<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.

A legjelentősebb német lapok általában hosszabb hírben számolnak be a tegnap véget ért hazai ellenzéki előválasztás eredményéről.

Vidéki, konzervatív, kívülálló

A Süddeutsche Zeitung  azt emeli ki, hogy Magyarországon – most először – a polgárok döntöttek arról, ki legyen az ellenzék vezére és egyben Orbán Viktor kihívója.

A választást meglepetésre a párton kívüli, konzervatív Márki-Zay Péter nyerte meg

- írja a liberális német lap a DPA német hírügynökség alapján. Hozzáteszik: Márki-Zayt előreláthatólag mind a hat, eddig megosztott ellenzéki párt támogatni fogja, a zöldektől a konzervatívokig.

Ma lecseréltük az ellenzéket is. (…) Ez a kisemberek forradalma      

-idézi a lap a győztest, aki szerint a választást nagyrészt a fiatalok döntötték el: szavazóinak átlagéletkora 40 év alatt van.

Márki-Zay Péter győzelmi beszéde közben tegnap este Budapesten. (Facebook/Mindenki Magyarországa Mozgalom)Márki-Zay Péter győzelmi beszéde közben tegnap este Budapesten. (Facebook/Mindenki Magyarországa Mozgalom)

Márki-Zay erőssége, hogy alföldi konzervatívként, magát katolikusnak valló emberként és hétgyermekes családapaként meg tudja szólítani az olyan vidéki szavazókat, akik konzervatív beállítottságúak, de valószínűleg már nem győzi meg őket annyira Orbán uralma                    

- olvasható a Süddeutsche Zeitungban. Márki-Zay ugyanakkor nem ijeszti el a nagyvárosi, inkább baloldali szavazókat sem, mert konzervativizmusa világra nyitottsággal, toleranciával és kompromisszumkészséggel párosul.

A lap emlékeztet arra is, hogy 2018-ban – szintén meglepetésre – megnyerte a polgármester-választást Hódmezővásárhelyen, amely addig a Fidesz bevehetetlen fellegvára volt, egy évvel később pedig megismételte győzelmét.

Magyarország: a polgárok egy kívülállót választottak Orbán kihívójának

- emeli ki a konzervatív Die Welt, amely szintén a DPA alapján számolt be a választásról.

Komoly ellenfél

A Spiegel szintén azt hangsúlyozza, hogy egy kívülálló fogja kihívni Orbán Viktort 2022-ben. Szakértők szerint

a 49 éves politikus komoly ellenfele lesz Orbánnak.

Már bejelentette, hogy érvényteleníteni fogja a kormányfő vitatott törvényeit, és be akarja vezetni az eurót, írja a baloldali lap.

A német közszolgálati televízió (ZDF) azt hangsúlyozza, hogy míg a 2018-as választások előtt rossz állapotban volt az ellenzék, most közös jelöltet választott Orbánnal szemben.    

hirdetés

A Stern pedig mindezzel párhuzamosan az alábbi címmel számolt be az előválasztásról:

Márki-Zay Péter: a kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra.

Az osztrák APA szintén hosszabb hírben foglalkozik a magyarországi történésekkel. A hírügynökség liberális-konzervatív politikusnak nevezi Márki-Zayt, aki az „Orbánban csalódott szavazókat” vonzhatta magához.

Az APA idézi Kiszelly Zoltán politológust:

szerinte az ellenzék vezére a „magyar Trump”, aki establishment ellenes jelöltként, az „ellenzék ellenzékeként” prezentálja magát,

ugyanakkor – mivel nincs saját pártja – kénytelen szövetséget kötni az ellenzéki pártokkal.

Az osztrák Kurier szerint Márki-Zay liberális-konzervatív populista, akire „mamutfeladat” vár: át kell csábítania a hűséges Fidesz-szavazókat, és meg kell döntenie Orbán Viktor hatalmát.

Elfogadható opció

Ami az angolszász sajtót illeti, a BBC vidéki, konzervatív outsidernek nevezi a győztes ellenzéki politikust. Hozzáteszik: a Fidesz évekig hasznot húzott az ellenzék megosztottságából, most viszont – hatalomra kerülése óta először – az „ellenzéki pártok egyesült frontjával” kell megküzdenie.

Márki-Zay úr úgy adta el magát, mint egy elfogadható opció a bal- és jobboldali szavazóknak, beleértve azokat, akik belefáradtak Orbán úr gyakran megosztó politikájába, beleértve a migráns- és az LMBT-ellenes erőfeszítéseket

- véli a brit közszolgálati adó. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy még hosszú út áll előtte: közvélemény-kutatások szerint csak kis különbség van a Fidesz és az ellenzéki szövetség támogatottsága között.    

A brüsszeli Politico azt emeli ki, hogy egy konzervatív politikus küzd majd meg Orbán Viktorral a 2022-es választáson. Megemlítik ugyanakkor, hogy sok baloldali és liberális ellenzéki szavazó támogatta Márki-Zay Pétert.

A hódmezővásárhelyi polgármester győzelmének híre egyébként a világ távolabbi részeibe is eljutott: beszámolt róla például az amerikai Washington Post, az argentin La Nación és a kínai South China Morning Post is.

A Washington Post ezt a címet adta cikkének: "Magyarország ellenzéki pártjai egyesülve hívják ki a szélsőjobboldali vezetőt, Orbánt."

A lap szerint nagyon nehéz lesz legyőzni Orbán Viktort, akit a többi közt a hatalom centralizációjával, a választókörzetek számára előnyös átszabásával és a média feletti kontroll megszerzésével vádolnak. Ugyanakkor

az ellenzéknek még így is most van a legnagyobb esélye a sikerre 2010 óta.

A South China Morning Post szintén azt hangsúlyozza, hogy egy kisvárosi, konzervatív polgármester vezeti majd az ellenzéket a tavaszi választáson, amelyen olyan nagy harc várható, amilyenre az elmúlt több mint tíz évben nem volt példa.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: 16 év után új korszak kezdődik Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 7. 10:38
Ma reggel aláírták a koalíciós szerződést. 
Makro / Külgazdaság Nyolcmilliárddal ösztönöznek Orbán Viktorék új termékekre, eljárásokra
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 10:22
Ismét elérhetővé vált a hazai egyetemek és vállalkozások tudáskapacitásából, szellemi tulajdonából magas hozzáadott értékű új termékek és eljárások előállítására ösztönző pályázat - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette: a tavaly sikeresen bemutatkozott Gyorsítósáv második köre több mint két és félszeres keretösszeggel bátorítja a magyar ötletek gyakorlati hasznosítását.
Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló