<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az összeggel az amerikai kutatás-fejlesztést tolják meg. Ritka az ilyen, de a csomagot mind a demokraták, mind a republikánusok támogatták, sőt, együtt dolgozták ki.

Az USA szenátusa kétpárti jogszabályt fogadott el kedden: 200 milliárd dollárt öntenek az amerikai kutatás-fejlesztésbe, kimondottan azzal a céllal, hogy ellensúlyozzák Kína növekvő globális befolyását. A voksolás azon ritka alkalmak egyikét hozta el, amikor mind a republikánusok, mind a demokraták nagyobb arányban egyetértettek: a csomagot 68-32 arányban szavazták meg.

Érdekesség, hogy a demokraták közül ellene szavazott például a vermonti szenátor, korábban elnökjelölt Bernie Sanders is. Ő egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a csomag 10 milliárd dollárt juttatna a NASA-nak, az Artemis-holdprogramra, ám ebből az összegből valószínűleg részesülne Jeff Bezos Blue Origin nevű űrcége is, mely az említett projektben együttműködik az amerikai űrhivatallal. Friss hír, hogy Bezos a hihetetlen gazdagsága ellenére sem nagyon fizet adót.

A 200 milliárd dollárból 54 milliárd arra menne, hogy felpörgessék az amerikai félvezető-gyártást, letaszítva ezzel Kínát az iparági trónról, de a kiberbiztonsági- és a biotech-fejlesztések is részesülnének a pluszpénzekből. Öt év alatt 10 milliárd dollárból pedig regionális techközpontokat építenének ki, ezek harmadát a vidéki régiókban (ez az USA területének 72 százalékát jelenti, itt a mezőgazdaság a döntő).

A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy a továbbiakban a szövetségi infrastrukturális fejlesztésekhez csak az USA-ban gyártott építőanyagokat, vasat és acélt lehetne felhasználni.

Az Amerikai Innovációs és Versenytörvény (US Innovation and Competition Act) névre keresztelt csomag valódi kétpárti együttműködés nyomán született meg, alapját Chuck Schumer New York-i demokrata szenátor és Todd Young indianai republikánus szenátor tavaly benyújtott közös törvényjavaslata adja.

A csomag illeszkedik Joe Biden elnök kormánystratégiájába is. Biden áprilisban jelentette be komplex fejlesztési megacsomagjának első, 2000 milliárd dolláros lépcsőjét, mely központi eleme a klímavédelem és az infrastrukturális fejlesztés. Ebben komoly szerep jut az amerikai k+f felpumpálásának.

A következő lépésben a képviselőháznak is el kell fogadnia a csomagot, ha ez is megvan, akkor kerül a dokumentum Biden asztalára, aki az aláírásával élesítheti a versenytörvényt.

(CNN)

Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG