<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.

10 százalék fölötti bérnövekedés decemberben

A KSH friss adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 449 400, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 461 700 forint volt 2020. decemberében. A nettó átlagkereset ugyanekkor kedvezmények nélkül 298 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 308 000 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 10,6 százalékkal nőtt egy év alatt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset pedig 10,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A KSH felhívja a figyelmet: az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése. Enélkül számítva a bruttó átlagkereset 383 300 forintra becsülhető, ez 10,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 

Rendkívüli meglepetés az adat - jó nagy jutalmakat osztogattak az év végén

Az ING gyorsértékelése szerint rendkívüli meglepetést látunk a 2020. decemberi béradatokban. Hasonló ütemű (10,6 százalékos) növekedésre legutóbb júliusban volt példa.

A vállalati szférában átlag feletti, közel 12 százalékos bérnövekedést mutatott ki a KSH. Ez a tavalyi év legdinamikusabb bérnövekedési mutatóját hozta. Ennek részben az lehet az oka, hogy a statisztika a teljes munkaidősök béralakulását veszi figyelembe. A koronavírus második hulláma során azonban ismét egyre többen térhettek át részmunkaidős foglalkoztatásra, így az összetételhatás vélhetően felfelé húzta a béreket. Erre utalhat az is, hogy éves összevetésben az alkalmazottak száma 3,2 százalékkal csökkent, ami rosszabb mutató, mint a novemberi.

Mindemellett pedig az év végi bónuszok is jelentősen hozzájárulhattak az erős bérnövekedéshez. Ez mindenképpen meglepő a 2020-as év gazdasági teljesítményének fényében - írja az ING. A KSH közlése szerint a rendszeres keresetek 10,3 százalékkal nőttek a nemzetgazdaságban, és mivel a teljes bérdinamika ennél magasabb, így valóban elmondható, hogy a prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nagyobb mértékű volt 2020 decemberében, mint egy évvel korábban.

A költségvetési szféra esetében átlag alatti, sőt mérséklődő bérdinamikát látni. A decemberi 7 százalékos év/év növekmény a tavalyi év második leggyengébb havi adata. Ebből már szinte egyértelműen kiderül, hogy az összetételhatás mellett a decemberi bérdinamikát a vállalati szféra nem rendszeres keresetei húzták felfelé.

A béradatok alapján tehát akár azt is gondolhatnánk, hogy minden rendben van a munkaerőpiacon - írja az ING. Ugyanakkor sokkal árnyaltabbá válik a kép, ha ezt a béradatot összevetjük a decemberi hatalmas csalódást keltő kiskereskedelmi adattal. A fogyasztás és a bérnövekedés jelentősen elvált egymástól, ami persze részben jelentheti az óvatossági megtakarítások újbóli erősödését a koronavírus második hulláma következtében, de ugyanúgy azt is jelzi, hogy a valós bérkiáramlás és a rendelkezésre álló jövedelem növekedése a hivatalos bérstatisztikánál jóval mérsékeltebb lehet.

Előre tekintve a 2021-es bérdinamika jelentősen alulmúlja majd a 2020-ban mért átlagosan 9,7 százalékos növekedést. Egyrészt a minimálbéremelés is jóval csekélyebb mértékű idén, másrészt a vállalatok mozgástere is jelentősen beszűkülhetett a költségoldali nyomás és a bevételkiesés miatt - vélik az ING szakértői.

2020-ban 400 ezer fölött volt az átlagos bruttó (jutalmakkal együtt)

A decemberi adat beérkezésével egész 2020-ra is mérleget vonhatunk. Eszerint 2020 egészében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 403 600, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 414 500 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 277 200 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,7, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset – összefüggésben a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével – 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.  

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 371 000 forintra becsülhető, ez 9,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A bruttó átlagkereset 2020-ban a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (709 300 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (250 900 forint). 

A reálkereset 6,2 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,3 százalékos növekedése mellett. 

Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: durva fotót posztolt Zelenszkij a háborúról
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 15:34
Kiégett lakóház, előtte két ember. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG