3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Júliusban 448 millió euró volt a külkereskedelmi többlet.

2013 hetedik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 7,4, a behozatalé 6,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első hét hónapjában a külkereskedelem exportvolumene közel 3, az importé csaknem 4%-kal bővült - közölte a Privátbankárral a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2013. júliusban a kivitel értéke 6,7 milliárd eurót (1988 milliárd forintot), a behozatalé 6,3 milliárd eurót (1856 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az év hetedik hónapjában 448 millió euró (132 milliárd forint) volt.

2013 első hét hónapjában a kivitel volumene 2,6, a behozatalé 3,7%-kal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A kivitel értéke 47,1 milliárd euró (13 936 milliárd forint), a behozatalé 43,2 milliárd euró (12 757 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 4 milliárd eurót (1179 milliárd forintot) tett ki, ami megközelítőleg a tavalyi szintnek felel meg.

2013. január–júliusban a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva az importban 1,6, az exportban pedig 0,7%-kal csökkent. A cserearány 0,9%-kal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 0,6%-kal gyengült, míg a dollárhoz képest 1,3%-kal erősödött.

Pörögtek az autógyárak és a gyógyszeripar

A kivitel és behozatal mintegy felét adó gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene – azonos mértékben – 2,8%-kal bővült 2012 azonos időszakához képest. Az árufőcsoporton belül a közúti jármű forgalmát – a közelmúltban végrehajtott autóipari beruházásoknak köszönhetően – dinamikus növekedés jellemezte.

Számottevően emelkedett az irodagép és berendezés,  valamint az energiafejlesztő gép és berendezés, azon belül főként a benzin- és dízelmotorok behozatala. A híradástechnikai hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalmának volumene bázisszint körül alakult.

A heterogén összetételű feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 6,8 és 6,4%-kal emelkedett. Az utóbbi hónapok lendületes növekedésében meghatározó szerep jutott a vegyi áruk, különösen a gyógyszer és gyógyszerészeti termék, továbbá a szerves vegyi termék kivitelének. Az új vegyipari beruházásoknak köszönhetően a műanyag-alapanyag, illetve az illóolaj, illat- és tisztítószer kereskedelme is megélénkült. Az importban jelentős volt a vas és acél, valamint – a gépjárműipari megrendelésekkel összefüggésben – a gumigyártmány volumenének emelkedése.

Az élelmiszerek visszaestek

Az energiahordozók behozatalának volumene 3,3%-kal haladta meg az előző év első hét hónapjának szintjét. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene csaknem tizedével nőtt a tavalyinál alacsonyabb forintárak mellett, ezzel szemben a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene bázisszint alatt maradt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,8, az importé 2,5%-kal elmaradt 2012 első hét hónapjához képest, júliusban azonban a csökkenés mindkét irányban megállt. Az exportban a legnagyobb részarányú gabona és gabonakészítmény volumene több mint harmadával esett vissza, amit az állati takarmány, a tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs kivitelének számottevő növekedése sem tudott ellensúlyozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG