt a jó hír a lakáshitelre vágyóknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:28
Már öt banknál lehet akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni.
Közérdekű A nap képe: Szijjártó Péter egy jó cimborával pózolt
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:59
Menczer Tamás utódjával mosolygott jó hangulatban a tárcavezető. 
Közérdekű Magyar Péter megtalálta a megoldást – megvan, milyen párttal indulhat a választáson
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:34
Varga Judit NER-ből kiugrott volt férje Facebook-oldalán számolt be erről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG