<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az összeggel az amerikai kutatás-fejlesztést tolják meg. Ritka az ilyen, de a csomagot mind a demokraták, mind a republikánusok támogatták, sőt, együtt dolgozták ki.

Az USA szenátusa kétpárti jogszabályt fogadott el kedden: 200 milliárd dollárt öntenek az amerikai kutatás-fejlesztésbe, kimondottan azzal a céllal, hogy ellensúlyozzák Kína növekvő globális befolyását. A voksolás azon ritka alkalmak egyikét hozta el, amikor mind a republikánusok, mind a demokraták nagyobb arányban egyetértettek: a csomagot 68-32 arányban szavazták meg.

Érdekesség, hogy a demokraták közül ellene szavazott például a vermonti szenátor, korábban elnökjelölt Bernie Sanders is. Ő egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a csomag 10 milliárd dollárt juttatna a NASA-nak, az Artemis-holdprogramra, ám ebből az összegből valószínűleg részesülne Jeff Bezos Blue Origin nevű űrcége is, mely az említett projektben együttműködik az amerikai űrhivatallal. Friss hír, hogy Bezos a hihetetlen gazdagsága ellenére sem nagyon fizet adót.

A 200 milliárd dollárból 54 milliárd arra menne, hogy felpörgessék az amerikai félvezető-gyártást, letaszítva ezzel Kínát az iparági trónról, de a kiberbiztonsági- és a biotech-fejlesztések is részesülnének a pluszpénzekből. Öt év alatt 10 milliárd dollárból pedig regionális techközpontokat építenének ki, ezek harmadát a vidéki régiókban (ez az USA területének 72 százalékát jelenti, itt a mezőgazdaság a döntő).

A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy a továbbiakban a szövetségi infrastrukturális fejlesztésekhez csak az USA-ban gyártott építőanyagokat, vasat és acélt lehetne felhasználni.

Az Amerikai Innovációs és Versenytörvény (US Innovation and Competition Act) névre keresztelt csomag valódi kétpárti együttműködés nyomán született meg, alapját Chuck Schumer New York-i demokrata szenátor és Todd Young indianai republikánus szenátor tavaly benyújtott közös törvényjavaslata adja.

A csomag illeszkedik Joe Biden elnök kormánystratégiájába is. Biden áprilisban jelentette be komplex fejlesztési megacsomagjának első, 2000 milliárd dolláros lépcsőjét, mely központi eleme a klímavédelem és az infrastrukturális fejlesztés. Ebben komoly szerep jut az amerikai k+f felpumpálásának.

A következő lépésben a képviselőháznak is el kell fogadnia a csomagot, ha ez is megvan, akkor kerül a dokumentum Biden asztalára, aki az aláírásával élesítheti a versenytörvényt.

(CNN)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megérkezett az újabb hullám: elszabadult a járvány Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:01
Egyre gyorsabban terjed az omikron, az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám.
Makro / Külgazdaság Néppárti politikus lett az Európai Parlament új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:29
A plenáris ülésen Roberta Metsolát választották meg a képviselők új elnöknek ma délelőtt.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen az, amikor összefutunk Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:13
A miniszterelnök a napokban Szolnokon járt, ahol éppen szembe jött vele a helyi polgármester.
Makro / Külgazdaság Kiugróan magas az új fertőzöttek aránya itthon, elhunyt 94 beteg
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 09:30
Magasan stagnál a napi halottak száma Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Keddi rossz hír: a negyedik oltás kevésbé hatékony az omikron ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 08:49
Új izraeli kutatás eredménye ez.
Makro / Külgazdaság Hátra mennek az amerikai demokraták, nem előre 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 08:02
2021-ben az amerikai választópolgárok pártpreferenciáját tekintve a demokrata párt kilenc százalékpontos előnyről öt százalékpontos hátrányba került a republikánusokkal szemben - derült ki a Gallup amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.
Makro / Külgazdaság Vágtató árak: ezért nem nyúl az áfához a kormány
Király Béla | 2022. január 18. 05:17
Az elszabadult inflációra reagálva a kormány múlt év végén előbb az üzemanyagok, majd múlt héten hat alapvető élelmiszer árát maximálta a kormány. Mindkét alkalommal a termékek kereskedőinek a vállára tette az ezzel járó terhet, maga az állam, például az áfa csökkentésével nem járul ehhez hozzá.
Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló