TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Dr. Bognár Lajos főállatorvos is megjelent a mai tájékoztatón, amelyen szóba került az idősek és egészségmegőrzési tanácsok is. 

Az operatív törzs mai tájékoztatóját Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos kezdte, aki elmondta, hogy az élelmiszerek csomagolóanyaga nem játszik szerepet a vírus terjedésében, nem volt arra példa, hogy valaki így kapta volna a koronavírust.

A szakember emellett arra kérte az élelmiszerüzemeket és a területen aktív vállalkozásokat, hogy a szokottnál is szigorúbban kövessék a Nébih honlapján elérhető biztonsági útmutatót.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szokás szerint a már ismert koronavírus-statisztikák ismertetésével indította beszámolóját:

az elmúlt 24 órában 1293 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, míg 33 beteg elhunyt. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő, 13 134-en pedig már meggyógyultak. Részletek cikkünkben.

Mint mondta, a 33 halott mindegyikének volt valamilyen alapbetegsége, a legfiatalabb, 20 éves elhunyt súlyos, daganatos beteg volt.

Kórházakban jelenleg 1642 beteget ápolnak, közülük 171-en lélegeztetőgépes ellátásra szorulnak. Müller Cecília ezzel kapcsolatban ismételten a járványügyi szabályok betartásának fontosságára figyelmeztetett. Összesen egyébként 871 417 tesztet végeztek.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube) Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

Az idősotthonokban hatékony a védekezés

A szakember szerint jelenleg Magyarországon 60 intézményben van jelen a vírus valamilyen formában, ebből öt volt érintett a járvány első hullámában is. 707 lakó fertőzöttségét igazolták, közülük 55-en már meggyógyultak.

A 60 érintett idősek otthonából 12 intézményben csak egy, 28 intézményben pedig kevesebb mint 10 fertőzöttet tartanak számon.

A tisztifőorvos az egészségmegőrzéshez is adott több tanácsot:

 • fontos a napi gyümölcsfogyasztás – az ideális mennyiség 3 ökölnyi zöldség-gyümölcs
 • figyeljünk a rendszeres, bőséges folyadékbevitelre – akár víz, akár gyümölcslevek formájában
 • dohányozzunk kevesebbet, de a legjobb a cigaretta teljes elhagyása
 • alkoholt kiegyensúlyozott, normális mértékben fogyasszunk
 • mozogjunk szabad levegőn naponta 30 percet, legalább három alkalommal
 • rendszeresen, alaposan mossunk kezet
 • rendszeresen szellőztessünk

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyettese elsorolta az intézkedési statisztikákat az elmúlt 24 órából:

 • a kötelező maszkviselési szabályok megsértése miatt a tömegközlekedésen nyolc alkalommal intézkedtek a rendőrök, de csak figyelmeztettek
 • a kötelező maszkviselési szabályok megsértése miatt a boltokban, és más intézményekben 20 esetben figyelmeztettek, 2 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, valamint 5 szabálysértési feljelentés is történt
 • 12 226 esetben ellenőrizték az egyenruhások a házi karantént betartását
 • 3650 új hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, ebből 629-et a határokon, így összesen jelenleg 22 656-an vannak karanténban
 • az okostelefonos ellenőrzésre alkalmas applikációt jelenleg 961-en használják

Az újságíró kérdések nyomán megtudtuk, hogy minden megyében folyamatban van az influenza-oltóanyag kiszállítása, és a tisztifőorvos hetente frissített jelentést kért ennek fogyásáról azért, hogy a vakcinákat átcsoportosíthassák oda, ahol nagyobb az igény.

Müller Cecília emellett arról is beszélt, hogy a hónapok óta húzódó járvány alatt hogyan tartható fenn az éberség a gyermekekben és az idősekben. Mint mondta, azt tapasztalják, hogy lanyhul a figyelem bizonyos esetekben, de ugyanakkor több óvintézkedés már automatikussá vált. Az NNK próbál érthetően, de nem félelemkeltően kommunikálni a legkisebbekkel is, és a központ munkatársai egy mesegyűjteményt is készítettek, amely segíthet a vírus elleni védekezésben.

Ismételten szóba kerültek az antigén gyorstesztek is, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az így kapott pozitív eredményeket a PCR-tesztek is megerősítik, ám a negatív eredményű gyorsteszteknél előfordult, hogy a később elvégzett PCR-teszt pozitív lett. Az ellátórendszer intézményeiben ott vannak az antigén tesztek is, szerepet játszva a diagnosztika gyorsításában is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Akár 1 milliós bírságot fizethet, aki nem viseltet maszkot
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 06:52
Jelenleg még maximum 100 ezer forintos pénzbüntetés járhat a maszkhasználati kötelezettség be nem tartásáért, hétfőtől azonban már ennek a tízszeresére, azaz 1 millióra bírságolhatják a szabályszegőket, miközben "az elkövetés" helyének számító üzletet, illetve a helyiséget ideiglenesen akár egy évre is bezárhatják.
Közérdekű December 1-jéig még biztosan marad a határzár
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 06:19
Eredetileg november 1-jén szűnt volna meg a teljes belső határon a határellenőrzés koronavírus-járvány miatti ideiglenes visszaállítása, ezt a határidőt azonban a kormány tegnap egy hónappal meghosszabbította.
Közérdekű Riadót fújt az orvosi kamara: visszahoznák az idősek bevásárlási sávját is
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 18:10
Elégtelennek tartják a lakosság tájékoztatását, szigorítást kérnek a tömegrendezvényeken és a vendéglátóhelyeken, változtatásokat javasolnak az egészségügyi ellátórendszerben és az idősek vásárlási idősávját is visszaállítanák.
Közérdekű Müller Cecília üzent a kismamáknak: szoptassanak csak nyugodtan!
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 13:04
Rövidre fogta mai tájékoztatóját az operatív törzs, de üzent a kismamáknak is egy fontosat. 
Közérdekű Új csúcson a napi koronavírus-áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 09:18
Az előző szomorú rekord 48 haláleset volt egy nap leforgása alatt, ez most 63-ra emelkedett.
Közérdekű Drámai ugrás lehet ezekben a magyar városban a járványszámokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 26. 16:32
Négy megyeszékhelyen vizsgálták a szennyvíz vírustartalmát, mindenhol emelkedő számokat kaptak. Jönnek a részletek.
Közérdekű Operatív törzs: a temetőben is ajánlott a maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:56
Mert hát a mindenszenteki gyertyagyújtáskor komoly tömeg várható a síroknál, így a biztonságos távolságtartás aligha lesz kivitelezhető.
Közérdekű Újabb kórházak szállnak be a koronavírusosok kezelésébe
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 18:07
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét.
Közérdekű Kiugró adat: több mint 3 ezer új fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 09:46
Huszonnégy óra leforgása alatt 3149 főnél mutatták ki a koronavírust, miközben 35-en haltak meg. Rekordra ugrott a lélegeztetőgépen lévők száma is, már 221-en szorulnak e segédeszközre.
Közérdekű Egy nap alatt közel félmillió főnél mutatták ki a koronavírust
MTI | 2020. október 25. 07:46
Ez az elmúlt huszonnégy óra szomorú globális mérlege - derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.
Friss
hírlevél