<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Júniusban a folyó fizetési mérleg többlete 297 millió euró volt. Ez az összeg 20 millióval kisebb az előző havinál és 222 millióval alacsonyabb az áprilisinál - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb előzetes havi adataiból.

Az ország külfölddel szembeni pozíciójának változását mutató folyó és a tőkemérleg együttes egyenlege júniusban a követelések nettó 555 millió eurós növekedését, azaz a külső adósság ilyen csökkenését mutatja, ami 242, illetve 192 millió euróval kevesebb az áprilisi és a májusi összegnél.

A számok mögött

A folyó mérleg egyenlegének romlását a jövedelmek kiáramlásának megugrása okozta júniusban, azon belül is a portfólió befektetések jövedelmeinek megugrása az áprilisi és májusi 174, illetve 178 millió euróról 406 millió euróra. A közvetlen tőkebefektetések eredményéből származó profit repatriálás a negyedév mindhárom hónapjában egyformán 300 millió euró körüli nettó kifizetést mutatott, így nem játszott szerepet a folyó egyenleg változásában.

 

Az áruforgalom 430 millió eurós júniusi exporttöbblete jelentősen, 263 millióval nagyobb az előző havinál és 57 millióval meghaladja az áprilisit is. A szolgáltatások kereskedelméből, az idegenforgalmat is beleszámítva stabilan 490-500 millió euró bevételi többlet keletkezett a második negyedév mindhárom hónapjában.

Az Európai Unióból 258 millió eurónyi tőketámogatás folyt be júniusban, jóval kevesebb a májusi 430 millió eurónál, de elmaradt az áprilisi 279 milliótól is. Az unióból érkezett folyó bevételek 118 millió eurós összege szintén kevesebb az előző két havi 178, illetve 171 milliótól.

Már havonta jönnek a számok

Az MNB 2014 júniusától közzéteszi az adott aktuális, még nem publikált negyedév havi fizetésimérleg-statisztikáit. Az új havi adatközlés bevezetésével az MNB célja az, hogy a tárgyidőszakot követő lehető legkisebb késéssel adjon tájékoztatást a külfölddel kapcsolatos reálgazdasági és finanszírozási folyamatok alakulásáról.  Ezek a havi adatok csak a vonatkozó negyedéves adatok közléséig lesznek elérhetők az MNB honlapján. A havi adatokból hosszú idősort nem tesz közzé az MNB, az adat-felülvizsgálatok során azokat nem módosítja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG