<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Lojalitásáról biztosította az amerikai hírszerzői közösség Donald Trumpot.
(MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Az amerikai hírszerzés csúcsvezetője közleményében biztosította Donald Trump megválasztott elnököt az amerikai hírszerzői közösség lojalitásáról. James Clapper szokatlan közleményben nyújtott békejobbot a megválasztott amerikai elnöknek és biztosította: a hírszerzői közösség készen áll arra, hogy segítse. Clapper ezen felül ismételten kifejtette fenntartását arról a kiszivárogtatásról, miszerint Oroszországnak terhelő dokumentumai lennének Trumpról.

A közlemény szerint Clapper személyesen fejezte ki sajnálatát a sajtóban megjelenő kiszivárogtatások miatt. Mindketten egyetértünk, hogy ezek rendkívül romboló hatásúak és kárt okoznak nemzetbiztonságunknak – tette hozzá.

Nem hiteles a dokumentum

A 35 oldalas dokumentumot a Buzzfeed nevű baloldali hírportál hozta nyilvánosságra, amelyben arról esik szó, hogy Oroszországnak állítólag terhelő és zsarolásra alkalmas dokumentumai lennének Donald Trumpról. A komoly amerikai lapok visszautasították a korrupcióról és perverz szexuális viselkedésről szóló dokumentumok közlését - éppen azok megbízhatatlanságára és ellenőrizhetetlenségére hivatkozva,  egyedül az elnökválasztási kampányban mindvégig nyíltan Trump ellen kampányoló CNN hírtelevízió vállalkozott erre.

Trump Twitter-üzenetében cáfolta a Buzzfeed dokumentumait. A hírszerző szerveknek soha nem lett volna szabad megengedniük, hogy ezeket a hamis híreket kiszivárogtassák a nyilvánosságnak. Még egy utolsó lövés rám. A náci Németországban élünk? – írta.

A megválasztott elnök sajtószóvivője épp ezért nem engedte meg a CNN tudósítójának, hogy kérdéseket tegyen fel.  A hírtelevízió újságírója válaszul végig kiabált és pár percre zűrzavarba fullassztotta a sajtóeseményt.

Clapper szerint a kiszivárogtatott dokumentum nem a hírszerzői közösség produktuma, s nem a hírszerzési igazgatóságtól került ki. Trump későbbi Twitter-üzenetében ismét élesen bírálta a CNN-t és leszögezte: Az egész hamis és kitalált jelentés.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG