<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Májusban a folyó fizetési mérleg többlete 317 millió euró volt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn visszatért a fizetési mérleg havi adatainak közlésére. A jegybank azt is publikálta, hogy az áprilisi többlet 518,8 millió eurót tett ki. Forintban számítva a folyó fizetési mérleg áprilisban 159,4 milliárd, májusban 96,5 milliárd forint többlettel zárt.

Miért havonta?

Az MNB szerint a havi fizetésimérleg-statisztikai adatközlés célja, hogy a tárgyidőszakot követő lehető legrövidebb időn belül (a tájékoztatási naptárban megjelölt időpontokban) adjon tájékoztatást a felhasználók számára a külfölddel kapcsolatos reálgazdasági és finanszírozási folyamatok alakulásáról.

A jegybanki közleményben felhívják a figyelmet a havi adatokban rejlő korlátokra is. Az MNB közlése szerint a negyedéveshez képest a havi adatok több becslést tartalmaznak, illetve kisebb létszámú a havi adatszolgáltatói kör, ami alapján a jegybank a statisztikát összeállítja.


A havi statisztikákban becslésen alapulnak egyebek mellett az áruforgalom egyes összetevőinek és a szolgáltatások egészének adatai. Ezekre a tételekre a negyedéves KSH adatgyűjtésekből állnak rendelkezésre tényadatok a negyedéves fizetési mérleg összeállításához.

A pénzügyi mérleg tételei közül a közvetlentőke-befektetéseknél jellemző leginkább, hogy a csak negyedévente adatot szolgáltató vállalatoktól származó információk miatt jelentős lehet az eltérés a negyedévet alkotó 3 havi adat és a később publikálandó negyedéves adat között.

A folyó fizetési mérleg statisztika szerint áprilisban az áruk és szolgáltatások egyenlege 865,3 millió euró, májusban 658,4 millió euró többlettel zárt. A pénzügyi mérleg szerint a nettó követelések ez év áprilisában 607,7 millió eurót tettek ki, míg összegük májusban 510,8 millió euróra rúgott.

A közvetlentőke-befektetések egyenlege áprilisban 480,5 millió euró többlettel, májusban 617,4 millió euró többlettel zárt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG