BUX
37 260.06
-0.15%
-57.00
OTP
11 280.00
-0.97%
-110.00
MOL
1 967.00
-2.24%
-45.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
396.00
+0.38%
+1.00
 
2020. április 3. 12:27

Sem a kézszáríró, sem az UV-lámpa nem segít a koronavírus ellen az operatív törzs szerint.

Nagy valószínűséggel nem kerülhető el a tömeges megbetegedések kialakulása Müller Cecília mai tájékoztatása szerint.

A tájékoztató résztvevői A tájékoztató résztvevői

Az operatív törzs szokásos napi online sajtótájékoztatóján arról is beszélt az országos tisztifőorvos, hogy a koronavírus fertőzéses esetek száma napról napra nő, az egész ország területén egyenletesen oszlik el, a nagyobb városokban, ahol sűrűbben élnek, nagyobb a fertőzőttségi arány.

A kórházparancsnokok jelentései szerint a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre, megtörtént a készletek számba vétele, valamint elkészültek a tervek a dolgozók, egyetemi hallgatók vezénylésére.

Tegnap óta öt ember hunyt el a koronavírus miatt, róluk azt árulta el, hogy idős, 80 év felettiek voltak, és sokféle krónikus betegségben szenvedtek. Egészségügyi dolgozó nincs köztük.

Beszámolt továbbá arról, hogy újabb védőeszközöket juttatnak el a háziorvosokhoz. Ma és holnap is érkezik további jelentős szállítmány Budapestre, ebből ma 31 kórházba juttatnak el készleteket, valamint a rendőrök is kapnak egyebek mellett kesztyűket, speciális maszkokat.

Müller Cecília fontosnak tartotta, hogy eloszlasson néhány tévhitet a vírus elleni higiénés eljárásokkal kapcsolatban. Mint mondta a kézszárítók nem pusztítják el  a vírusokat, azok számát viszont csökkenteni lehet az alapos, szappanos, langyos vizes kézmosással. Az UV-lámpa használatáról is lebeszéli a lakosságot, mert az nagyon igénybe veszi a bőrt. Ezt az eljárást ugyanakkor eredményesen lehet használni más tárgyak, felületek kezelésére. Azt sem tanácsolja, hogy alkoholos klóros permettel szórják be a testüket az emberek, mert ez "semmilyen hatékonysággal nem bír" a szervezetbe bejutott vírusra, viszont irritálja a nyálkahártyát.

Elhangzott továbbá, hogy az operatív törzs felkutatta azokat a nem egészségügyi célú létesítményeket (például csarnokok, rendezvényközpontok), amelyeket nagy tömegű megbetegedés esetén kórházi funkcióra lehet átállítani, jelenleg a tervezés fázisában tart a munka.

Lapunk kíváncsi lett volna arra, hogy az operatív törzs szakmai véleménye szerint indokolt lenne-e a kijárási korlátozás meghosszabbítása április 11- e után. Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában jelezte, hogy jövő szerdán döntenek erről, egyúttal az is kiderült az általa elmondottakból, hogy természetellenes állapotnak tartja a korlátozást. Fontosnak gondoltuk azt a kérdést is, hogy vizsgálják-e a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök, katonák egészségi állapotát, tesztelik-e őket a koronavírusra, valamint, hogy tervezik-e a hazai nagyvállalatok kötelezését lélegeztetőgépek gyártására (mint történt az Egyesült Államokban). Reméljük hamarosan választ kapunk ezekre a kérdésekre.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése előtt írásos választ kaptunk az operatív törzstől, melyben megkeresésünkkel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök reggeli, Kossuth rádióban elhangzott interjúját ajánlják a figyelmünkbe. Mi tesszük hozzá, hogy abban nem szerepelnek válaszok a kérdéseinkre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brüsszeltől kért anyagi támogatást Orbán Viktor
Vég Márton | 2020. június 4. 22:33
Támogatási kérelmet nyújt be az Orbán-kormány Brüsszelnek, hogy a koronavírus-járvány okozta költségeket finanszírozzák. Pintér Sándornak kell felügyelnie a pénz felhasználását.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: Péntektől nyílik az osztrák, a cseh és szlovák határ is a magyaroknak
MTI | 2020. június 4. 22:10
Péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.
Makro / Külgazdaság Hatezer német turistával kísérletezhetnek Ibizán és Mallorcán
MTI | 2020. június 4. 21:00
A spanyol tervek szerint június második felében egy kísérleti program részeként hatezer német turista érkezhet a Baleár-szigetekre.
Makro / Külgazdaság Megvédte a különutas modellt a svéd járványügyi vezető
Wéber Balázs | 2020. június 4. 15:44
Anders Tegnell egy újabb interjúban azt mondta: a koronavírus-járvány során alkalmazott stratégiájuk működik, a karantén pedig nem lett volna jó megoldás. Ugyanakkor elismerte, hogy számos dolgot csinálhattak volna jobban.
Makro / Külgazdaság Továbbra is nagyon sok az új munkanélküli az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 15:26
Az egy héttel korábbi értékhez képest ugyan csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ám a várakozásokat meghaladó volt az érték.
Makro / Külgazdaság Egy nagy zsák pénzt még a piacra önt az EKB
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 14:40
A vártnál nagyobb összeggel növelte az Európai Központi Bank a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási programot. Azt is bejelentették, hogy meghosszabbítják a programot a jövő nyárig.
Makro / Külgazdaság Putyin idegesen figyeli a kínai térnyerést – hadrendbe álltak az új rakéták
Káncz Csaba | 2020. június 4. 13:29
Áttekintjük az orosz és kínai dinamikát Közép-Ázsiában az áruforgalom, a fegyverkereskedelem, a pénzügyek és az energia területén. A Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengely jelenleg stabilnak tekinthető, de azért a Kreml diszkréten új, közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat állított hadrendbe a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ugyanannyi adót fizetünk jövőre, mint idén: 15 százalékot
Baka F. Zoltán | 2020. június 4. 11:06
A mai Kormányinfón pedig kiderült, hogy június 16-20 között nyithatnak a mozik, színházak, fürdők, múzeumok.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem csökken az aktív fertőzöttek száma - öten elhunytak
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 09:37
Ismét nem tudott csökkenni az aktív fertőzöttek száma - a Pesti úti idősotthonban már 49-en hunytak el.
Makro / Külgazdaság Bődületes összeggel gyógyítaná a koronavírus-sokkot Angela Merkel
Wéber Balázs | 2020. június 4. 09:34
130 milliárd eurós csomaggal enyhítené a koronavírus elleni harc negatív következményeit a német kormány. Ideiglenesen csökkentenék az áfát, egyszeri gyermektámogatást adnának, valamint segítenék az önkormányzatokat és a válságnak leginkább kitett ágazatokat.
hírlevél