BUX
36 030.06
+2.33%
+820.00
OTP
10 220.00
+4.98%
+485.00
MOL
2 022.00
+1.10%
+22.00
RICHTER
6 870.00
+0.73%
+50.00
MTELEKOM
392.00
+0.51%
+2.00
 
2020. január 2. 13:59

A számítógépes és internethasználati ismeretek elterjesztésére a kormány 91 milliót biztosít az idősügyi modellprogram folytatásaként egy tavaly év végén megjelent kormányhatározatban. A kiokosított nyugdíjasok már használni tudják az elektronikus bankolást.

MTI Fotó: Varga György

A kormány versenyképességi programja egyebek mellett azt célozza, hogy minél jobban visszaszoruljon a készpénzhasználat. Ennek érdekében a nyugdíjfizetést is átterelnék a banki csatornákra, azzal az indokkal, hogy a készpénztartás jóval költségesebb.

Varga Mihály pénzügyminiszter néhány hete a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón ismertette a koncepciót, melynek lényege, hogy azokban a térségekben is mind többen kérjék folyószámlára a járandóságukat, ahol ennek nem alakult még ki a kultúrája. Ennek érdekében - közölte akkor a miniszter - felmérik az ország elmaradottabb térségeit, ahol nem terjedt még el az elektronikus fizetés.

A múlt év végi jogszabályalkotási dömpingben egy olyan kormányhatározat is született, amely áttételesen a fenti cél elérését szolgálja. A döntés értelmében a II. fázissal folytatódik az Idősügyi Infokommunikációs Program, amely az elmaradott térségekben élők internetre kapcsolódását, az ismeretek elmélyítését jelenti, eszközökkel és képzéssel. A program eddigi végrehajtása során 2018-ban százezer 65 év feletti személy szerezhetett számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket, amire 1,2 milliárd forint forrást szántak. (A program ezek mellett a rászoruló, beteg, egyedülálló idős embereknek juttatott egészségügyi eszközöket.)

Az Idősügyi Infokommunikációs Program célja tehát fedésben van azzal a kormányzati szándékkal, hogy minél több nyugdíjas intézze pénzügyeit folyószámláról, illetve internetes bankolással. Ennek természetesen feltétele a megfelelő infrastruktúra, vagyis a szükséges hálózati elérés és géppark (illetve adott esetben a közelben elérhető bankfiók). Ennek megteremtésében pedig segítséget nyújt a modellprogram, amelynek folytatásáról döntött most a kormány.

A december 30-i határozat értelmében a kormány egyetért azzal, hogy 2020 és 2022 között folytatódjék a hátrányos helyzetű térségekben élő időseket célzó Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram. Erre 90,99 millió forintot szánnak, amit a belügyminiszternek - a pénzügyminiszterrel közösen - a helyi önkormányzatok támogatási fejezetének terhére kell biztosítania ebben az időszakban.

Az innovációs miniszternek pedig meg kell vizsgálnia az Informatikai Fejlesztési Ügynökségen keresztül a program megvalósítása során eddig beszerzett informatikai eszközök vagyon- és tulajdonjogi helyzetét, valamint gondoskodnia kell arról is, hogy ezek az eszközök a program folytatása során is felhasználhatóak legyenek.

Végül az V. kerületi önkormányzat is kapott feladatot: nekik kell gondoskodniuk 2020-tól a modellprogram II. fázisának megvalósításáról ezekben az években. A  feladat dedikálása összefüggésben állhat azzal, hogy a kerület alpolgármestere, Jeneiné Rubovszky Csilla, egyben miniszteri biztosa volt a programnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Három százalékkal növekednek a nyugdíjak 2021-ben
Baka F. Zoltán | 2020. május 26. 11:18
A járványhelyzet ellen a rendvédelmi, honvédelmi költségek emelésével vesszük fel a harcot. A nyugdíjak 3 százalékkal emelkednek jövőre.
Makro / Külgazdaság Szárnyalnak a tőzsdék és a forint, de így is marad-e?
Csabai Károly | 2020. május 26. 10:47
A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos remény hatására emelkednek a részvényárfolyamok világszerte, amiből a BUX sem marad ki. Sőt a forint is erősödni tudott az euróval szemben, árfolyama a 350-es szint alá ment. Kérdés, ott is marad-e a ma idehaza várható két fontos fejleményt, a 2021-es költségvetés benyújtását és a Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követően is.
Makro / Külgazdaság Nem fogy most annyira a magyar
MTI | 2020. május 26. 09:57
Az első negyedévben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Többen születtek, a halálozások száma csökkent, szóval mérséklődött a természetes fogyás.
Makro / Külgazdaság Brazília lett a koronavírus-járvány új gócpontja
Wéber Balázs | 2020. május 26. 09:17
Brazília megelőzte az Egyesült Államokat a napi új koronavírusos halálozások számában. Dél-Amerika egésze ugyanakkor eddig jól vészelte át a vírust Európa gócpontjaihoz képest a hivatalos adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Brutális adóssághegyek maradnak a járvány után
Király Béla | 2020. május 26. 06:07
A járvány sújtotta gazdagabb államok vaskos gazdasági mentőcsomagokat állítottak össze annak érdekében, hogy a járvány lecsengését követően a gazdasági élet mihamarabb visszatérjen a korábbi kerékvágásba. A tűzoltás elmúltával viszont óriás adóssághegy marad, amelynek kezelése komoly kihívással járhat.
Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél