<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MFB-csoport kockázatitőke-alapkezelő cége által elérhetővé tett forrásra azok a vállalkozások pályázhatnak, amelyek működését a koronavírus-járvány megakasztotta.

A 221 milliárdból a legnagyobb, 150 milliárd forintos részt a Krízis I. Tőkeprogram keretében tesz elérhetővé az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – hangzott el a mai sajtótájékoztatón. Ennek keretében olyan, a járvány miatt bajba jutott stratégiai cégek kaphatnak tőkét ahhoz, hogy hazai és külföldi cégeket vásároljanak fel, valamint ingatlant vegyenek, továbbá képesek legyenek fejleszteni.

Három fő célja van a tőkeági finanszírozásnak:

  1. Restrukturálási. Vagyis, hogy az ebben az évben nehéz helyzetbe került nem pénzügyi vállalkozások – kkv-k és nagyvállalatok – ismét növekedni tudjanak.
  2. Tranzakciós. Olyan belföldi vagy külföldi felvásárlási, ill. összeolvadási (M&A) tranzakciók finanszírozása, amelyben vagy a felvásárló társaság legalább többségi magyar tulajdonban van (kkv és nagyvállalat), vagy az összeolvadás révén létrejövő vállalat (kkv vagy nagyvállalat) többségi tulajdona magyar kézben marad.
  3. Gazdaságfejlesztési. Tőke nyújtása olyan beruházásokhoz, amelyek valamely okból nem finanszírozhatók kizárólag önerőből és hitelből (például nincs elegendő önerő, a megtérülés túl hosszú, a beruházás/fejlesztés magas kockázatú, innovatív megoldást is tartalmaz stb.), ugyanakkor a megvalósulásuk nemzetgazdasági szempontból fontos.

Fotó: Pixabay.
Fotó: Pixabay.

Egy vállalkozás legalább 500 millió, legfeljebb 15 milliárd forintra pályázhat. A forrás felhasználható hitelkiváltásra, forgóeszköz finanszírozásra, beruházásra, részesedésvásárlásra, fejlesztésfinanszírozásra, forgótőke finanszírozásra. A Hiventures kisebbségi tulajdonrészt köt ki magának, ugyanakkor lehetőséget ad az alapítóknak, hogy 7-10 év múlva kivásárolják az MFB-leányt. Amely a tőkebefektetésétől évi 5-15 százalékos hozamot vár el.

A 41 milliárd forintos kkv-mentőprogram a koronavírus miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő cégeken kíván segíteni tőkével, amelyek ugyan alapvetően nyereségesek és életképesek, viszont nem, vagy nem elégséges mértékben jutnak hitelhez vagy más forráshoz. Olyan kkv-k jelentkezését várják, amelyek legalább 100 millió forint árbevétellel rendelkeznek, az előző 2 üzleti év adatai alapján nyereségesen működnek, 2020. március 1. előtt nem álltak jogerős csőd-és felszámolási eljárás alatt és igénybe veszik a hiteltörlesztési moratóriumot (amennyiben arra jogosultak).

E kör tagjai 50-250 millió forintos befektetési összeget igényelhetnek, de maximum a 2019-es árbevételük felét. Ez forrás felhasználható a válság hatásaként felmerült/jelentkező tartozások rendezése (kifizetetlen bérek, adók, szállítók), következő hónapok negatív működési cash-flow-jának a fedezése, fennálló esedékes hitel és kamat törlesztésre és indokolt esetben beruházásra is. A Hiventures 1 százalékos tulajdonrészt köt ki, elvárt hozama évi 5,1 százalék. A tőkebefektetés legfeljebb 8 évre szólhat, míg az ahhoz igényelhető tagi kölcsön lejárata 7 év lehet. Az alapítók a folyósítást követően, a 7. év végéig vásárolhatják ki az MFB-leányt, míg az utóbbi a 7. év végétől a 8. év végéig szállhat ki.

Gyors finanszírozás

A Startup Mentőprogram 30 milliárd forintos keretéből egy meghatározott ideig (például 6-12 hónapig) lehet olyan gyors befektetési konstrukcióhoz jutni, amely lehetővé teszi, hogy a válság miatt nehéz likviditási helyzetbe került startup vállalkozások gyors finanszírozásban részesüljenek, így elkerülhetővé válik, hogy ezen innovatív, magas hozzáadott értékű, tudásintenzív vállalkozások tönkremenjenek.

Olyan startupok kaphatnak kockázati tőkét, amelyek korábban már effajta forrásban részesültek, így ebből a szempontból már érettebbnek számítanak. A mini csomagban a már 50 millió tőkebefektetést kapott startupok maximum 65 millió forint tőkére és fedezet nélküli tagi kölcsönre pályázhatnak. A már legalább 100 milliós tőkében részesült, validált üzleti modellel és meghatározott számú felhasználóval rendelkező, a legutolsó lezárt évben a finanszírozandó termékből/szolgáltatásból legalább 10 millió forint árbevételt termelt startupok a midi csomagban 100 millióhoz juthatnak. Míg a minimum 50 éves forgalmú, teljeskörű menedzsmenttel és validált sales és marketing csatornákkal rendelkezők a maxi csomagban 150 millióhoz. E forrás felhasználható személyi jellegű ráfordításokra, anyag- illetve operációs költségek fedezésére. A Hiventures itt is 1 százalékos tulajdonrészt kap, amelyet évi 5,1 százalékos hozam mellett vásárolhatnak vissza az alapítók és a céltársaságok.

Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG