<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A számítógépes és internethasználati ismeretek elterjesztésére a kormány 91 milliót biztosít az idősügyi modellprogram folytatásaként egy tavaly év végén megjelent kormányhatározatban. A kiokosított nyugdíjasok már használni tudják az elektronikus bankolást.
MTI Fotó: Varga György

A kormány versenyképességi programja egyebek mellett azt célozza, hogy minél jobban visszaszoruljon a készpénzhasználat. Ennek érdekében a nyugdíjfizetést is átterelnék a banki csatornákra, azzal az indokkal, hogy a készpénztartás jóval költségesebb.

Varga Mihály pénzügyminiszter néhány hete a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón ismertette a koncepciót, melynek lényege, hogy azokban a térségekben is mind többen kérjék folyószámlára a járandóságukat, ahol ennek nem alakult még ki a kultúrája. Ennek érdekében - közölte akkor a miniszter - felmérik az ország elmaradottabb térségeit, ahol nem terjedt még el az elektronikus fizetés.

A múlt év végi jogszabályalkotási dömpingben egy olyan kormányhatározat is született, amely áttételesen a fenti cél elérését szolgálja. A döntés értelmében a II. fázissal folytatódik az Idősügyi Infokommunikációs Program, amely az elmaradott térségekben élők internetre kapcsolódását, az ismeretek elmélyítését jelenti, eszközökkel és képzéssel. A program eddigi végrehajtása során 2018-ban százezer 65 év feletti személy szerezhetett számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket, amire 1,2 milliárd forint forrást szántak. (A program ezek mellett a rászoruló, beteg, egyedülálló idős embereknek juttatott egészségügyi eszközöket.)

Az Idősügyi Infokommunikációs Program célja tehát fedésben van azzal a kormányzati szándékkal, hogy minél több nyugdíjas intézze pénzügyeit folyószámláról, illetve internetes bankolással. Ennek természetesen feltétele a megfelelő infrastruktúra, vagyis a szükséges hálózati elérés és géppark (illetve adott esetben a közelben elérhető bankfiók). Ennek megteremtésében pedig segítséget nyújt a modellprogram, amelynek folytatásáról döntött most a kormány.

A december 30-i határozat értelmében a kormány egyetért azzal, hogy 2020 és 2022 között folytatódjék a hátrányos helyzetű térségekben élő időseket célzó Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram. Erre 90,99 millió forintot szánnak, amit a belügyminiszternek - a pénzügyminiszterrel közösen - a helyi önkormányzatok támogatási fejezetének terhére kell biztosítania ebben az időszakban.

Az innovációs miniszternek pedig meg kell vizsgálnia az Informatikai Fejlesztési Ügynökségen keresztül a program megvalósítása során eddig beszerzett informatikai eszközök vagyon- és tulajdonjogi helyzetét, valamint gondoskodnia kell arról is, hogy ezek az eszközök a program folytatása során is felhasználhatóak legyenek.

Végül az V. kerületi önkormányzat is kapott feladatot: nekik kell gondoskodniuk 2020-tól a modellprogram II. fázisának megvalósításáról ezekben az években. A  feladat dedikálása összefüggésben állhat azzal, hogy a kerület alpolgármestere, Jeneiné Rubovszky Csilla, egyben miniszteri biztosa volt a programnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG