<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MFB-csoport kockázatitőke-alapkezelő cége által elérhetővé tett forrásra azok a vállalkozások pályázhatnak, amelyek működését a koronavírus-járvány megakasztotta.

A 221 milliárdból a legnagyobb, 150 milliárd forintos részt a Krízis I. Tőkeprogram keretében tesz elérhetővé az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – hangzott el a mai sajtótájékoztatón. Ennek keretében olyan, a járvány miatt bajba jutott stratégiai cégek kaphatnak tőkét ahhoz, hogy hazai és külföldi cégeket vásároljanak fel, valamint ingatlant vegyenek, továbbá képesek legyenek fejleszteni.

Három fő célja van a tőkeági finanszírozásnak:

  1. Restrukturálási. Vagyis, hogy az ebben az évben nehéz helyzetbe került nem pénzügyi vállalkozások – kkv-k és nagyvállalatok – ismét növekedni tudjanak.
  2. Tranzakciós. Olyan belföldi vagy külföldi felvásárlási, ill. összeolvadási (M&A) tranzakciók finanszírozása, amelyben vagy a felvásárló társaság legalább többségi magyar tulajdonban van (kkv és nagyvállalat), vagy az összeolvadás révén létrejövő vállalat (kkv vagy nagyvállalat) többségi tulajdona magyar kézben marad.
  3. Gazdaságfejlesztési. Tőke nyújtása olyan beruházásokhoz, amelyek valamely okból nem finanszírozhatók kizárólag önerőből és hitelből (például nincs elegendő önerő, a megtérülés túl hosszú, a beruházás/fejlesztés magas kockázatú, innovatív megoldást is tartalmaz stb.), ugyanakkor a megvalósulásuk nemzetgazdasági szempontból fontos.

Fotó: Pixabay.Fotó: Pixabay.

Egy vállalkozás legalább 500 millió, legfeljebb 15 milliárd forintra pályázhat. A forrás felhasználható hitelkiváltásra, forgóeszköz finanszírozásra, beruházásra, részesedésvásárlásra, fejlesztésfinanszírozásra, forgótőke finanszírozásra. A Hiventures kisebbségi tulajdonrészt köt ki magának, ugyanakkor lehetőséget ad az alapítóknak, hogy 7-10 év múlva kivásárolják az MFB-leányt. Amely a tőkebefektetésétől évi 5-15 százalékos hozamot vár el.

A 41 milliárd forintos kkv-mentőprogram a koronavírus miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő cégeken kíván segíteni tőkével, amelyek ugyan alapvetően nyereségesek és életképesek, viszont nem, vagy nem elégséges mértékben jutnak hitelhez vagy más forráshoz. Olyan kkv-k jelentkezését várják, amelyek legalább 100 millió forint árbevétellel rendelkeznek, az előző 2 üzleti év adatai alapján nyereségesen működnek, 2020. március 1. előtt nem álltak jogerős csőd-és felszámolási eljárás alatt és igénybe veszik a hiteltörlesztési moratóriumot (amennyiben arra jogosultak).

hirdetés

E kör tagjai 50-250 millió forintos befektetési összeget igényelhetnek, de maximum a 2019-es árbevételük felét. Ez forrás felhasználható a válság hatásaként felmerült/jelentkező tartozások rendezése (kifizetetlen bérek, adók, szállítók), következő hónapok negatív működési cash-flow-jának a fedezése, fennálló esedékes hitel és kamat törlesztésre és indokolt esetben beruházásra is. A Hiventures 1 százalékos tulajdonrészt köt ki, elvárt hozama évi 5,1 százalék. A tőkebefektetés legfeljebb 8 évre szólhat, míg az ahhoz igényelhető tagi kölcsön lejárata 7 év lehet. Az alapítók a folyósítást követően, a 7. év végéig vásárolhatják ki az MFB-leányt, míg az utóbbi a 7. év végétől a 8. év végéig szállhat ki.

Gyors finanszírozás

A Startup Mentőprogram 30 milliárd forintos keretéből egy meghatározott ideig (például 6-12 hónapig) lehet olyan gyors befektetési konstrukcióhoz jutni, amely lehetővé teszi, hogy a válság miatt nehéz likviditási helyzetbe került startup vállalkozások gyors finanszírozásban részesüljenek, így elkerülhetővé válik, hogy ezen innovatív, magas hozzáadott értékű, tudásintenzív vállalkozások tönkremenjenek.

Olyan startupok kaphatnak kockázati tőkét, amelyek korábban már effajta forrásban részesültek, így ebből a szempontból már érettebbnek számítanak. A mini csomagban a már 50 millió tőkebefektetést kapott startupok maximum 65 millió forint tőkére és fedezet nélküli tagi kölcsönre pályázhatnak. A már legalább 100 milliós tőkében részesült, validált üzleti modellel és meghatározott számú felhasználóval rendelkező, a legutolsó lezárt évben a finanszírozandó termékből/szolgáltatásból legalább 10 millió forint árbevételt termelt startupok a midi csomagban 100 millióhoz juthatnak. Míg a minimum 50 éves forgalmú, teljeskörű menedzsmenttel és validált sales és marketing csatornákkal rendelkezők a maxi csomagban 150 millióhoz. E forrás felhasználható személyi jellegű ráfordításokra, anyag- illetve operációs költségek fedezésére. A Hiventures itt is 1 százalékos tulajdonrészt kap, amelyet évi 5,1 százalékos hozam mellett vásárolhatnak vissza az alapítók és a céltársaságok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló