3p
A menekültválság árnyékában alig kap nyilvánosságot, hogy közeledik egy nagyon lényeges regionális választás, mégpedig a ma még Spanyolországhoz tartozó tartományban, Katalóniában. Az érdekessége az, hogy ha nyernek a függetlenségi erők, elszakadást terveznek Spanyolországtól, mint tavaly a skótok Angliától.

Kik is ők?

A katalán nemzet kialakulásának menetét nem ismerjük pontosan. A legvalószínűbb az, hogy ez a rész a mai Spanyolország területén, melyet az arab hódítás sosem ért el, viszont szoros kapcsolatot ápolt Franciaországgal, így a 700 éves arab jelenlét időszakában nyert önálló identitást.

Van olyan elmélet, amely egész a vizigót hódításig vezeti vissza a történetet. Az Ibériai félsziget a Római Birodalom integráns része volt, lakossága teljesen rómaivá vált mind nyelvében, mind identitásában. A birodalom szétesése után germán vizigótok szállták meg a félsziget nagy részét, és létrehozták a Vizigót Királyságot. A két nép azonban gyorsan összeolvadt, a gótok átvették a latin nyelvet, és ők is rómainak nevezték magukat, csak néhány germán név maradt meg örökségül.

Az elmélet szerint a félsziget északkeleti sarkában azonban erősebb maradt a gót identitás, ennek megfelelően a katalán szót is a gót elnevezésből származtatják kétféleképpen: vagy két germán nép neve alapján a gót-alán, vagy pedig a Gotland szó változataként. Az arab hódítás évszázadaiban pedig az eltérés csak erősödött.

Ha másnak lehet, nekik is, sőt meg is éri

Végül az arabok teljes kiűzésekor létrejött az egységes Spanyolország és spanyol nép, de a katalánok külön identitása és a spanyoltól kissé eltérő nyelve megmaradt. Önállósodni sok száz évig nem volt lehetőségük, de most olyan időket élünk, amikor a függetlenedni vágyó népeket nehéz visszatartani. A csehek, szlovákok, szerbek, horvátok, sőt Koszovó függetlenedése után nehéz azt mondani a skótoknak, katalánoknak, hogy nekik nem lehet.

A skótokat az rettentette vissza eddig, hogy kiszámolták: független skótként valószínűleg szerényebben lehet élni, mint britként, különösen alacsony olajárak mellett. A katalánoknál viszont fordított a helyzet: Katalónia fejlettebb, mint Spanyolország más részei, a katalán gazdaság erős és stabil. Így a kilépés inkább jobb életet hozna nekik, mint sem, hiába fenyegeti őket most a spanyol jegybank az euró kivezetésével és a spanyol jegybanki források elapadásával. Gond nélkül létre tudnak hozni egy önálló jegybankot, amelyik vagy gyorsan megegyezik az EKB-val, vagy átmenetileg bevezetnek egy saját valutát, ami az első naptól erős lesz.

Hatások

Az ügylet vesztese érthető módon a kisebbedő Spanyolország lenne, egyik legfejlettebb tartományát elvesztve. Ráadásul a baszkok is rögtön mozgolódni kezdenének, hisz ők aztán tényleg egy ősi nép, ráadásul ugyanúgy fejlettebbek a többi országrésznél, mint Katalónia. A baszkok esetében csak egy gond van: nincsenek többségben saját területükön. Össze vannak keveredve a spanyolokkal, és az ott élő spanyolok nem akarnának kiválni, így egy népszavazás vélhetően nem hozná meg a függetlenséget.

Európa szempontjából gazdaságilag a katalán függetlenség nem lenne baj, sőt a kontinens még jobban is jár, ha eggyel több erős gazdaságú országa van. Politikailag annyiban lehet jelentősége, hogy másoknak is példát mutat, bár már nem sok nép maradt az EU-ban, amelyiknek ne lenne hazája. Maradtak még a skótok, és Belgium két nemzete: a flamandok és a vallonok, akik ráadásul hollandok és franciák, tehát nem is igazán új nemzetek, mindennek tetejébe gazdaságilag fejlettek is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG