<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Újabb hajót semmisítettek meg állítólag az ukránok, éjszaka ismét beszédet mondott Zelenszkij, a mariupoli acélgyárból már csak ukrán orvosokat és katonákat kell kimenekíteni. Ezek az elmúlt órák legfontosabb háborús eseményei.

  • Az orosz erők szombaton hat cirkálórakétát lőttek ki a dél-ukrajnai Ogyessza városára, és folytatták a mariupoli acélgyár bombázását. Oroszország a jelek szerint be akarja fejezni Mariupol meghódítását a május 9-i győzelem napi ünnepségre. 
  • Az ukrán védelmi minisztérium azt állítja, hogy az ukrán Bayraktar TB2 eltalálta az orosz Serna hajót. A Twitteren azt írták, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hagyományos felvonulását idén május 9-én Snake Island közelében, a "tenger fenekén tartották".
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy több mint 300 civilt menekítettek az ostromlott mariupoli Azovstal acélgyárból, akik 72 napig rekedtek a városért vívott keserves csata során. Zelenszkij elmondta, most a „kiürítés második szakaszára” készülnek, ezúttal az orvosokra és a katonákra kerül sor. Az ukrán kormány arra kérte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezetet, hogy segítsen az evakuálásban.
  • Zelenszkij éjszakai beszédében azt mondta, hogy Ukrajnában csaknem 200 kulturális örökség pusztult el vagy sérült meg.
  • Luhanszk kormányzója szerint orosz bombatalálat ért egy iskolát a kelet-ukrajnai Bilogorivka faluban, ahol legalább 90 embert találtak holtan.

Az ENSZ közvetítésével zajló műveletben az elmúlt napokban már 500 embert sikerült kimenekíteni az Azovsztal acélműből az orosz haderő által biztosított humanitárius folyosókon. Fotó: MTI/EPAAz ENSZ közvetítésével zajló műveletben az elmúlt napokban már 500 embert sikerült kimenekíteni az Azovsztal acélműből az orosz haderő által biztosított humanitárius folyosókon. Fotó: MTI/EPA

  • William Burns, a CIA igazgatója szerint a háború veszélyes szakaszba lépett, mert Putyin elnök úgy gondolja, nem engedheti meg magának, hogy veszítsen. Burns szerint az Ukrajnának nyújtott hatalmas nyugati katonai támogatás nem volt elrettentő erő az orosz elnök számára.
  • Nagy-Britannia további 1,3 milliárd font (1,60 milliárd dollár) értékű katonai támogatást és segélyt ígért Ukrajnának. Ez csaknem a duplája Nagy-Britannia korábbi, Ukrajnával szembeni kiadási kötelezettségvállalásainak. Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette: "Putyin brutális támadása nemcsak Ukrajnában okoz mérhetetlen pusztítást, hanem Európa békéjét és biztonságát is fenyegeti."
  • A G7 vezetői vasárnap videokonferencián beszélnek Zelenszkijvel, egy nappal azelőtt, hogy Oroszország megünnepelné a győzelem napját – közölte a Fehér Ház. A megbeszélések középpontjában az Ukrajna elleni orosz invázió legújabb fejleményei, az ország megerősítésére tett erőfeszítések, valamint az áll majd, hogy a közös válaszlépésükben a G7-országok egyebek mellett demonstrálják az egységüket, valamint azt, milyen súlyos költségekkel jár Putyin háborúja.
  • (The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG