<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ártalomcsökkentés szemléletének népszerűsítését, a betegségek megelőzését és visszaszorítását célzó program országos egészségügyi szűréssel is kiegészül, és a tervek szerint az ártalomcsökkentésben és megelőzésben már tevékeny további szakmai szervezetek bevonásával valósulhat meg. A társadalmi célt szolgáló programsorozat a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület, az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom és a füstmentes.hu együttműködésében indul.

Az életmódváltás szükségességét kiemelten fontosnak tartja a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület, melynek missziója, hogy edukációval és programokkal hívja fel a figyelmet a társadalmunkat érő számtalan lehetséges ártalomra (pl. levegőszennyezés, helytelen táplálkozás, függőségek), tudatosítja az emberekben ezek kockázatát, és megoldási módokat kínál ezek csökkentésére. Ennek jegyében indították útjára többek között 2021-ben a fustmentes.hu-val közösen Dobj le 100 kilót elnevezésű kampányukat, amely a közlekedési, vásárlási szokások átalakításától a komposztáláson át a dohányzás ártalmainak csökkentéséről történő tájékozódásig olyan gyakorlati példákat mutat be, amelyek tudatos döntésekkel, de életünk drasztikus átalakítása nélkül járulhatnak hozzá a károsanyag-kibocsátás és az ahhoz kapcsolódó egyéni és környezeti ártalmak kimutatható csökkentéséhez. Ezt a szemléletet erősítené Magyarország legnagyobb humanitárius szervezete is azzal, hogy szakmai tudással és tapasztalattal segíti az egészségügyi és környezeti ártalomcsökkentés gondolatának népszerűsítését, a civilizációs betegségek visszaszorítását, valamint az életmódváltás ösztönzését.

A mozgásszegény életmód komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Fotó: Pixabay
A mozgásszegény életmód komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Fotó: Pixabay

„Magyarország legnagyobb humanitárius szervezeteként alapvető feladataink közé tartozik az élet és egészség védelme, a betegségek megelőzése, szervezetünk alapelveinek terjesztése, a társadalmi szolidaritásra nevelés, az emberek ösztönzése a jobb életminőség elérésére. Egészségprogramunkban a prevenció mellett az edukációra is kiemelt hangsúlyt fektetünk, és hiszünk benne, hogy az életmódunk megfelelő átalakításával igenis csökkenthetőek az ártalmak a mindennapokban. A Magyar Ártalomcsökkentő Egyesülettel, az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalommal és a füstmentes.hu-val összefogva egy olyan országos szakmai program megalkotását tervezzük, mely jól kidolgozott szakmai protokollok mentén a lakosságot legnagyobb mértékben érintő betegségek szűrését és megelőzését célozza meg – mondta el Váradi Mariann a Magyar Vöröskereszt Véradásszervezésért és egészségfejlesztésért felelős országos szakmai vezetője.

Magyarországon számos olyan civilizációs betegséggel küzdünk, melyek népegészségügyi szinten is komoly problémákat okoznak, miközben ezek túlnyomó része megelőzhető lenne, hiszen a külső környezeti hatások mellett az egyéni döntések is komoly szerepet játszanak abban, hogy valaki beteg lesz, vagy adott esetben függővé válik egy ártalmas szenvedélytől. Az Egyesületnél arra törekszünk, hogy megelőzzük ezeket a betegségeket, kiemelt figyelmet fordítva azokra a környezeti és civilizációs ártalmakra, amelyek hozzájárulnak kialakulásukhoz. Az olyan mindennapi ártalmak, mint a mozgásszegény életmód, az elhízás, a dohányzás, vagy a cukorbetegség hazánkban is rengeteg embert érintenek, pedig megfelelő tájékoztatással, szakmai programokkal és szűrésekkel ezek visszaszoríthatók lennének” – emelte ki Dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke.

 

Az egészségügyi ártalmak sorában régóta kiemelt szerepet kap a dohányzás.  A világon jelenleg is több mint 1,3 milliárd ember dohányzik, hazánkban több mint 2 millió ember, így a dohányzás komoly társadalmi probléma napjainkban is. Egyetértés van abban, hogy a dohányzás káros az egészségre, valamint az is egyre nyilvánvalóbb, hogy nem csak súlyos betegségeket okoz, hanem számos társadalmi és környezeti probléma okozója is. A dohányzás visszaszorítására tett intézkedések ezért rendkívül fontosak.

