1p
Az MNB adatai szerint a folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok szerint 340 millió euró volt a harmadik negyedévben, a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 1,1 milliárd euró volt. Szezonálisan kiigazított adatok alapján a harmadik negyedévben a reálgazdasági mérleg többlete csökkent, de így is jelentős pozitívumot mutatott.

Az MNB adatai szerint a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 2011 harmadik negyedévében 1,096 milliárd euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,5 százaléka, 253 milliárd forint volt. Az idén szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 38,8 milliárd euró volt. Szezonálisan kiigazított adatok alapján a harmadik negyedévben a reálgazdasági mérleg többlete csökkent, de így is jelentős pozitívumot mutatott (1836 millió euró).

A folyó fizetési mérleg többlete csökkent a második negyedévhez képest

Szezonálisan kiigazított adatok alapján a folyó fizetési mérleg többlete a harmadik negyedévben 340 millió euró volt. Az áruforgalmi egyenleg kiigazított értéke 1049 millió euró, az előző negyedévhez képest növekvő export és import mellett. A második negyedévben a szezonálisan kiigazított folyó fizetési mérleg többlete 432 millió euró volt.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a harmadik negyedévben 729 millió euró volt. A szolgáltatásokon belül az idegenforgalombevétele 1005 millió euró és egyéb szolgáltatások bevétele
2796 millió euró volt. A kiadások az idegenforgalomnál, az egyéb szolgáltatásoknál az előző negyedéves adatok közelében alakultak. Az idegenforgalmi egyenleg szintje érdemben nem változott a harmadik negyedévben sem. Az egyéb szolgáltatások egyenlegének kiugró második negyedéves adata után a harmadik negyedéves adat 129 millió euró.

A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege -1584 millió euró volt, a hiány mértéke tovább nőtt a harmadik negyedévben is. 2011-re a részvény- és egyéb részesedések becsült jövedelme módosításra került a szeptemberihez képest megváltozott belső és külső gazdasági környezet miatt. A becslés nem tartalmazza a végtörlesztés és a hozzá kapcsolódó adóváltozások hatását.

Az EU-val kapcsolatos eredményszemléletű adatokat tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek bevételi többlete 365 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete közel 711 millió euró volt. Az EU folyó-és tőketranszfereket együttesen igazítjuk, a harmadik negyedéves kiigazított érték 876 millió euró.

A külföldiek magyarországi befektetései 260 millió euróval csökkentek

A közvetlen tőkebefektetéseken belül a harmadik negyedévben a magyarok befektetései, összességükben 203 millió euróval nőttek, míg a külföldiek magyarországi befektetései 260 millió euróval csökkentek. A magyarok befektetésein belül a részvény befektetés 2 millió euróval csökkent, az újrabefektetett jövedelem értéke ugyanakkor 94 millió euróval növelte ezen befektetések értékét.

Az egyéb tőkemozgásoknál 111 millió eurós nettó kiáramlás volt megfigyelhető. A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke csökkent 947 millió euróval - ebből közel 1,9 milliárd eurót tett ki a Surgutneftegas tulajdonában lévő MOL részvények visszavásárlása -, az újrabefektetett jövedelem ugyanakkor 966 millió euróval növelte a külföldiek befektetéseinek értékét, míg az egyéb tőke nettó kiáramlása 279 millió euró volt.

A portfólió befektetések egyenlege összességében 2118 millió euró forrásbeáramlást mutat. A követelések csökkentek 1526 millió euróval. Ezen belül 1583 millió euró volt az itt elszámolt, 10 százalékot el nem érő részvény- és egyéb részesedés befektetések csökkenése, melyből 878 millió eurót tett ki a kormányzati szektor befektetési jegy- és részvény követeléseinek eladása. A kötvény követelések növekedése 54 millió euró, a pénzpiaci eszközöké 3 millió euró volt. A portfólió tartozások 592 millió euróval nőttek. A legnagyobb tartozásnövekedés a kötvényeknél és a pénzpiaci eszközöknél következett be. A részvény és egyéb részesedés tartozások csökkenése 280 millió euró volt.

1,3 milliárd euróval csökkent a hosszú lejáratú tartozások mértéke

Az egyéb befektetések egyenlege összességében 345 millió euró forráskiáramlást mutat. A rövid követeléseknél 34 millió euró, a hosszú lejáratú követeléseknél pedig 22 millió euró a növekedés (forráskiáramlás). A rövid tartozások növekedése 1049 millió euró, a hosszú lejáratú tartozás csökkenése ugyanakkor 1338 millió euró volt a harmadik negyedévben.

Szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 38,8 milliárd euró volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét, valamint a pénzügyi derivatívákat nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2011. szeptember végén 49,5 milliárd euró (a GDP arányában 48,5 %) volt. Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 317 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 1205 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 1522 millió euró volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG