1p
Spanyolország után újabb EU-tagállam jelentette be, hogy bankrendszere védelme érdekében az európai mentőalapból szeretne pénzügyi támogatást kérni.

Segélycsomagot kér Ciprus az európai pénzügyi stabilitási alapból - jelentette be a nicosiai kormány hétfőn kiadott közleményében. A várt kölcsön nagyságát azonban csak néhány hét múlva ismertetik. A kora esti bejelentésre azután került sor, hogy délelőtt megvonta Ciprus befektetési ajánlású minősítését a Fitch, majd a kormány rendkívüli ülésre ült össze.

24 órán belül két EU-tagállam kért mentőövet

Ciprus az európai pénzügyi stabilitási alapból (EFSF/ESM) vár támogatást, hogy mérsékelje bankrendszerének a görögországi válságból származó negatív hatását. Ezzel a szigetország a másik uniós tagállam, mely mentőövet kért - mindez 24 órán belül történt...

Vászosz Szhiarlisz ciprusi pénzügyminiszter azt mondta a Reutersnek, hogy költségvetési kiadásokra, illetve banki tőkepótlásra kérik a támogatást. Hogy pontosan mekkora összegre van szükség, az alapos számítások alapján derül ki a következő hetekben - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Vászosz Szhiarlisz, ciprusi pénzügyminiszter (jobbra)



A Fitch Ratings arra hivatkozva vonta meg Ciprus befektetési ajánlású adósosztályzatát hétfőn délelőtt, hogy az általa korábban vártnál valószínűleg jóval nagyobb, a bruttó hazai termék (GDP) negyedét közelítő tőkepótlásra lesz szüksége a ciprusi bankrendszernek.

A Fitch indoklásában kiemeli, hogy várakozása szerint a ciprusi bankrendszernek a Cyprus Popular Bank által eddigi igényelt 1,8 milliárd eurón túl - ami önmagában elérte a ciprusi GDP 10 százalékát - további jelentős tőkeinjekcióra lesz szüksége. A cég saját becslései szerint a szükséges tőkepótlás elérheti akár a 4 milliárd eurót is, ami Ciprus éves GDP-értékének 23 százalékával lenne egyenlő.

A ciprusi bankrendszer megnövekedett veszteségeinek zöme a helyi bankok görögországi kitettségeiből ered, azonban a hazai piacra kihelyezett hitelállomány nem teljesítő hányada is jelentősen nőtt az elmúlt egy évben. A ciprusi bankoknak akkor is további komoly veszteségeket kell elviselniük, ha Görögország az euróövezet tagja marad, mivel a görög gazdaság középtávon is várhatóan recesszióban lesz, emellett a hazai eszközminőség romlása is folytatódik.

Görögország, Írország és Portugália nemzetközi pénzügyi támogatásban részesült, míg az ugyancsak euróövezeti Spanyolország bankágazatának kért támogatást, de azt még nem hagyták jóvá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG