TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A puhításokról szóló kormányrendelet a schengeni térségben elvégzett korona-tesztek, az üzleti utak és a kulturális szféra dolgozóinak mobilitása területén pontosít.

A kormány pénteken a szeptember elsejétől érvényes határzár további puhításáról döntött, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet pedig pontosította az új szabályokat.

Mint tegnap megírtuk, a legfontosabb döntés az volt, hogy a beutazási enyhítéseket kiterjesztették a sportolók, sportklubok foglalkoztatottjain túl a kulturális szféra fellépőire, a technikai személyzetre és a kulturális intézmények foglalkoztatottjaira is.

Felmentést kap a kulturális szféra

A rendelet szerint az a nem magyar állampolgár, aki a Magyarország területén rendezett kulturális rendezvény fellépője vagy a technikai személyzetének a tagja, beléphet az országba, ha bemutat két negatív koronavírus-tesztet, melyet a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel végeztek el, és ezek eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

Ismétlésül: ugyanezekkel a kondíciókkal jöhetnek be az országba külföldi sportolók, illetve külföldi sportklubok alkalmazottai is.

Mindezek alól első nekifutásra kivétel volt a foci, az UEFA-szabályozás ugyanis ennél puhább, ennek megfelelően nemzetközi focitorna esetében a belépő külföldieknek 5 nap és két teszt helyett elég a rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, negatív koronavírus-teszttel rendelkezni, és ennek eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni.

A mostani rendelet viszont ezt a háromnapos, egytesztes könnyítést a kulturális szférára is kiterjeszti, holott azt nem szabályozza az UEFA. Mindenesetre a friss szituáció a következő:

Az a külföldi sportoló, sportklub-alkalmazott ÉS fellépő, technikai személyzet "akkor is beléphet Magyarország területére, ha a  sporteseményt, a  sportrendezvényt, illetve a  kulturális rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.”

Mindezek alapján akkor is jöhet zenész, technikus, sportoló, edző, masszőr, ha két negatív tesztről mutat papírt, meg akkor is, ha egyről.

Szurkolók, rajongók

A rendelet tisztázza a sport- és kulturális rendezvények nézőinek helyzetét is. Eszerint mindkét csoport külföldi képviselői beléphetnek az országba, ha

  • bemutatja a nemzetközi sportesemény vagy a kulturális rendezvény érvényes belépőjegyét
  • a belépést megelőző 3 napon belüli egy darab, negatív koronavírus-tesztje eredményét igazoló magyar vagy angol nyelvű okiratát.

Kiemelik, hogy a magyar hatóságok belépéskor bármely látogatót egészségügyi vizsgálatnak vethetnek alá, ezt mindenkinek tűrni kell. Nem jöhetnek be a szurkolók, rajongók az országba, ha

  • ez az egészségügyi vizsgálat fertőzésgyanút állapít meg
  • nem mutatják be az érvényes jegyüket
  • a jegy hitelességével kapcsolatban kétség merül fel

Kiemelik még, hogy a külföldi szurkolók, rajongók kötelesek a belépést követő 72 órán belül elhagyni Magyarország területét.

Üzleti utak

Már korábban ismert volt, hogy az üzleti utazások is felmentést kapnak a teljes szigor alól. A rendelet most így pontosít:

"Ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Illetve:

"Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Néhány napja erről beszélt Szijjártó Péter is, ő a multinacionális cégek hazai és külföldi telephelyei közti munkautakat, kiküldetéseket hozta fel példaként.

Nem csak a schengeni teszt jó

Mint ismert, a külföldön végzett koronavírus-tesztekkel kapcsolatban is új döntést hozott a kormány. Itt az első verzió az volt, hogy csak a Magyarországon végeztetett tesztek a biztonságosak, ezt puhították fel pénteken úgy, hogy a Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban készült PCR tesztet is. A friss, rendeleti pontosítás ehhez még annyit tesz hozzá, hogy a schengeni térségen kívül az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztetett teszt eredményét is elfogadják. A tesztek eredményét belépéskor magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni kell.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Koronavírus: rekordközeli magyar beteget regisztráltak
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 6. 09:53
Továbbra is nagyon gyorsan terjed a járvány Magyarországon. Öröm az ürömben, hogy az esetek jóval enyhébbnek tűnnek, és a tavaszi első hullámhoz képest sokkal kevesebb embert kell kórházban ápolni.
Közérdekű Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus a világban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 6. 08:29
Már 26 782 582 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 878 237, a gyógyultaké pedig 17 843 929 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati összesítése szerint.
Közérdekű Koronavírus: kiszámolták, hol dagad legjobban a második hullám
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 18:10
Önmagukban a koronavírus-fertőzöttek megyei lebontása is árulkodó, ám sokkal beszédesebb, ha a 100 ezer lakosra vetített esetszámokat vesszük figyelembe. Számítások alapján egyelőre a felfutó második hullám elkerüli a gazdasági teljesítmény szempontjából húzóerőnek számító nagy ipari központjainkat. Nem ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet.
Közérdekű Ezért adhatott járványügyi mentesítést az üzletembereknek a kormány - A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2020. szeptember 5. 12:37
Egyre többen gondolják azt az esetszámok alakulása alapján, hogy elért minket a koronavírus-járvány második hulláma. De ha ez így van, miért nem nőtt meg - hála az égnek - az elhalálozás? - tehetik fel a kérdést. Erre is megpróbáltunk választ találni e heti videónkban, mint ahogy arra is, hogy miért engedi az üzletembereknek a határ átkelését korlátozások nélkük a kormány, miközben a nép egyszerű fiainak szigorú eljárásrendet kell betartaniuk. A sportolók is különleges kegyben részesülnek, holott mára egyértelművé vált, hogy a sportklubok a járvány magyarországi gócpontjaivá váltak. Munkatársunk, Baka F. Zoltán keresi a választ ezekre a kérdésekre. 
Közérdekű Tegnap után ma is csúcsot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 08:25
510 új esetet találtak, és elhunyt 3 beteg.
Közérdekű Koronavírus: pár hét és sokkal rosszabb lesz a helyzet Magyarországon?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 15:56
Bár az esetszámok napi alakulása a napokban már olyan szinteket ért el Magyarországon, amire az első hullámban sem volt példa, a helyzet távolról nézve sem annyira drámai, mint azt elsőre gondolnánk. Egyelőre legalábbis. A tapasztalatok alapján nem szabad korán örülni, sejthető ugyanis, hogy mikor robbanhat be igazán a második hullám.
Közérdekű Tombol a második hullám: újabb rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 09:23
Ismét rekordszámú fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában hazánkban.
Közérdekű Koronavírus: lesz még gond a vakcinával is
Király Béla | 2020. szeptember 3. 14:18
A koronavírus elleni védőoltásról futószalagon érkeznek a hírek. Úgy tűnik, sok nyugati politikus, így például Donald Trump igyekszik bármi áron elérni, hogy minél előbb rendelkezésre álljon a vakcina. Ez viszont globálisan nézve összességében több kárral járhat, mint haszonnal.
Közérdekű Már Szijjártó Péter is a második hullámról beszél
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 10:44
A külügyminiszer azt mondta, drámai következményekkel járna, ha még egyszer le kéne állítani a magyar gazdaságot, és be kéne zárni az iskolákat.
Közérdekű A nap száma 301: ennyi új koronavírusost találtak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 08:44
Ezúttal a legtöbb fertőzöttet vidéken diagnosztizálták.
hírlevél