TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ugyanaznap döntenek az idősek bevásárlási idősávjának sorsáról is. Összefoglaló az operatív törzs sajtótájékoztatójáról.

Müller Cecília kezdte a mai operatív törzs-sajtótájékoztatót, a reggel már ismertetett aktuális fertőzési adatok szóbeli felmondásával. Ismétlésül: 7 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta már összesen 4076 koronavírusosról tudunk Magyarországon. 2485-en meggyógyultak, 563-man pedig meghaltak, köztük az elmúlt 24 óra során egy 101 éves beteg. 1028 aktív fertőzöttünk van most, köztük 275-öt kórházban kezelnek, 19-en pedig lélegeztetőgépen vannak.

Müller szerint az adatok kedvezőek, de egyértelmű az is, hogy a betegség még nem tűnt el az országból. Az összes regisztrált esetből 57 százalék nő, 43 százalék férfi. 25 százalék a 65-79 éves korosztály aránya, 812 fő 80 év feletti fertőzött, ez 20 százalékot jelent. A betegek 15 százaléka 50-59 éves, 14 százalékuk 40-49 éves. Az összes többi korosztály 10 százalék alatti arányban fertőzött, a betegek között 0,1-0,6 százalékban vannak gyerekek. 100 ezer főre 41 fertőzött esik a járvány teljes időtartama alatt, illetve 5,8 fő halott.

Területi megoszlásban 100 ezer főre 110 beteg jut Budapesten, 100 Komárom-Esztergom megyében, 97 Zala megyében, 90 Fejér megyében, 46 Pest megyében - lapunk egyébként vasárnap közölt cikkében vezette le, hogy a százezer főre jutó fertőzésszám alapján nem a korlátozásokkal külön kezelt Pest megye jelentette a legnagyobb kockázatot a megyék közül.

A járvány kezdetétől fogva a 15. héten volt a legtöbb új eset, ez 712 új regisztrált fertőzöttet jelent, a legtöbben pedig a 16. héten haltak meg koronavírussal összefüggésben, összesen 91 fő. A számok aztán folyamatosan csökkenni kezdtek, a 24. héten 62 új fertőzöttet azonosítottak, és 15 haláleset történt.

Müller kitért arra, hogy a mai naptól helyreáll az egészségügyi ellátás normális menete. A fekvőbeteg-ellátó intézményekben már 80 százalékig ismét igénybe vehetőek a koronavírus miatt korábban elkülönített ágyak. Az ellátásban már nem él a korábbi négy beteg/óra limit, viszont továbbra is csak előzetes telefonos bejelentkezés után lehet orvosi segítséget kérni.

Részlegesen feloldották a látogatási tilalmat a fekvőbeteg-részlegeken. Ahol nincs koronás beteg, ott lehetséges látogatni, de ennek pontos helyi rendjét mindenhol az intézmény helyi főigazgatója szabja meg. Alap azonban, hogy csak egészséges ember mehet látogatni, és kerülhet 2 méternél közelebb a látogatotthoz. Az országos tisztifőorvos továbbra is javasolja, hogy ha van kórházkert, és az iőjárás is megengedi, akkor ott látogassunk beteget. Mindenki csak maszkban látogatható a fekvőbeteg intézményekben, és a látogatók számára meg kell határozni egy óránkénti limitet.

Kiss Róbert rendőr alezredes ragadta ezután magához a figyelmet, és elmondta, hogy mától megtarthatóak a temetést és esküvőt követő családi rendezvények, 200 fős limittel, vendéglátó- és szálláshelyen is. Zenészek is felléphetnek az összejöveteleken, de a távolságtartás nem mellőzhető. Mától látogathatóak a könyvtárak is, említette még meg Kiss.

A kormányzati házikaranténos okostelefon-alkalmazásra már 2681-en regisztráltak, köztük 691 aktív felhasználó. Az elmúlt 24 órában 428 hatósági házi karantént rendeltek el, így összesen már 7707-nél tartanak. 439-re emlekedett a koronavírussal összefüggésben indított bűnügyi eljárások száma, ebből 126 rémhírterjesztés miatt indult.

Ezek után eljött az újságírói kérdések, és a rájuk adott válaszok ideje. Ez derült ki:

  • Tolnai Népújság: mi legyen, ha valaki a horvát tengerparton kapja el a koronavírust? Mindenki kössön biztosítást, ha külföldre megy nyaralni, és ha bármilyen fertőző megbetegedés gyanúja merül fel - nem csak a koronavírusé - akkor mindenképpen helyben kezeltessük magunkat, ami a biztosítással lehetséges.
  • Somogyi Hírlap: a Balaton megtelt a hétvégén, ismét szükséges lesz a nyugdíjasok munkájára. Milyen pozíciót vállaljanak el, és milyen egészségügyi feltételekkel? A nyugdíjasok foglalkoztatása nem korlátozott, de tartsák be a higiénés előírásokat. Nyugdíjasok jellemzően konyhán vagy takarítóként vállalnak el munkákat, ezek végzése során nem találkoznak sok vendéggel, így ezek megfelelő pozíciók lehetnek.
  • Békés Megyei Hírlap - Romániában vasárnap 300 fölé ugrott az új fertőzöttek száma. A Kelet-Magyarország szerint Ukrajnában is gyorsul a vírus. Kell-e aggódni a határ mentén élőknek, illetve mi a magyar hatóságok reakciója a fejleményekre? Kiss felhívta a figyelmet, hogy az említett két ország határai schengeni külső határok, így itt folyamatos az ellenőrzés. Nem magyar állampolgár Magyarország területére említett két országból csak akkor jöhet, ha az agrárágazatban dolgozik, különös méltánylást kért, és ilyen engedéllyel rendelkezik, illetve ha csak átutazóban van, nyugat-európai munkavégzési céllal.
  • Az Új Néplap azt kérdezte, hogy mekkora az az új estszám, ami a második hullám eljövetelét jelenti? Ilyen egzakt szám nincs, tendenciákat kell nézni, a hazai szakemberek is ezt teszik.
  • Az Infostart, az RTL Klub és az ATV afelől érdeklődött, hogy mikor törölhetik el vagy módosíthatják az idősek bevásárlási idősávját. Erről várhatóan szerdán dönt a kormány.
  • Az RTL Klub és az origo azt kérdezte, hogy a kőszínházak, mozik milyen feltételekkel nyithatnak újra? Erről várhatóan a szerdai kormányülés után jön rendelet.
  • Az origo megkérdezte, hogy a betegség lefolyása gyerekeknél milyen? Enyhébb lefolyású, de kivételek lehetnek, alapbetegség megléte vagy immunproblémák miatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Koronavírus: rekordközeli magyar beteget regisztráltak
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 6. 09:53
Továbbra is nagyon gyorsan terjed a járvány Magyarországon. Öröm az ürömben, hogy az esetek jóval enyhébbnek tűnnek, és a tavaszi első hullámhoz képest sokkal kevesebb embert kell kórházban ápolni.
Közérdekű Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus a világban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 6. 08:29
Már 26 782 582 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 878 237, a gyógyultaké pedig 17 843 929 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati összesítése szerint.
Közérdekű Koronavírus: kiszámolták, hol dagad legjobban a második hullám
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 18:10
Önmagukban a koronavírus-fertőzöttek megyei lebontása is árulkodó, ám sokkal beszédesebb, ha a 100 ezer lakosra vetített esetszámokat vesszük figyelembe. Számítások alapján egyelőre a felfutó második hullám elkerüli a gazdasági teljesítmény szempontjából húzóerőnek számító nagy ipari központjainkat. Nem ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet.
Közérdekű Ezért adhatott járványügyi mentesítést az üzletembereknek a kormány - A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2020. szeptember 5. 12:37
Egyre többen gondolják azt az esetszámok alakulása alapján, hogy elért minket a koronavírus-járvány második hulláma. De ha ez így van, miért nem nőtt meg - hála az égnek - az elhalálozás? - tehetik fel a kérdést. Erre is megpróbáltunk választ találni e heti videónkban, mint ahogy arra is, hogy miért engedi az üzletembereknek a határ átkelését korlátozások nélkük a kormány, miközben a nép egyszerű fiainak szigorú eljárásrendet kell betartaniuk. A sportolók is különleges kegyben részesülnek, holott mára egyértelművé vált, hogy a sportklubok a járvány magyarországi gócpontjaivá váltak. Munkatársunk, Baka F. Zoltán keresi a választ ezekre a kérdésekre. 
Közérdekű Így lazítja tovább a kormány a határzárat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 10:38
A puhításokról szóló kormányrendelet a schengeni térségben elvégzett korona-tesztek, az üzleti utak és a kulturális szféra dolgozóinak mobilitása területén pontosít.
Közérdekű Tegnap után ma is csúcsot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 08:25
510 új esetet találtak, és elhunyt 3 beteg.
Közérdekű Koronavírus: pár hét és sokkal rosszabb lesz a helyzet Magyarországon?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 15:56
Bár az esetszámok napi alakulása a napokban már olyan szinteket ért el Magyarországon, amire az első hullámban sem volt példa, a helyzet távolról nézve sem annyira drámai, mint azt elsőre gondolnánk. Egyelőre legalábbis. A tapasztalatok alapján nem szabad korán örülni, sejthető ugyanis, hogy mikor robbanhat be igazán a második hullám.
Közérdekű Tombol a második hullám: újabb rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 09:23
Ismét rekordszámú fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában hazánkban.
Közérdekű Koronavírus: lesz még gond a vakcinával is
Király Béla | 2020. szeptember 3. 14:18
A koronavírus elleni védőoltásról futószalagon érkeznek a hírek. Úgy tűnik, sok nyugati politikus, így például Donald Trump igyekszik bármi áron elérni, hogy minél előbb rendelkezésre álljon a vakcina. Ez viszont globálisan nézve összességében több kárral járhat, mint haszonnal.
Közérdekű Már Szijjártó Péter is a második hullámról beszél
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 10:44
A külügyminiszer azt mondta, drámai következményekkel járna, ha még egyszer le kéne állítani a magyar gazdaságot, és be kéne zárni az iskolákat.
hírlevél