„A terápiás folyamatban a megelőzés és a leszoktatás a két legfontosabb cél, ezek mellett fontos megemlíteni a kockázati tényezők mérséklésének lehetőségét is, hiszen a zéró tolerancia helyett az ártalomcsökkentés teljes spektrumára szükség van a dohányzás káros hatásai elleni küzdelemben. Akik nem szoknak le, azok is tehetnek egy lépést előre, hiszen az ártalomcsökkentés lehetőségeiről történő tájékozódással nem csak maguknak, de a környezetüknek is segíthetnek. A kétmillió magyar dohányos mellett a cigarettázás káros hatásai ugyanis a környezetüket is érintik. A leszokásnál kétségtelenül nincs jobb alternatíva, így aki le akar szokni, azt támogatni kell ebben, hiszen kizárólag így szüntethetők meg teljesen a dohányzás ártalmai. Fontosnak tartjuk a dohányzást folytatók számára is megteremteni annak a lehetőségét, hogy tájékozódni tudjanak a dohányzás ártalmainak csökkentéséről. Természetesen a leszokással tehetünk a legtöbbet önmagunkért és a környezetünkért, de minden megtett lépés sokat számíthat ezen az úton - hangsúlyozta Hajdu Márton, a füstmentes.hu szóvivője.

A tervezett program a pozitív társadalmi szemléletformálás mellett mindegyikük saját szakterületén tevékenyen hozzájárulhat az életmódváltáshoz szükséges folyamatok elindításához, hiszen az ártalmak csökkentésében és a változás elindításában minden lépés számít!

Közérdekű Biztató számokkal rukkoltak elő Müller Cecíliáék
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 10:59
Az elmúlt heti adatok a koronavírus-járvány látványos visszaszorulásáról tanúskodnak.
Közérdekű Az MNB új szabályozást vezet be az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 09:25
Új előírások lépnek érvénybe Magyarországon annak érdekében, hogy a digitális megoldások térnyerése mellett szinte garantáltan hozzá lehessen jutni a készpénzhez. A jegybank most megjelent szabályozása - többek között - az ATM-ek számát is meghatározza.
Közérdekű Fény derült a legújabb hazai Covid-számokra
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 10:42
Egy hét alatt 866-an fertőzödtek meg, 51-en haltak meg, 523 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen, az elvégzett oltások száma pedig 189-cel nőtt.
Közérdekű Most tankoljon, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 16:58
Szerdától emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is, bruttó 10-10 forinttal.
Közérdekű Itt a vége: az analóg korszak emblematikus tárgyától búcsúzhatunk
Privátbankár.hu | 2023. január 11. 12:53
A hírközlési cégeknek 2022 óta nem kötelező könyv vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetőik adatait, ezzel 140 év után idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyv. A Magyar Telekom tavaly kinyomtatott példányai voltak az utolsók, amelyek közül egyet a Postamúzeum részére ajánlott fel a vállalat.
Közérdekű Látványosan nőtt Covid-fertőzöttek száma a magyar kórházakban
Privátbankár.hu | 2023. január 11. 10:28
Az elmúlt két héthez képest látványosan nőtt a kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma, ám az még így sem éri el a december közepén mért szintet. Oltást szinte senki nem kér.
Közérdekű Nagyot változott a magyarok élete: mutatjuk, miért!
Kollár Dóra | 2023. január 3. 15:06
Számos újdonságot tartogatott a 2023-as évkezdés a magyarok számára, összeszedtük, mik ezek. 
Közérdekű Szerdáig tankoljon, akinek kedves a pénztárcája!
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 09:57
Újabb áremelés jön a kutakon, a benzin és a gázolaj is drágul.
Közérdekű Sok hosszú hétvégénk lesz jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 30. 17:07
Mutatjuk, mikor, hogy pihenhetünk hosszabban.
Közérdekű Még utoljára nagyon különös adatot közölt a koronavírussal kapcsolatban a kormányzati portál
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 13:01
Január 1-től megszűnik a koronavirus.gov.hu, de most még meglepő adatot közöltek a kórházi kezelésre szorulók számáról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG