<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azokban a kerületekben, ahol jól tették a dolgukat az ellenzéki jelöltek a social média térben, megszerezték a győzelmet. Az Ynsight és a Silberstein and Partners közös elemzéséből kiderül, hogyan teljesített Tarlós István, Karácsony Gergely, Puzsér Róbert Berki Krisztián az online küzdelemben.
Forrás: Karácsony Gergely Facebook


Bauer Zsófia, az Ynsight kutatási igazgatója és Mezei Márk, a Silberstein and Partners kommunikációs ügynökség vezetője közösen elemezte az önkormányzati választás résztvevőineksocial mediás jelenlétét a voksolást megelőző időszakban, budapesti fókusszal.

Középpontban a főpolgármester-választási kampány, valamint a különböző kerületi jelöltek online térben folytatott küzdelme állt. Elsősorban azokra a kerületekre koncentráltak, ahol polgármester-váltás történt. Nem a posztok népszerűsítésére fordított összegek viszonyában vizsgálták a közösségi kommunikációt, hanem azt nézték, mivel találkozott az "egyszerű és hétköznapi" felhasználó.

Nincs kampány social media nélkül

A közösségi médiában történő üzenetközlés, mozgósítás elengedhetetlen része a modern választási kampányoknak. 2018 óta, azaz a korlátozott médiaszereplések, plakátkihelyezési lehetőségek beszűkülése miatt elsősorban az ellenzék körében vált népszerű kampányeszközzé a közösségi média. (Ezen a téren még mindig elsősorban Facebook jelenlétről beszélhetünk, írják közleményükben, bár egyre több politikus, párt és helyi szervezet kezdett már Instagram használatba is.)

Jelenlét és aktivitás

Az ellenzéki összefogás jelöltjei, Balog Róbert kivételével, mind jelen voltak és aktívan kampányoltak Facebookon (túlnyomó többségük azonos arculati elemeket is használtak). A Fidesz-KDNP, valamint a független jelöltek esetében alacsonyabb jelenlétet találtak az elemzők. 21 jelölt közül 3 Fidesz-KDNP jelöltnek (Dr. Láng Zsolt, Pokorni Zoltán, Horváth Tamás), valamint az általuk támogatott Tarlós Istvánnak nem volt saját politikusi oldala, így ők az esélyt sem adták meg maguknak, hogy az online kampány közösségi elemét kihasználják.

Amellett, hogy kevesebb jelölt küzdött az online térben, a jelenlévők aktivitása, valamint ennek következtében az azokra adott követői reakciók is többségében elmaradtak a kormánypárti jelöltek esetében. Míg a Fidesz-KDNP támogatását élvező jelöltek átlagosan 108 alkalommal posztoltak közönségüknek, ez a szám az ellenzéki-összefogás oldalán 145 volt. Az ajánlások gyűjtésének kezdetétől, a választások napjáig az átlagos napi aktivitást vizsgálva, akkor az összefogás esetében ez 34 százalékkal magasabb volt.

Ha figyelmünket azokra a kerületekre fordítjuk, ahol fordítani tudott az ellenzéki összefogás, azt láthatjuk, hogy mindegyik jelölt aktívabb volt online. Kiemelten magas a különbség a polgármestert váltó budai kerületekben (I., II. és XI) – amelyekben többen kormánypárti győzelemre számítottak, valamint a VI. és VII. kerület esetében, ahol a kormánypárti jelöltek más kampányeszközökhöz nyúltak.Követők megszólítása: az ellenzéki jelöltek jobban értették a nép nyelvét.

A kerületek nagyobb részében a magasabb aktivitás (valamint a bejegyzések kiemelése) miatt a kutatók magasabb abszolút engagement számokat regisztráltak. A követők megszólításának sikerességéhez, a bevonódásuk mértékének megértéséhez fontos figyelembe venni, hogy az egyes oldalnak hány követője van. A kormánypártiak közül többen a korábbi ciklusban polgármesterek voltak, így magasabb követői bázissal rendelkeztek, mint az újonnan érkezők, esetleg korábban civilként tevékenykedő ellenzéki jelöltek. Ha azonban a követőszámra vetítjük a like-ok, kommetek és megosztások összegét, akkor sokkal nagyobb ellenzéki előnyöket tapasztalhatunk. A legmarkánsabb különbség a XI. kerületben tapasztalható, ahol Dr. László Imre követőinek aktivitása több, mint 10-szerese a korábbi polgármester, Dr. Hoffmann Tamásénak.

Főpolgármester-jelöltek küzdelme

Az elemzők még kiugróbb különbségeket tapasztaltak, amikor a főpolgármesterjelöltek aktivitását vizsgálták.Az elemzők pontokba szedték az egyes jelöltekkel kapcsolatos megállapításokat:

Meglepő, hogy Tarlós István nem folytatott önálló Facebook kampányt, helyette a Fidesz oldalán mindössze 11 olyan poszt jelent meg, amely a volt főpolgármester támogatására buzdított.

Karácsony Gergely kiemelkedően sokat posztolt, ezzel rengeteg aktivitást váltott ki követőiből. Magasan az újonnan megválasztott főpolgármester oldala mutatja a legmagasabb bevonódást.

Puzsér Róbert összességében jóval kevesebb bejegyzést tett közzé, azonban ezekre kiemelkedő mennyiségű reakciót kapott (átlagosan a posztjaira kapott reakciók jóval meghaladják Karácsonyét és Berkiét. Posztjai alatt éles viták alakultak ki követői és ellenzői között. Ha tovább bontjuk az adatokat azonban azt láthatjuk, hogy követői bázisa átlagosan kisebb aktivitást mutatott, mint Karácsonyé.

Berki Krisztián az időszakban megjelenő 240 posztja közül mindössze 81 érintette a választásokat, többségében a tőle megszokott bulvár témákat futtatta. Minden metrika azt mutatja, hogy a bulvár-celeb követőit érintették meg legkevésbé a választással kapcsolatos posztjai.


Az elemzők szerint a választási eredmények rámutatnak arra, hogy az egyéb kampányeszközök mellett, mindenképpen érdemes nagy hangsúlyt fektetni a közösségi média jelenlétre. Az ellenzéki összefogás közösségi médiában folytatott kampánya a folyamatos aktivitással, egységes kinézettel, valamint hasonló üzenetekkel sokat tett a mozgósításért, a kampány központi gondolatainak célba juttatásáért. Az eltérő háttérrel rendelkező jelöltekről az online jelenlét alapján sokkal inkább a közös célok, semmint a különbözőség jött át. Az adatokból jól látszik, hogy üzeneteik megszólították és reakciókra bírták követőiket, amely hozzájárulhatott a sikerekhez. – nyilatkozta Bauer Zsófia az Ynsight Research kutatási igazgatója.

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
  Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
  A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
  Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
  MTI | 2021. október 25. 14:30
      Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
  Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
  Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
  Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
  Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
  A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
  Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
  Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
  A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
  Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
  Hollós János | 2021. október 25. 05:15
  A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
  Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
  Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
  Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
  Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
  MTI | 2021. október 24. 17:02
  A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
  Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
  MTI | 2021. október 24. 15:40
  Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
  Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
  MTI | 2021. október 24. 14:05
  Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Munkatársakat keresünk!

  Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

  Részletek

  hírlevél
  depositphotos