5p

Az MBH Bank vezető elemzője szerint bár most még az energiaárak esése és a belső kereslet csökkenése okozta a javulást, de a közeljövőben az exportkapacitások növekedése is hozzájárulhat az egyensúly helyrebillenéséhez.

Továbbra is kiemelkedő, a várakozásokat messze meghaladó, 708 millió eurós többlet keletkezett a külkereskedelemben augusztusban, az energiaárak tavalyi szinthez képesti zuhanásának, valamint a belső kereslet mérséklődésének köszönhetően írja a külkereskedelmi egyenleghez fűzött kommentárjában Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője. Mint fogalmaz, a gyenge külső keresletet és ipari termelői árak csökkenését tükrözve 1,5 százalékkal csökkent az export euróértéke, ugyanakkor a belső kereslet csökkenése és az energiaárak markáns visszaesése miatt mintegy 18,9 százalékkal csökkent az import euróértéke. Ennek megfelelően a külkereskedelmi egyenleg jelentős mértékben, 2296 millió euróval javult az egy évvel ezelőtti rekordméretű 1588 millió euró deficithez képest. Az első nyolc hónapban 8,9 százalékkal nőtt az export euróértéke, míg az importé 3,2 százalékkal csökkent, ennek köszönhetően szignifikánsan, 11 285 millió euróval 5 630 millió euró többletbe fordult a külkereskedelem egyenlege az egy évvel ezelőtti 5 655 millió euró deficittel szemben.

Suppan felidézi, 2022-ben összességében 19,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest az export, míg 29 százalékkal az import euróértéke, ennek megfelelően 10 757 millió euróval romlott a külkereskedelmi egyenleg, így 9 133 millió euró hiányt mutatott az egy évvel korábbi 1 623 millió eurós többlettel szemben. Rámutat, az energiahordozók és más nyersanyagok árainak tavalyi drasztikus emelkedése szignifikánsan rontotta a cserearányokat. Az energiaegyenleg önmagában 9 988 millió euróval járult hozzá a külkereskedelmi mérleg romlásához a tavalyi évben.

A szakember a közelmúltat ezzel összevetve azt írja, az energiaárak tavaly év vége óta jelentősen csökkentek, így az idei év tavaszától szignifikánsan javulnak a cserearányok. Úgy véli, ha az energiaárak a jelenlegi szint körül maradnak az év hátralévő részében, a külkereskedelmi egyenleg akár 9-9,5 milliárd euró körüli értékben is javulhat önmagában a cserearányok javulásának köszönhetően, érdemben hozzájárulva a folyó fizetési mérleg javulásához, amit más tényezők is javítanak.

A külkereskedelmi mérleget nem csupán a javuló cserearányok, hanem a visszaeső volumenek is pozitívan befolyásolhatják. A számottevően csökkenő gázfogyasztás hatására a gáztárolók töltöttsége jóval meghaladja az egy évvel ezelőtti szintet, így kevesebb importra lesz szükség a tárolók feltöltéséhez. Az üzemanyagfogyasztás szintén meredek csökkenést mutat, ami a nyersolaj- és olajszármazék-importot csökkentheti jelentős mértékben.

Az üzemanyag-fogyasztás is csökkent, ami szintán javított a mérlegen. Fotó: MTI
Az üzemanyag-fogyasztás is csökkent, ami szintán javított a mérlegen. Fotó: MTI

Az áramfogyasztás szintén nagymértékben csökkent, azonban az áram esetében a napenergia gyors térnyerése is segítheti az import volumenének csökkentését. Ugyanis a naperőművek által előállított villamos energia az utóbbi hónapokban többször ért el történelmi csúcsokat, egyes napokon néhány órára már áramexportőr volt a magyar villamosenergia-rendszer, ami érdemben csökkentheti a nettó áramimportot.

A távolabbi kilátásokról Suppan Gergely úgy vélekedik, a beruházások és a fogyasztás idei átmeneti visszaesése, valamint a cserearányok markáns javulása miatt a külkereskedelmi egyenleg érdemi javulásának folytatására számítunk, amit az ellátási problémák és a chiphiány enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése is támogathat az export javulásán keresztül, amelyek ellensúlyozhatják a gyengülő külső keresletet. Ám hozzáteszi, az energiaárak előrejelzésével kapcsolatos nehézségek és esetleges volatilitások miatt továbbra is bizonytalanságok övezik a külkereskedelmi teljesítményt, azonban az új ipari kapacitások kiépülésével a következő években újra javulhat a külkereskedelem egyenlege. Idén a külkereskedelmi mérleg többlete meghaladhatja a 6,5 milliárd eurót az előző évi közel 9,1 milliárd euró hiánnyal szemben, azonban az energiaárak tartósan a jelenlegihez hasonló kedvező szinten alakulása esetén a többlet további javulást mutathat. Noha jövőre már mind a fogyasztás, mind a beruházások növekedésére számítunk, ami az importot is növeli, további exportkapacitások kiépülésével a külkereskedelem többlete elérheti a 8 milliárd eurót – bizakodik az MBH Bank vezető elemzője.

Arra is rámutat, a külkereskedelmi mérleg vártnál messze gyorsabb javulása a folyó fizetési mérleg hiányát is meredekebben mérsékelheti, ami a következő években újra többletet mutathat. Hangsúlyozza, a külső egyensúly javulása kulcsfontosságú a kockázati megítélés szempontjából, ami más tényezők mellett lehetővé tette az egynapos betéti gyorstender kamatának összezárását az alapkamattal, valamint az átmeneti irányadó eszköz kivezetését. A javuló külső egyensúly támaszt adhat a forintnak, ellensúlyozva a kamatcsökkentések hatását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG