4p
Görögország nagyot koppant, most próbálják menteni a menthetőt - Orbán hajthatatlan, a szerbek nem örülnek a kerítésnek - több jogszabálymódosítás is életbe lépett ma.

Görögország gyakorlatilag csődbe ment, a helyzettel Napi Kommentár című műsorunkban foglalkoztunk - a Privátbankár.hu főszerkesztője szerint az is előfordulhat, hogy az Unió közös pénze végül eltűnik  a történelem süllyesztőjében.

--

Görögország nagyot koppant - így összegezhetnénk a fizetésképtelenség beállta utáni első napot. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Ciprasz tényleg chicken game-et játszott és teljes meglepetésére vesztett, most pedig próbálja menteni a menthetőt, de már későn. Nagyon békülékeny ajánlatot tett a görög miniszterelnök, a hitelezők szinte minden feltételét elfogadná egy újabb mentőcsomagért cserébe, Angela Merkel viszont nagyon visszafogottan a világ tudtára hozta: nem fognak kapkodni a tárgyalással, innentől már egyáltalán nem sürgős Európának a dolog, hiszen nem nekik kell napi 60 euróból megélniük. A piacok öröme így korainak tűnik, nem lesz egyhamar megmentve Görögország.

Bár jelentek meg cikkek arról, hogy Görögország valójában nem is ment csődbe, az ország legnagyobb hitelezője hamar eloszlatta a kételyeket: az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus álláspontja szerint ugyanis csődeseménynek minősül, hogy Görögország nem fizetett időben az IMF-nek. Ennek pedig az is lehet következménye, hogy mindent visszakövetelnek a görögöktől, egy összegben - ez pedig a kegyelemdöfést jelentené.

--

Magyarország kénytelen megvédeni déli határait, de ez a lépés nem irányul Szerbia és a szerb nép ellen - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a magyar-szerb kormányülés után Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország a legális határátkelőhelyeket fenntartja, azokat bővíteni, fejleszteni akarja, vagyis határátkelőhelyeket nem zárunk le, de a törvénytelen határátkeléseket minden eszközzel meg fogjuk akadályozni. Bár Szerbia nem örül a kerítésnek a magyar-szerb határon, de bízik benne, hogy sikerül rendezni a szerb-macedón határon kialakult helyzetet, és ebben Magyarország is segít.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök és Orbán Viktor. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


--

Több jogszabálymódosítás is életbe lépett ma. Július elsejétől például használt lakás vásárlására is jár a korábban szocpolnak nevezett vissza nem térítendő állami támogatás, indul a mosógépcsere-program, kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervet, emelkedik a rendőrök és a katonák fizetése és az autósokra is vár egy kellemetlen meglepetés: módosul a szabálysértési törvény, amely szerint a magyar autóval külföldön elkövetett szabálysértés esetén - az ottani hatóság megkeresésére - meg kell adni a magyar üzembentartó adatait.

--

A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított júniusi értéke 55,1 pont lett, amely bővülést jelez. A júniusi index 0,1 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál, de az idei júniusi érték magasabb a hosszú távú júniusi átlagnál.

--

A jövőben aligha lehet majd azzal vádolni a Monetáris Tanácsot, hogy nem fogalmaz irodalmian: sikerült "leigazolni" talán az egyetlen József Attila-díjas közgazdász-professzort, Báger Gusztávot. Lényegében csak dicsérte a Monetáris Tanács eddig lépéseit az új tagjelölt. Báger Gusztáv bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta: figyelemmel kell lenni a jegybanki intézkedések bankokra gyakorolt hatására is. A jelenlegi mérsékelt inflációs környezetben az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás szempontjainak összehangolása az MNB Monetáris Tanácsának legfontosabb feladata, valamint az, hogy ne hozzon olyan döntést, amely a pénzügyi stabilitást veszélyeztetné – vélekedett új megbízatásának legfontosabb részleteiről Báger Gusztáv, a Parlament Gazdasági Bizottságának meghallgatásán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG