BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 25. 12:01

A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.

A hitelmoratóriumról esett szó először az operatív törzs mai tájékoztatóján. Tállai András, a Pénzügyminiszter államtitkára ismertette a legfrissebb számokat.

A mai tájékoztató résztvevői A mai tájékoztató résztvevői

Ezek szerint a bankok februári mérlegei alapján összesen 7,7 millió hitelszerődést tartottak nyilván, ebből 8 ezer volt vállalati, a többi lakossági.

A veszélyhelyzetre tekintettel meghirdetett törlesztési móratóriummal 3600 milliárd forintot tudtak volna megtakarítani az érintettek, ha teljes mértékben igénybe veszik a lehetőséget. A lakossági ügyfelek 40 százaléka azonban a törlesztés folytatását választotta, míg a vállalatok mintegy 50 százaléka nem állította le a fizetést (a nagyvállalatok 70 százaléka döntött így, míg a kisvállalatoknál ez az arány alacsonyabb, 40 százalék).

Ezek alapján az év végéig 2000 milliárd forint maradhat a hiteladósoknál, ami a GDP mintegy 4,5 százaléka - közölte Tállai András. Aki felhívta a figyelmet, hogy a moratórium választása az év végéig szól, tehát ha időközben visszavonják a veszélyhelyzetet (amire akár a következő hetekben sor kerülhet), az sem befolyásolja a határidőt, sőt, a későbbiekben is lehet választani a törlesztés felfüggesztését. A cégeknél, a lakosságnál maradó összeg az álláshelyek megőrzését segíti, valamint a fogyasztás bővülését szolgálja - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta még, hogy a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukcióban 10 milliárd forintot vettek már igénybe a magyar vállalkozások. Az államtitkár végül kifejezte reményét, hogy a gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően "hazánk a lehető leghamarabb kilábalhat a válságból", és az Európai Unió egyik legnagyobb gazdasági növekedéssel bíró tagállama lehet.

Ezt követően Müller Cecília vette át a szót. Az országos tisztifőorvos - mint fogalmazott - nagyon kedvező járványügyi adatokról tudott beszámolni, szerinte lecsengő szakaszában van a járvány.

Annak kezdete óta 3756-an fertőződtek meg igazoltan a koronavírussal, 58 százalékuk nő, amit arra lehet visszavezetni, hogy a kockázatnak jobban kitett idősebb korosztályban ők vannak többségben. A pozitív mintát mutató, 19 év alattiak száma mindössze 80 fő - jelezte, hogy mekkora eltérések vannak a korosztályok kitettsége között.

Statisztikai adatokat idézve elmondta, hogy az elhunytak 4 százalékánál nem tartottak nyilván számottevő alapvetegséget, vagy ilyet nem fedett fel a klinikai vizsgálat.

A vidéki óvodák, bölcsődék mai megnyitásáról azt mondta, hogy az intézmények felkészültek a gyermekek fogadására, de ha nem viszik be a kicsiket a szülők, azt igazolt hiányzásnak tekintik.

Elhangzott, hogy június elsejével (cikkünkben eredetileg július szerepelt) elindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, korosztályonként azoknál a betegségeknél, amelyek a leginkább veszélyeztetik a csoportba tartozókat. Így a középkorúaknál a mammográfiai szűrések, az idősebbeknél (70 felett) a vastagbél-szűrések, a fiatalabbaknál, 25 évtől a méhnyak-szűrések. Csak az egészségesek vehetnek részt a vizsgálatokon - figyelmeztetett  a tisztifőorvos.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kinevezett egy új miniszterelnöki biztost
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:48
A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért fog felelni.
hírlevél