3p

Az emberek lustaságára mindig lehet számítani, legalábbis erre utal a súlycsökkentő gyógyszerek iránti óriási kereslet. Ezek a szerek azt ígérik, hogy pirulák beszedésével megspórolható a mozgás.

A fogyást ígérő gyógyszerek nem csupán az Egyesült Államokat hódítják meg. A dán Novo Nordisk gyógyszergyártó arról számolt be, hogy meglepte az emberek óriási érdeklődése súlycsökkentő készítménye iránt. Az európaiak vény nélkül kapható gyógyszerként saját zsebükbe nyúlva veszik a terméket, mint a cukrot.

Ez talán az első eset, amikor az emberek jelentős tömege hajlandó önként sokat fizetni egy gyógyszerért – mondta Lars Fruergaard Jorgensen, a Novo Nordisk vezérigazgatója a Financial Timesnak adott interjújában.

A vállalat súlycsökkentő készítménye, a Wegovy és a cukorbetegség kezelésére szolgáló Ozempic értékesítése 33,7 milliárd dollár bevételt hozott 2023-ban, ami 36 százalékkal több a 2022-es bevételnél. Ennek 45 százalékát az Egyesült Államokban érték el, ahol az emberek 40 százaléka elhízott. Az óriási siker titka minden bizonnyal az, hogy a gyógyszergyártó egy kísérlettel bizonyította a Wegovy hatásosságát. Az ebben részt vevők átlagosan 15 százalékos súlycsökkenést értek el az egy éven át tartó teszt alatt - írja a gyógyszer sikeréről a Quartz hírportál. 

Méredgrága

A hír eljutott Európába és a Közel-Keletre is, ahol az eladások tavaly a duplájukra, egymilliárd dollárra emelkedtek. A Wegovyt az Egyesült Királyságban, Svájcban, Dániában, Norvégiában, Németországban, Izlandon és az Egyesült Arab Emírségekben lehet kapni. Meglehetősen drága gyógyszerről van szó. A Guardian cikke szerint az Egyesült Államokban az egyhavi adagért 1349 dollárt, majdnem 486 ezer forintot kell fizetni. Nagy-Britanniában egy négyadagos, nagydózisú készlet 176 fontba, több mint 80 ezer forintba kerül. 

Nagy sikere van mindenhol az súlycsökkentést ígérő gyógyszernek. Fotó: PIxabay
Nagy sikere van mindenhol az súlycsökkentést ígérő gyógyszernek. Fotó: PIxabay

Európában az eladások 80 százaléka vény nélküli vásárlásokból jött össze. A többihez egészségügyi biztosítók adtak anyagi támogatást, hogy életben tartsák jól fizető ügyfeleiket – derült ki a Novo Nordisk tájékoztatójából. Az Egyesült Államokban az eladások több mint 90 százalékát részben vagy teljesen a biztosítók fizetik.

Nincs elég

A nagy kereslet ellátási problémákhoz vezetett. Ez természetesen örömteli hír a gyógyszergyártónak, amely kiterjedt tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy súlycsökkentő készítménye minél nagyobb mértékben receptre kapható, valamilyen ártámogatást élvező gyógyszer legyen.

A fogyasztógyógyszer iránti óriási keresletnek és bevételnek köszönhetően a Novo Nordisk és a hasonló hatású készítményt forgalmazó Eli Lilly gyógyszermulti piaci értéke meghaladta az ezermilliárd dollárt. Így elsők között vannnak a gyógyszeriparban, amely átlépték ezt a határt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Megtartja posztját a Magyar Péter színpadán fellépett szigetszentmiklósi városvezető?
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:02
Kenyértörésre került sor az ellenzéki színekben polgármesterré választott Nagy János, illetve az alpolgármesterét adó DK között. Júniusban utóbbi az MSZP-vel, az LMP-vel és a Párbeszéddel karöltve jelöltet állít ellene. Egy civil jelölt pedig a várost elcsúfító félkész stadion ügyének megoldásának ígéretével kíván sikert elérni.
Közérdekű Kiberbiztonsági roadshow indul
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:51
A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít.
Közérdekű Még hogy alacsony az infláció! Újabb cáfolat érkezett
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 09:09
A K&H felmérése szerint bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya.
Közérdekű Megkezdődött a taposás az olimpia miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:57
Egymásra licitálnak a sportszergyártók azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből, van olyan vállalat, amely hirdetési szőnyegbombázást tervez.
Közérdekű A csalók egyből rárepültek a csodagyógyszerre
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:13
A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.
Közérdekű Szijjártó Péter: 24 magyar jelentkezett az izraeli nagykövetségen
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:44
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter friss információkkal jelentkezett az iráni támadás után. 
Közérdekű Kit vesz maga mellé Magyar Péter: Chikán Attilát, Járai Zsigmondot, Jaksity Györgyöt, esetleg Pottyondi Edinát? - A hét videója
Juhász Gábor-Mester Nándor-Bózsó Péter | 2024. április 12. 18:53
Vajon kiket választ majd Magyar Péter, hogy húzónévként mellette álljanak, mondjuk egy óriásplakáton? Honnan jöhetnek, és ki lesz közöttük a legismertebb nő? Mely társadalmi rétegeket célszerű megszólítania? Mit tervez vidéken és mennyire fog a fitalokra fókuszálni? Hogyan tud hatni eddig passzív, vagy visszahúzódó rétegekre? Ezt elemezte a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Bózsó Péter újságíró, akik saját szakállukra castingoltak.
Közérdekű Itt a jó hír a lakáshitelre vágyóknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:28
Már öt banknál lehet akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni.
Közérdekű A nap képe: Szijjártó Péter egy jó cimborával pózolt
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:59
Menczer Tamás utódjával mosolygott jó hangulatban a tárcavezető. 
Közérdekű Magyar Péter megtalálta a megoldást – megvan, milyen párttal indulhat a választáson
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:34
Varga Judit NER-ből kiugrott volt férje Facebook-oldalán számolt be erről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG