3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Kb. mint tavaly.

Áprilisban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere az egy évvel korábbihoz nagyságrendileg hasonló 100,5 milliárd forintos többlettel zárt. Az év első négy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1043,6 milliárd forintos hiányt könyvelt el - közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM).

A gyorstájékoztató előzetes adataiból kiderül, hogy a központi költségvetés 890,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 14,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 139,1 milliárd forintos hiányt mutattak a múlt hónap végén.

Tavaly áprilisban 104,5 milliárd forint volt a központi alrendszer többlete, a négyhavi hiány pedig 727,4 milliárd forintot tett ki.

Az első négy hónapban felhalmozott hiány eléri az 1491,2 milliárd forintos éves előirányzat 69,9 százalékát. Az Országgyűlésnek április elején benyújtott költségvetési módosítójavaslat 796,5 milliárd forinttal 2287,7 milliárd forintra emeli az államháztartás központi alrendszerének idei évre tervezett pénzforgalmi hiányát. Az uniós módszertan szerinti új államháztartási hiánycélt a GDP 7,5 százalékában jelöli meg a tavaly jóváhagyott 2,9 százalékkal szemben.

A Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója megerősíti, hogy a költségvetés módosításával biztosítottak maradnak a járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedések forrásai, miközben az adósságszint is csökkenő pályára állhat. A gazdaság újraindításának sarkalatos pontját jelentő 2021-es költségvetés módosítását még a tavaszi ülésszakon fogadhatja el az Országgyűlés - tették hozzá.

PM hangsúlyozza: idén a járvány elleni védekezés mellett megkezdődhet a gazdaság újraindítása is. A Gazdaság-újraindítási akcióterv lehetővé teszi, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra tudjon állni.

A járványügyi védekezéshez biztosított források április végére meghaladták a 398,8 milliárd forintot. A gazdaság újraindítását segítve a kormány ismételten meghosszabbította az ágazati bértámogatási rendszert, így a bértámogatást a jogosult szektorok cégei május hónapra is kérhetik, erősítette meg a PM.

A minisztérium közleménye a kiadások közül kiemelte még a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra fordított 86,1 milliárd forintot, és a vasúti fejlesztésekre költött 60,2 milliárd forintot. Jelentősnek nevezte még a közlekedési ágazati programokra kiadott 59,4 milliárd forint, a közúti fejlesztésekre költött 57,9 milliárd forint, valamint a Modern Városok Program céljaira fordított 42,2 milliárd forintot, valamint a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból kifizetett 37,5 milliárd forintos összeget.

Az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatót május 21-én adja ki a Pénzügyminisztérium.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG