3p
Egyre nagyobb a gond a vendéglátósoknál, sztrájkolnak egy légitársaságnál, és kezdődik a magyar Forma-1 hétvége, de legalább az üzemanyag olcsóbb lett.

Két kézzel kell összehajkurászniuk a vendéglátósoknak a szaktudással rendelkező munkaerőt Magyarországon, akkora emberhiány lépett fel. Szinte minden szakács, pincér vagy cukrász nyugatabbra dolgozik az itthoni fizetés többszöröséért. A Privátbankár Gál Pál Zoltánnal, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnökével beszélgetett a helyzetről.

---

Csökkentette bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. Így a 95-ös benzin literenkénti átlagára 381-382 forintra, a gázolajé pedig 363-364 forintra csökkent.

Legutóbb szerdán változtak az árak, akkor bruttó 9 forinttal csökkent a 95-ös benzin, és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.

---

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és a vele kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormányrendelet szerint az eljárás megindítása előtt benyújtott kérelemre a szakhatóság – a hatóság határozatának meghozataláig felhasználható – előzetes szakhatósági állásfoglalást ad ki.

---

Az Egyesült Államok a görög krízis során is többször kifejezte óhaját, hogy az ország az eurózónában maradjon, de most a brit EU-tagság miatt is aggódik. Nyilván geopolitikai aggodalmak játszottak ebben szerepet, a bökkenő csak az volt, hogy a dolognak igen nagy költségvonzata van, melyet az eurózóna tagjainak kell állni.

---

A feldolgozóipari és a szolgáltatóipari teljesítmény növekedésének lassuló ütemére utalnak az előzetes júliusi német beszerzésimenedzser-index adatai. Júliusban az előző havi 51,9 pontról 51,5 pontra csökkent a feldolgozóipari BMI előzetes értéke Németországban.

---

Felfüggesztette a hétvégére a kamionstopot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a tartós hőség miatt.

A minisztérium pénteki közleménye szerint a nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 25-én és 26-án korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

---

Két ütemben összesen mintegy félmilliárd forint értékű bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozót üzemeltető Pulyka-Java Kft., amely a 2012-ben nyitott, majd másfél évvel később fel is számolt egykori Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemét tavaly indította újra.

---

Az Alitalia dolgozói a péntek éjfélig meghirdetett munkabeszüntetéssel szerződésük megújítását és kedvezőbb bérezési feltételeket követelnek.

A légitársaság a sztrájk okozta közlekedési káosz elkerülésére törölte több rövid és közepes távú járatát, a tengeren túli hosszú távú Alitalia-járatok forgalmában nincsen fennakadás.

---

Ingyen utazhatnak a Forma-1 nézői a MÁV Start járatain - a kedvezmény azonban csak a kedvezményes vasárnap álló jegyet vevők számára nyitott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG