3p

Horvátország 2025-re a kétszeresére növeli a krki LNG-terminál kapacitását.

Az LNG Hrvatska vállalat a norvég Wartsila Gas Solutions-szal írt alá szerződést pénteken egy 22,9 millió euró értékű átalakító modul beszerzéséről, amely 2025-re lehetővé teszi a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásának megkétszerezését - számolt be róla a Poslovni Dnenvik című horvát napilap.

Ilyen LNG-szállító tankereket fogadnak majd Krk-nél.  Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET
Ilyen LNG-szállító tankereket fogadnak majd Krk-nél. Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET

A horvát kormány még tavaly augusztusban döntött arról, hogy másfél éven belül 2,9 milliárd köbméterről, 6,1 milliárd köbméterre növelik a krki LNG-terminál kapacitását, míg a hozzá tartozó új gázvezeték-hálózat megépítését három éven belül tervezik. Előbbi 25 millió euróba, utóbbi 155 millió euróba kerül, amelynek egy részét az Európai Unió fedezi. Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter az aláírást követően elmondta: az újabb átalakító modul 22 hónap alatt készül el, a beépítését pedig 2025 nyarán tervezik.

A cseppfolyósított földgázt megfelelő hőmérsékleten vissza kell alakítani természetes gázállapotába. Az átalakító technológiát a kikötő melletti szárazföldön vagy hajókon, platformokon úszó létesítményeken működtetik. A gázt ezután csővezetéken keresztül szállítják tovább.

Hrvoje Krhen, az LNG Hrvatska igazgatója elmondta: a terminál a munkálatok és a modul beépítése miatt legfeljebb 30 napra megszakítja a szállítást, a kapacitásbővítés után pedig 700 ezer köbméter gázt lesz képes lefejteni és továbbítani a termináltól a központi elosztóig a gázvezetéken át. A tervezett technológia a jelenlegivel megegyező, és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak, így új környezeti hatástanulmány készítése nem szükséges.

Ivica Ara, az ország vezető gázpiaci vállalata, a Plinacro igazgatósági tagja elmondta: a vállalat már kiírta a pályázatot a Zlobin-Bosiljevo vezeték bővítésére, amelynek 2025-re kell elkészülnie. Ahhoz, hogy a megnövekedett gázkapacitásokat onnan tovább lehessen szállítani Magyarországra és Szlovéniába, további bővítésekre is szükség lesz.

"A Szlovéniába vezető gázvezetékhez már megvan az építési engedély, a két ország megállapodott arról, hogy melyik félnek, mit kell tennie" - mondta Ara, hozzátéve: ha rövid időn belül a pénzforrás is meglesz hozzá, megkezdődhetnek a munkálatok. Magyarországgal kapcsolatban elmondta: ott még be kell fejezni bizonyos projekteket, amelyek a következő három-négy évben várhatók.

A Jutarnji List című napilap a napokban arról írt, hogy az új gázvezeték-hálózat megépítésére Szlovénia, Magyarország és Bosznia-Hercegovina, valamint közvetve Ausztria és Bajorország felé a zágrábi kormány 3,6 milliárd euró hitelt kér az Európai Bizottságtól a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében. Horvátország eddig 5,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kapott a helyreállítási alapból, amelynek másik részével, a hitel lehetőségével eddig nem élt. A kölcsönt Horvátország az LNG-terminál és a gázvezeték hálózat fejlesztése mellett villamosenergia-előállító és -elosztó üzemek építésére, hidrogéntermelésre, valamint a tömegközlekedési járművek energetikai fejlesztésére fordítaná.
(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG