3p

A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.

Több mint 250 olyan weboldalt záratott be a védjegysértések felderítésével és a hamisított termékek árusítóinak levadászásával foglalkozó BrandShield kiberbiztonsági vállalat, amelyek fake súlycsökkentő „gyógyszereket” kínáltak. A BrandShield szisztematikusan gyűjti az ezzel kapcsolatos információkat és jelzi a site-ok üzemeltetőinek, hogy bizonyára „tévedésből” ilyesmit árulnak. Rosszabb esetben a bűnüldöző hatóságokhoz fordulnak.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Depositphotos

A vállalat arról számolt be a Reutersnek, hogy annak a 279 weboldalnak, amelyeket segített lefülelni, több mint 90 százaléka az úgynevezett GLP-1-es készítmények, az Ozempic, a Wegovy, a Zepbound hamis változatait árulta. A GLP-1 hatóanyagot eredetileg a kettes típusú cukorbetegség ellen fejlesztették ki, de kiderült, hogy súlycsökkentő hatású, ami nagy ígéret azoknak, akik hiába próbálnak lefogyni - írja a Quartz amerikai hírportál. 

Keresletük olyan nagy, hogy gyártóik, a Novo Nordisk vagy az Eli Lilly tőzsdei értékét a csillagos égbe lökték. Az utóbbi vállalat például a világ 10. legértékesebb cége lett 713 milliárd dolláros piaci értékkel. A Novo Nordisk felpörgött forgalma meglátszott Dánia 2023-as GDP-jén. Ráadásul a készítmények nagyon drágák, így nem meglepő, hogy a hamisítók igyekeznek pénzt keresni a készítmények sikerének favizén hajózva. Az amerikai gyógyszerhatóság a receptre felírható gyógyszer mennyiségének korlátozásával, a Novo Nordisk a Wegovy egy adagjának csökkentésével igyekszik enyhíteni a készítmények piacán kialakult hiányt, ami kedvez a hamisítóknak.

Ez azonban nem az egyetlen rossz hír azoknak, akik kipróbálnák ezeket a gyógyszereket. Az  Atlantic cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy az újfajta gyógyszerek hosszú távú mellékhatásairól fogalmunk sincs. Összehasonlításul egy „rokon” gyógyszert, az inzulint hozza, amelyet az 1920-as évek elején kezdtek alkalmazni az Egyesült Államokban Az inzulin azóta rengeteg ember életét mentette és hosszabbította meg, de miután a páciensek tovább élnek, kiderültek a készítmény hosszú távú káros mellékhatásai is. Kutatások szerint hozzájárulhatnak az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulásához. Hasonló káros hosszú távú gondokra a súlycsökkentőt kapó embereknek is fel kell készülniük. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű A végrehajtó nem kőszívű, de betartja a jogszabályokat
Izsó Márton-Juhász Gábor-Mester Nándor | 2024. május 17. 15:01
Sok a félreértés vagy félremagyarázás a végrehajtói szakmával kapcsolatban, ezt tisztázzuk most, hogy már jó ideje a felszínre került a Völner-Schadl-ügy. Mi a különbség a végrehajtó, a behajtó és a követeléskezelő között? Mit csinál és mennyit keres a végrehajtó és miért éri meg felvenni vele a kapcsolatot az adósnak? Hogyan zajlik egy árverés és miért nem éri meg trükköznie egy adósnak, csakhogy elkerülje a legrosszabbat? Ezekről beszélgetett Mester Nándor felelős szerkesztő Pál Balázs végrehajtási szakjogásszal a Klasszis podcastban.
Közérdekű Tovább gyarapodott Mészáros Lőrinc - itt a 100 Leggazdagabb magyar idei kiadványa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:34
Minden eddigi csúcsot megdöntve összesen több mint 1400 milliárd forinttal nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona az elmúlt évben. Az idén immár 23. alkalommal megjelenő, A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerint az összvagyon átlépte a 9000 milliárdos szintet – egészen pontosan 9063,9 milliárd forintra emelkedett.
Közérdekű Szigorítás jön a kötelező biztosításoknál
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 07:56
A masszívabb rollerekre is kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell majd kötni.  
Közérdekű Tovább szigorítják a nehézgépjárművek méreg-kibocsátását
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 15:48
Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet, az immár naprakész szabályok tovább kívánják csökkenteni a közúti közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátását, valamint 2030-ra, 2035-re és 2040-re vonatkozóan új célértékeket állapítanak meg - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
Közérdekű EP-választás: meglepő, mit hozott ki az új közvélemény-kutatás
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 15:21
Miközben a 27 uniós tagállamban átlagosan a fiatalok kétharmada akar részt venni a közelgő EP-választásokon, a magyar fiatalok alig fele lesz majd biztosan az urnáknál június 9-én.
Közérdekű Bármi áron visszaszerezné a Fidesz a budai presztízskerületet
Vég Márton | 2024. május 13. 08:31
Ha minden ígéret megvalósulna, akkor valóságos földi paradicsomban élhetnének az emberek Óbudán. 
Közérdekű A nap képe: Orbán Viktor körül kitört a röhögés
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:54
A miniszterelnök valami nagyon vicceset mondhatott. 
Közérdekű Cigi, pia helyett zöldség: váltottak a fiatalok
Buksza blog | 2024. május 10. 15:01
Vajon hogyan változtak meg a szokások a rendszerváltás időszakához képest? Ezt firtatta egy elemzés, amely az 1989-ben és 2022-ben harmincas éveik körül járó fiatalok fogyasztását vizsgálta.
Közérdekű Ki kerül ki győztesen a „rezsibiztos” és az „elmagyarpéteresedett” lázadó csatájából?
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 14:50
Németh Szilárd megpróbálja visszahódítani Csepelt Borbély Lénárdtól. De vajon mekkora beleszólása lesz a nagyok csatájába a maradék baloldalnak?
Közérdekű EP-választás: megvan a sorrend a szavazólapon, újabb listákat vettek nyilvántartásba
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 19:44
Nyilvántartásba vette négy párt listáját a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).                   
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG