4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter hétfőn megjelent cikkében közölte, hogy távozása előtt az Ukrajnának nyújtott idei brit védelmi támogatás megkétszerezését kérte Rishi Sunak miniszterelnöktől.

Wallace, aki augusztus végéig állt a brit védelmi tárca élén, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásának kommentárrovatában megjelent írásában alig burkoltan azt tanácsolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy terjessze ki a mozgósítást a fiatalabb korosztályokra is.

Az ukrán ellentámadás sikeresen halad, az ukrán fegyveres erők "lassan, de biztosan", néha csak méterről méterre, faluról falura, de áttörnek az orosz vonalakon, idézte az MTI az írást. 

Wallace hozzátette: ha a reményhez megfelelő hadfelszerelés is társul, akkor "Ukrajnát nem lehet megállítani", éppen ezért Nagy-Britannia kötelessége megadni azt a támogatást, amellyel Ukrajna a végére juthat ennek a háborúnak.

Ben Wallace szerint a fiatal korosztályra is ki  kellene terjeszteni az ukrajnai mozgósítást. Fotó: Depositphotos
Ben Wallace szerint a fiatal korosztályra is ki kellene terjeszteni az ukrajnai mozgósítást. Fotó: Depositphotos

Helyenként indulatok fűtötte írásában Wallace felidézte, hogy védelmi miniszterként igen gyakran konfrontálódott olyanokkal, akik Ukrajna támogatása ellen érveltek. Ezek többnyire olyan emberek voltak, "akik nem tudták megkülönböztetni a puska egyik végét a másiktól", és az "intézményi tehetetlenséggel" vívott küzdelem is időveszteséggel járt - áll a volt brit védelmi miniszter hétfői cikkében.

Ben Wallace felfedi: távozása előtt azt kérte Rishi Sunak miniszterelnöktől, hogy a brit kormány az Ukrajnának szánt 2,3 milliárd fontos (1040 milliárd forintos) idei védelmi támogatást még egyszer ennyivel, vagy még többel emelje meg.

London tavaly és az idén is 2,3 milliárd - vagyis összesen 4,6 milliárd - font katonai támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára, ennek ellenére azonban most már nem Nagy-Britannia, hanem Németország a legnagyobb európai adományozó - írta hétfői cikkében a volt brit védelmi miniszter.

Wallace szerint az orosz fegyveres erők eddig több mint 2500 harckocsit és 6500 páncélozott járművet vesztettek, az elesett és megsérült orosz katonák száma megközelíti a 300 ezret.

Segíteni kell Ukrajnát a lendület fenntartásában, de ehhez több lőszerre és rakétára van szükség, ugyanakkor ebben Ukrajna is szerepet játszhat. A fronton szolgáló ukrán katonák átlagos életkora meghaladja a 40 évet, és bár érthető, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné megőrizni a fiatalokat a jövő számára, az orosz vezetés azonban csendben már egész Oroszországra kiterjesztette a mozgósítást - áll Wallace cikkében.

Ebben a helyzetben "talán eljött az idő az ukrajnai mozgósítás mértékének újragondolására" - fogalmaz írásában a brit politikus.

A brit kormányon belül mindeközben alig burkolt vita bontakozott ki az ukrán katonák brit kiképzésének ügyében.

Grant Shapps jelenlegi védelmi miniszter a The Sunday Telegraph című vasárnapi brit lapnak nyilatkozva felvetette azt a lehetőséget, hogy a Nagy-Britanniában folyó kiképzési programokat Ukrajnához közelebbi helyszínekre, vagy éppen Ukrajnába is át lehetne helyezni, brit kiképző alakulatok ukrajnai telepítésével.

Rishi Sunak miniszterelnök azonban szinte rögtön cáfolta, hogy lennének ilyen tervek. Sunak a Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán újságíróknak kijelentette: védelmi minisztere "valójában azt akarta mondani, hogy egy nap, valamikor a jövőben" lehetségessé válhat a brit kiképzési program "egyes elemeinek" áttelepítése Ukrajnába, de ez csak hosszú távra szóló elképzelés, a jelenlegi konfliktus idején nem mennek brit katonák Ukrajnába.

Bár a nyugati katonai támogatás komoly segítséget jelent az ukrán hadseregnek, az eddig még nem tudott átütő sikert elérni az ellentámadás során – ez pedig Nyugaton is egyre inkább feszültséget szül. Ennek hátteréről is beszéltünk a hét videójában:     

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG