7p

A Money.hu összegyűjtötte, mire kell figyelni a már nemcsak november utolsó péntekjén, hanem egész hónapban immár évek óta amerikai mintára zajló vásárlási őrületben.

November ma már nem csupán a hó végére - konkrétan idén november 24-ére - eső Black Fridayról (fekete péntekről) szól, hanem az egész hónapon át tartó akciók sorozatáról. Azonban résen kell lenni, mert a kereskedők bombáznak minket a különböző kihagyhatatlan termék ajánlatokkal és ezekhez olykor csábító kölcsönök, áruhitelek is kapcsolódnak. Ha azonban hitelből tudjuk csak megvásárolni a kiszemelt terméket/termékeket, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az áruhitel mellett van más konstrukció is a finanszírozásra és mikor mire érdemes figyelnünk.

Milyen hitelből tudjuk megvenni a vágyott nagy értékű műszaki cikket?

Az áruhitel mellett a személyi kölcsön egy olyan gyorsan és egyszerűen igényelhető hiteltípus, aminek köszönhetően pozitív hitelbírálat esetén akár néhány órán belül az igénylő számláján lehet a pénzösszeg.

“A legalapvetőbb különbség azonban a személyi kölcsön és az áruhitel között az, hogy míg előbbi egy bármire szabadon felhasználható pénzösszeget jelent, az áruhitellel viszont egy adott áruházban vagy webáruházban veheted meg azt a terméket, amelyet kinéztél magadnak. További lényeges különbség, hogy az áruhitelnél általában nem választhatod meg, hogy melyik pénzintézetnél szeretnéd igényelni. Ugyanis az áruhitel egy olyan speciális fogyasztási hitel, amelyiknél az adott áruház szerződést köt egy - esetenként több - bankkal, és annak a banknak (vagy bankoknak) az áruhitelét az áruházban, a bank kihelyezett ügyintézőjétől igényelheted meg. Ezzel ellentétben személyi kölcsön esetében szabadon választhatsz a bankok közül, és össze is hasonlíthatod egymással az ajánlatokat.” - mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Meglepetések helyett. Fotó: Depositphotos
Meglepetések helyett. Fotó: Depositphotos

Az áruhitelek maximális futamideje rövidebb, ez pedig magasabb törlesztéssel járhat. Ráadásul míg a személyi kölcsönöknél a THM értéke maximum 24 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot, addig az áruhiteleknél legfeljebb 39 százalékponttal lehet magasabb a teljes hiteldíj mutató. A nem akciós áruhitel tulajdonképpen az egyik legdrágább hitelfajta. Az áruhiteleknél ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy sokszor vonzó feltételekkel kínálják, de előfordul, hogy az olcsóságnak ára van, vagyis egyéb szolgáltatásokat, például bankkártyát vagy hitelkártyát kell igényelni mellé. Összességében biztosabbra lehet menni egy jól megválasztott, azaz a legjobb feltételekkel elérhető személyi kölcsönnel, főleg, ha nem csak egy konkrét termék megvásárlásában gondolkodunk, hanem más célra is szükségünk van a pénzre. 

A személyi kölcsönök kiválasztásánál azért is érdemes alaposnak lenni, mert jókora eltérések lehetnek közöttük. November elején egy átlagos összegű, 2 millió forintos, 7 éves futamidejű hitel esetében a legjobbakat 37 ezer forintos törlesztőrészlettel kínálják a bankok. Miközben a drágább verzióknál 44-48 ezer forinttal lehet számolni. Ez a futamidő végéig kifizetett teljes összeget tekintve 600-900 ezer forintos különbséget jelent. 

Ezekre ügyeljünk, hogy ne vakítson el a fekete péntek

A hiteleken túl tanácsos a vásárlásnál is óvatosnak lenni - erre a money.hu szakértői mellett a magyar hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is felhívta a figyelmet. Érthető, hogy az elmúlt egy-másfél évben megugrott infláció arra ösztönzi az embereket, hogy kihasználják az ilyenkor szokásos leárazásokat, ám – ahogy arra a magyar hatóság is figyelmeztet – a nyereség csak akkor érhető el, ha a vásárlás tisztességes feltételekkel történik.

Ezt azonban a svindlerek is pontosan tudják, és vadásznak az óvatlan vásárlókra, akik nem ismétlik el magukban az „enter” gomb lenyomása előtt a legfontosabb biztonsági tudnivalókat. A money.hu összeállítása a legjellemzőbb lopási módszereket és az ellenük hatásos védekezést eleveníti fel.

Gyanús linkekre tilos kattintani

A bűnözők mindent elkövetnek, hogy áldozatuk ráklikkeljen az oldalukra. Ennek folytatása pedig az lehet, hogy egy kémszoftvert küldenek a felhasználó számítógépére vagy elvezetik egy további weboldalra, amely ráveszi a gyanútlan vásárlót személyes adatai, köztük bankszámla adatok megadására.

A fő szabály: ne klikkeljünk egy weboldalra azelőtt, hogy meggyőződtünk volna a megbízhatóságáról. Ha vásárlás közben kapunk egy üzenetet a gyanús linkről, akkor járjunk utána, hogy annak feladója valóban az-e, akinek állítja magát. A legkisebb gyanú esetén telefonon vagy egy ismert e-mail-címen keressük meg a feladót, hogy igazolja vagy cáfolja, hogy tőle jött az üzenet.

Félrevezetések utalásnál

Az interneten vásárlók egyik rémálma valósul meg, amikor azt az üzenetet kapják, hogy az utalásuk nem ment át az eladóhoz, hanem valahol kettejük közt elakadt. A bűnözők erre játszva adják ki magukat nagy online áruházak vagy bankok képviselőinek. Általában azt kérik, hogy a vásárló frissítse fel adatait vagy erősítse meg azonosítását.

Ezeknek a módszereknek a lényege, hogy kapkodásra késztessék az áldozatot. Azzal fenyegetnek, hogy ha nem teszi meg azonnal, amit kérnek, bottal ütheti a pénze nyomát vagy befagyasztják a bankszámláját. Ezért a legfontosabb tudnivaló, hogy a legális intézmények nem kommunikálnak így. A javaslat pedig, hogy vegyük fel közvetlenül a kapcsolatot a szolgáltatónkkal, ha gondok adódnak a fizetéssel.

Kerüljük a szokatlan weboldalakat

Ha valaki nagyon szeretné elcsípni a legjobb árajánlatokat, akkor könnyen beleeshet abba a csapdába, hogy elhiszi a valójában hihetetlenül alacsony számokat is. Ez az egyik legrövidebb útja a fake (hamis) weboldalak látogatásának.

Érdemes minden internetes oldal URL-jét kétszer is ellenőrizni, mielőtt bármilyen személyes adatunkat megadjuk az oldalon. Fontos, hogy a böngészősorban ott legyen a kis lakat, ami biztonságos oldalt jelent. 

Ellenőrizzük az oldal webcímét. A hivatalos és hiteles oldalak általában HTTPS protokollal rendelkeznek, és a címük megbízható és érthető. Legyen rögtön gyanús, ha a cím helyesírási hibákat, furcsa karaktereket vagy kiegészítéseket tartalmaz.

Fontos, hogy az oldalnak legyen kapcsolata a valósággal, vagyis keressük meg a vállalat vagy szolgáltatás nevét, címét, elérhetőségeit, és győződjünk meg arról, hogy ezek valósak és megtalálhatóak más forrásokon is. Nézzünk utána az oldalról szóló felhasználói véleményeknek és értékeléseknek más független fórumokon vagy platformokon. Ha pedig nem sikerül meggyőződni a weboldal legitim voltáról, mondjunk le a „legjobb” árajánlatról, és nézzünk szét máshol.

A többszintű azonosítás sem véd meg teljesen 

A többszintű azonosítás jó módszer az internetes kommunikáció biztonságának erősítésére, de ez sem kínál százszázalékos megoldást. Magukat egy áruháznak vagy banknak kiadó csalók küldhetnek olyan üzenetet, amelyben megerősítést kérnek. Vélhetően korábban egy adatlopásból már megvannak a felhasználó adatai, csak kell ez a visszajelzés, hogy hozzáférjenek a bankszámlájához.

Ezt a csapdát csak úgy lehet elkerülni, ha a felhasználó kizárólag olyan oldalon adja meg igazolókódját, amelyet már ismer, és így megbízik benne. 

A GVH tanácsaira is érdemes odafigyelni

A GVH ad néhány javaslatot azzal arra vonatkozóan is, hogyan kerüljük el a csalódást a valós eladók árengedményeivel kapcsolatban. Ezek szerint:

– győződjünk meg róla, mekkora a megtakarítás mértéke az eredeti árhoz képest,

– ellenőrizzük a megvásárlandó termék vagy szolgáltatás árát más áruházakban, weboldalakon is,

– ismerjük meg a kedvezmény pontos feltételeit, a kereskedők általános szerződési feltételeit,

– ellenőrizzük, hogy a kedvezményes ár valóban kedvezményes-e, beleértve az esetleges járulékos költségeket: szállítási, csomagolási és adminisztrációs különdíjak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok?
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Közérdekű Tényleg a sajtószabadság forog kockán Assange kedden folytatódó kiadatási perében?
Bózsó Péter | 2024. február 20. 15:01
Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.
Közérdekű Algéria gázai tűzszüneti terve helyett Amerika mást javasol a Biztonsági Tanácsban
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:54
Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsnak rivális határozati javaslatot terjesztett be az Algéria által benyújtott gázai tűzszüneti indítvány keddi szavazása előtt. A dokumentumot megszerezte a Reuters is.
Közérdekű Visszanyalt a fagyi, aggódik a polgármester
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 13:35
Sadiq Khan londoni polgármester szerint káoszba fulladhat az utasforgalom ellenőrzése a londoni határátléptető pontokon, ha a brit kormány nem készül fel a várhatóan ősszel érvénybe lépő új Európai Határregisztrációs Rendszerre (Entry/Exit System, EES).
Közérdekű Ennyi pénzt hozhat a konyhára a CSOK Plusz 
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 09:40
A CSOK Plusz két nagyon fontos pontban különbözik az elődjétől, a CSOK támogatástól. Itt most összefoglaljuk a lényeget.
Közérdekű Megjött a szupergyors új wifi: érdemes frissíteni az otthoni hálózatot?
Buksza blog | 2024. február 9. 13:56
Minden technikai újdonságnál az elé a dilemma elé kerül a fogyasztó, hogy érdemes-e frissítenie eszközeit vagy nem kell sietnie. A wifi új változata is nehéz választás elé állítja a felhasználókat.
Közérdekű Méregdrága, de így is mindent visz a fogyókúrás gyógyszer
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 16:18
Az emberek lustaságára mindig lehet számítani, legalábbis erre utal a súlycsökkentő gyógyszerek iránti óriási kereslet. Ezek a szerek azt ígérik, hogy pirulák beszedésével megspórolható a mozgás.
Közérdekű Az ENSZ kínzásügyi jelentéstevője Assange kiadatásának leállítását kéri
Privátbankár.hu | 2024. február 7. 13:13
Az ENSZ kínzásügyi különleges jelentéstevője kedden felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy állítsa le Julian Assange küszöbön álló kiadatását.
Közérdekű Csalók élnek vissza a Mol nevével, ne dőljön be!
Rácz Gergő | 2024. január 26. 11:27
A közösségi médiában a napokban terjedőben van egy csalási kísérlet, amivel Mol-részvények busás megtérülésével hitegetik az esetleges befektetőket Novák Katalin köztársasági elnök gyatra mesterséges intelligenciával hajtott marketingüzenetével. A cég tud róla, nem szabad beleesni a csapdába.
Közérdekű Hogyan maradt el a nagyobb katasztrófa 2024 két repülőgép-balesetében?
Privátbankár.hu | 2024. január 17. 08:22
Kiderült, mi játszotta a főszerepet a Japán Airlines és az Alaska Airline baleseténél. Fontos tanácsok az utasoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG