5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A miniszterelnök pénteki közrádiós interjújában egyértelművé tette, hogy lezártnak tekinti a járványkérdést, és ismét a migrációt lesz a következő időszak kommunikációs központi témája.

Orbán Viktor péntek reggeli, Kossuth rádiós interjúja a nemrég bejelentett szja-visszafizetés kommentálásával kezdődött (jövőre minden családosnak visszajár az a személyi jövedelemadó, amit idén befizet). A kérdésre, miszerint ez az akció végül is nem ugyanaz-e, mint a nyugdíjprémium, a miniszterelnök azt magyarázta, van különbség, a családosok számára visszatérítendő adó azzal függ össze, hogy ők most épp aktívak, ezt a pénzt ők keresték meg, míg a nyugdíjprémium hálaadás az időseknek azért, mert a múltban annyit dolgoztak, és ezzel segítették az ország fejlődését.

Az országnak most nem megy olyan nagyon jól, de az év további része sikeres lehet, mondta aztán Orbán. De mire való a siker? - tette fel a kérdést, aztán azzal válaszolt magának, hogy a legegyszerűbb az, hogy a sikerből fakadó pénzt visszaadjuk azoknak, akik megdolgoztak érte, különösen azoknak, akik a válság során a legnagyobb terhet vitték. Ezek a családosok.

"Ez szerintem egy szellemes, igazságos és újszerű gondolat"

- így Orbán. De nemzeti konzultáció attól még lesz róla, mert ilyen még sose volt, ehhez kell az emberek egyetértése.

Mi lesz még a nemzeti konzultációban a gazdaság újraindításán kívül?

Orbán azzal alapozott, hogy fel kell mérni, hogy egyetért-e az ország abban, hogy a válság után már nem ugyanaz lesz a világ- és európai gazdaság, mint a járvány előtt volt. Mert ha nem ugyanaz lesz, akkor alkalmazkodni kell az új kihívásokhoz, márpedig szerinte nagy változások lesznek. És fel kell készülni a következő járványokra, mert 

most a járványok és a népvándorlások korát éljük

- fordult rá végül Orbán az interjú leglelkesebben taglalt témájára. 

Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. (Fotó: MTI)Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. (Fotó: MTI)

"Migránsok, migránshadak dorombolnak, dörömbölnek Európa szinte mindegyik ajtaján," kezdett rá a miniszterelnök. Azt mondta, tavaly ilyenkor a Magyarországra irányuló illegális határátlépési kísérletek száma 10 ezer volt, idén eddig 38 ezer a déli határainkon, és "hol van még az év vége."

Orbán szerint a migrációs nyomás nő: elmegy a járvány kérdése egy időre, visszakerül a migrációs kérdés az európai politikába. A miniszterelnök keményíteni szeretné a magyar álláspontot a kérdésben. Most azt mondja, hogy nem csak az illegális migrációt kell elutasítani, de a járvány miatt "mondjuk két évig" semmilyen migrációt ne engdedjünk. Ez benne lesz a konzultációban. Azért fontos szerinte a teljes zár, mert máshol még nem győzték le a koronavírust, nem úgy, mint itthon, és lassan Európában.

"Nincs jó migráció, csak rossz migráció van" - jelentette ki.

Orbán a hét folyamán korábban jelentette be, hogy jelentős forrásokat kaphat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve arról is beszélt, hogy ellensúlyozni kell a kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára azt, hogy megszűnik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, továbbá azt is, ha a jegybank elkezdi emelni az alapkamatot.

Erről a mai interjúban azt mondta még el, hogy azért is fontos ez a program, mert sok embernek "munka csak akkor van, ha a vállalkozások tudnak munkát adni." Illetve várja, hogy az MKIK és a KAVOSZ újabb javaslatokkal áll elő a kkv-k megsegítésére.

A miniszterelnök aztán azt kommentálta, hogy "137 ezer egynéhány" ember inkább mégsem veszi fel a második korona-oltását ("felnőtt emberek vagyunk, de úgy tűnik, nem mindenkinek van felelősségérzete"). Tudja, hogy vannak köztük olyanok, akiknek egészségügyi okokból kell várnia még a második dózissal, de reméli, hogy a többieknek, akiknek ilyen gondja nincs, elég ösztönző lesz az, hogy ismétlő oltás híján érvénytelenítik a védettségi igazolványukat.

A járványvédekezésben részt vevők 10 napos pótszabadságáról azt mondta, "jár nekik, vegyék ki, mindannyiunkra ráfér ez a plusz tíz nap."

A minimálbér tervezett 200 ezer forintra emeléséről azt mondta, ha igaz, hogy a járvány után a legfontosabb elvárásunk a gazdasággal szemben az, hogy biztonságot adjon, akkor azoknak a családoknak is biztonságot kell adnia, akik a legkevesebbet keresik. Nem a gazdagok, hanem ők vannak bizonytalanságban, ezen kell változtatni.

A magas minimálbér viszont újabb kihívásokat jelent: ha egy vállalkozás nem tudja kigazdálkodni az emelkedő fizetéssel járó emelkedő terheket, akkor elbocsát. Tehát úgy kell emelni a minimálbért, hogy meg kell állapodmni a kkv-k képviselőivel, hogy ezt ki tudják-e gazdálkodni, és ha nem, milyen segítség kell nekik hozzá. Orbán szerint a 200 ezer forintos minimálbérrel a garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz, ez a két hatás együtt pedig fölfelé fogja nyomni a béreket.

Végül a ma kezdődő foci Európa-bajnokság került terítékre. "Nem tart attól, hogy nem a játékról fog szólni, hanem arról, hogy ki térdel le, és ki nem?" - szólt a kérdés. Orbán szerint a járvány mellett az ideológiai zűrzavar is fenyegeti a tornát - ez tehát a térdelésbe nnyilvánul meg. "Oda nem tartozó dolgokat nem kellene felengedni a pályára", mondta Orbán. Szerinte a meccs előtti rövid térdhajtás a volt rabszolgatartó országok lelkiismeret-furdalása miatt van. Ehhez nekünk szerinte nincs közünk, Magyarországnak sosem volt gyarmata, sosem voltak rabszolgái.

Szerinte sportpályán letérdelni azért is probléma nekünk meg egész Közép-Európának, mert büszke népek vagyunk. Szeritne egy sportoló ne térdeljen le, ne adja meg magát, harcoljon, ha nem tud nyerni, állva kell meghalnia. (A szerk.: a meccsek előtti térdelés nem a gyarmattartó múltról, hanem a sportágban továbbra is súlyosan jelen lévő rasszizmusról szól.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Ismét jelentősen javultak a hazai járványadatok
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 09:02
Már csak 54-en fertőzödtek meg az elmúlt huszonnégy órában, igaz, még mindig vannak elhunytak, ezúttal négyen haltak be a koronavírusba. Utoljára tavaly szeptember elején kezeltek ilyen kevés beteget, 281-et a hazai kórházakban, s ugyancsak mintegy háromnegyedéve volt ennyire alacsony a lélegeztetőgépen lévők száma: 32 fő. Oltást már több mint 5,4 millióan kaptak, közülük közel 4,6 millió fő már a másodikat is.
Közérdekű Már Kubának is van Covid elleni vakcinája - elsőként Latin-Amerikában
MTI | 2021. június 22. 08:21
Kubában előállították az első latin-amerikai koronavírus elleni védőoltásokat, amely komoly hatékonyságot mutatnak a betegség ellen - jelentette be hétfőn a vakcinát kifejlesztő helyi laboratórium.
Közérdekű Szombattól már csak a másfél méteres távolságot kell tartani Hollandiában
MTI | 2021. június 22. 07:51
Hollandia június 26-tól feloldja szinte valamennyi koronavírus elleni intézkedést, az azonban továbbra is érvényben marad, hogy az emberek között 1,5 méteres távolságot kell tartani.
Közérdekű Újabb koronavírus-mutánst azonosítottak Indiában
MTI | 2021. június 21. 09:36
Az eredeti indiai variáns, a delta nyomán ez a delta plusz nevet kapta.
Közérdekű Mától magyarigazolvánnyal is regisztrálhatnak a korona elleni oltásra a külhoni magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:22
Ha ez megvan, utána az online időpontfoglaló is megnyílik.
Közérdekű Jövő csütörtökön visszaáll a normális átjárás a belső schengeni határokon
MTI | 2021. június 16. 15:43
Ha nem fordul rosszabbra a járvány, jelentette be Szijjártó Péter.
Közérdekű Új hajójáratot indítanak Budapesten a Lánchíd lezárása miatt
MTI | 2021. június 16. 12:53
Az Akadémia és a Jégverem utcai kikötő között közlekedik félóránként, egyszerre 250 utas szelheti vele a habokat.
Közérdekű Már több mint 200 gyereket oltottak be idehaza
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:12
Már 32 ezer 12-15 év közötti gyereket regisztráltak oltásra. 
Közérdekű Mostantól 1,5 évre elfelejthetjük a Lánchidat a közlekedésben
MTI | 2021. június 16. 07:10
Ma hajnali 4 órakor teljesen lezárták a Lánchidat és környezetét a gyalogos és a közúti forgalom elől a felújítás idejére, várhatóan másfél évre.
Közérdekű Így hangoltak a magyar szurkolók a portugálok elleni meccs előtt
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 17:51
A magyar válogatott kedden délután kezdi meg EB-szereplését Portugália ellen. 5 éve emlékezetes 3:3-as döntetlennel zárult a két csapat meccse. A szurkolókon nem fog múlni az újabb bravúr.
Friss
hírlevél
depositphotos