Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az MNB adatai szerint a folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok szerint 340 millió euró volt a harmadik negyedévben, a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 1,1 milliárd euró volt. Szezonálisan kiigazított adatok alapján a harmadik negyedévben a reálgazdasági mérleg többlete csökkent, de így is jelentős pozitívumot mutatott.

Az MNB adatai szerint a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 2011 harmadik negyedévében 1,096 milliárd euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,5 százaléka, 253 milliárd forint volt. Az idén szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 38,8 milliárd euró volt. Szezonálisan kiigazított adatok alapján a harmadik negyedévben a reálgazdasági mérleg többlete csökkent, de így is jelentős pozitívumot mutatott (1836 millió euró).

A folyó fizetési mérleg többlete csökkent a második negyedévhez képest

Szezonálisan kiigazított adatok alapján a folyó fizetési mérleg többlete a harmadik negyedévben 340 millió euró volt. Az áruforgalmi egyenleg kiigazított értéke 1049 millió euró, az előző negyedévhez képest növekvő export és import mellett. A második negyedévben a szezonálisan kiigazított folyó fizetési mérleg többlete 432 millió euró volt.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a harmadik negyedévben 729 millió euró volt. A szolgáltatásokon belül az idegenforgalombevétele 1005 millió euró és egyéb szolgáltatások bevétele
2796 millió euró volt. A kiadások az idegenforgalomnál, az egyéb szolgáltatásoknál az előző negyedéves adatok közelében alakultak. Az idegenforgalmi egyenleg szintje érdemben nem változott a harmadik negyedévben sem. Az egyéb szolgáltatások egyenlegének kiugró második negyedéves adata után a harmadik negyedéves adat 129 millió euró.

A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege -1584 millió euró volt, a hiány mértéke tovább nőtt a harmadik negyedévben is. 2011-re a részvény- és egyéb részesedések becsült jövedelme módosításra került a szeptemberihez képest megváltozott belső és külső gazdasági környezet miatt. A becslés nem tartalmazza a végtörlesztés és a hozzá kapcsolódó adóváltozások hatását.

Az EU-val kapcsolatos eredményszemléletű adatokat tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek bevételi többlete 365 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete közel 711 millió euró volt. Az EU folyó-és tőketranszfereket együttesen igazítjuk, a harmadik negyedéves kiigazított érték 876 millió euró.

A külföldiek magyarországi befektetései 260 millió euróval csökkentek

A közvetlen tőkebefektetéseken belül a harmadik negyedévben a magyarok befektetései, összességükben 203 millió euróval nőttek, míg a külföldiek magyarországi befektetései 260 millió euróval csökkentek. A magyarok befektetésein belül a részvény befektetés 2 millió euróval csökkent, az újrabefektetett jövedelem értéke ugyanakkor 94 millió euróval növelte ezen befektetések értékét.

Az egyéb tőkemozgásoknál 111 millió eurós nettó kiáramlás volt megfigyelhető. A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke csökkent 947 millió euróval - ebből közel 1,9 milliárd eurót tett ki a Surgutneftegas tulajdonában lévő MOL részvények visszavásárlása -, az újrabefektetett jövedelem ugyanakkor 966 millió euróval növelte a külföldiek befektetéseinek értékét, míg az egyéb tőke nettó kiáramlása 279 millió euró volt.

A portfólió befektetések egyenlege összességében 2118 millió euró forrásbeáramlást mutat. A követelések csökkentek 1526 millió euróval. Ezen belül 1583 millió euró volt az itt elszámolt, 10 százalékot el nem érő részvény- és egyéb részesedés befektetések csökkenése, melyből 878 millió eurót tett ki a kormányzati szektor befektetési jegy- és részvény követeléseinek eladása. A kötvény követelések növekedése 54 millió euró, a pénzpiaci eszközöké 3 millió euró volt. A portfólió tartozások 592 millió euróval nőttek. A legnagyobb tartozásnövekedés a kötvényeknél és a pénzpiaci eszközöknél következett be. A részvény és egyéb részesedés tartozások csökkenése 280 millió euró volt.

1,3 milliárd euróval csökkent a hosszú lejáratú tartozások mértéke

Az egyéb befektetések egyenlege összességében 345 millió euró forráskiáramlást mutat. A rövid követeléseknél 34 millió euró, a hosszú lejáratú követeléseknél pedig 22 millió euró a növekedés (forráskiáramlás). A rövid tartozások növekedése 1049 millió euró, a hosszú lejáratú tartozás csökkenése ugyanakkor 1338 millió euró volt a harmadik negyedévben.

Szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 38,8 milliárd euró volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét, valamint a pénzügyi derivatívákat nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2011. szeptember végén 49,5 milliárd euró (a GDP arányában 48,5 %) volt. Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 317 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 1205 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 1522 millió euró volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Friss
hírlevél