Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Matolcsy György bejelentette a kormány új, megemelt hiánycélját 2012-re és 2013-ra. 2013-ra 397 milliárd forintos egyenlegjavító csomagot állítottak össze. Tranzakciós adót vetnek ki a készpénzfelvételre, elhalasztják a pedagógusok béremelését. Hozzányúlnak a pénztárgépekhez is. A Munkahelyvédelmi Akciótervhez szükség lesz az IMF-megállapodásra is.

A kormány megtárgyalta és elfogadta a túlzottdeficit-eljárás keretében adott ajánlásokra adott intézkedéseket.

Magasabb hiánycél, alacsonyabb növekedés

A korábbi 2,5 százalékos céllal szemben az államháztartási hiány 2,7% lesz 2012-ben - közölte Matolcsy György a kormányszóvivő sajtótájékoztatón. Ennek eléréséhez 133 milliárd forintos zárolást hajtanak végre a költségvetésben - egyrészt a minisztériumoknál, másrészt maradványokat zárolnak többek között a földalapnál, a foglalkoztatási alapnál. Ez semmilyen hatással nincs a családokra, a vállalkozásokra - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A GDP növekedését 1,6 helyett 1 százalékra várja a kormány 2013-ra. A jövő évi hiánycélt szintén 2,7 százalékra emeli a kormány (2,2 százalékról). Ennek eléréséhez 397 milliárdos egyenlegjavító csomagot állítottak össze.

- 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket vetnek ki az ATM-ből történő készpénzfelvételre. A jegybankot nem adóztatják meg, az Államkincstár az eddig tervezettnél 30 milliárddal többet fizethet.

- Az uniós társfinanszírozás 15-ről 5 százalékra csökken, 55 milliárd forintot spórol ezen a kormány.

- Eltörlik a TB-járulékplafont, 51 milliárd forintos többletet várnak ettől.

- Nem emelik meg a tanárok bérét 2013-ban, csak 2014-ben - ezzel 73 milliárd forintot spórol a kormány.

- 8-10 milliárdot spórolhat a kormány a segélyplafon bevezetésével. Hogy pontosan milyen juttatásokra vonatkozik, az még nem fix, a családtámogatásokra biztosan nem. Így azt sem lehet még tudni, hány embert érint majd ez az intézkedés.

- 120 milliárdos többletet vár a kormány a hatékonyabb adóbeszedéstől.Jövőre a 400 ezer pénztárgépbe beépítenek egy eszközt, ami az adóhatósággal online kapcsolatban áll. Azt egyelőre még nem tudta megmondani a miniszter, hogy ki fizeti majd a pénztárgépek átalakítását. Ez 95 milliárdos áfabevétel-növekedést hozhat. A sertéságazatban is bevezetik a fordított áfát.

Ezt küldjük Brüsszelbe

Felkerült a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára a túlzottdeficit-eljáráshoz (EDP) készített jelentés, melyet a kormány ma küld meg az Európai Bizottságnak. A makrogazdasági folyamatok áttekintése című részben az áll, hogy a kormány idénre 1,2%-os recessziót vár, jövőre 1%-os lehet a növekedés, míg 2014-ben 2,5%. A kormány a dokumentum szerint nem számol azzal, hogy 2014-ig a munkanélküliségi ráta 10% alá csökkenne, a foglalkoztatottak száma évente 1%-ot bővülhet (a jövőre "ígért" 300 ezer közmunkással ez könnyen össze is jöhet, ha a Munkahelyvédelmi Akcióterv teljesíti célját). A jelentés azzal számol, hogy legkorábban két év múlva növekedhet a háztartások fogyasztása.

Visszafogott lesz a bérdinamika a versenyszférában is

2012-ben a minimálbér-emelés, az elvárt bérminimum szintje, valamint a bérkompenzációs rendszer bevezetése várhatóan jelentősebb növekedést eredményez a versenyszféra bruttó kereseteiben. 2013-tól ezek a hatások lecsengenek, a bérkompenzáció is kivezetésre kerül (2014-ben szűnik meg teljesen a versenyszférában). Ezt követően visszafogott bérdinamikával számolunk a versenyszférában. A közszférában továbbra is fennmarad a bérek befagyasztása, ugyanakkor az egészségügyi dolgozók körében 2012-ben már megkezdett bérrendezés tovább folytatódik, 2014-ben pedig életbe lép a pedagógus életpálya modell is (ez eredetileg egy évvel korábban indult volna).

Már idén év végén spórolni kellett

A jelentés megjegyzi, hogy az idei megtakarítási intézkedések ellen hatott, hogy a kormány kiváltott néhány PPP-projektet, valamint a frekvenciaértékesítésből várt 44 milliárdtól is elesett a költségvetés. a jövedéki adó emelése és a telefonadó azonban hozzátett a bevételi oldalhoz. Ebből is látszik, hogy a kiigazítások eddig inkább a bevételi oldalt érintették.

A romló gazdasági kilátások miatt azonban a kormány lazít a deficitcélon, idén 2,5% helyett 2,7% az új célszám, módosított előirányzat mellett. Ezt is csak úgy tudjuk elérni, hogy több költségvetési tartalékot zárolt a kormány, a jövedéki adóemelést pedig december 1-jére hozza előre. Az uniós társfinanszírozással megvalósuló projektek élénkítése érdekében az ún. EU Önerő Alapot a kormány év közben emelte (hogy minél több forrást tudjunk lehívni), de ezt már idén visszavágta 20 milliárddal (az EU-s források beáramlása a harmadik negyedévben meg is tört).

Az IMF-megállapodás kell a munkahelyvédelemhez

És ehhez jön hozzá a jövő 397 milliárdos csomag. A jelentés szerint a külső környezet romlása miatt van szükség a kiigazításokra. A Munkahelyvédelmi Akciótervhez szükséges 300 milliárd forint azonban egyelőre nem tűnik biztosítottnak. Ehhez mindenképpen meg kell egyeznünk az IMF/EU-párossal, az EDP-jelentés ugyanis azzal számol, hogy így csökkennek a kamatterhek. Az akcióterv mögül kiesik az MNB megadóztatásából származó 116 milliárd, a kormány szerint az adóbeszedés hatékonyságából származó bevételek és a csökkenő hozamok miatt a terv végrehajtása nem fogja veszélyeztetni a jövő évi, megemelt hiánycél elérését. Az adóbeszedés hatékonyságnöveléséből a kormány eddig 160 milliárdot remélt, ezt a tervet most visszavágták 120 milliárdra.

8 éve eljárás alatt

Magyarország az egyetlen 2004-ben csatlakozott uniós tagállam, mely ellen csatlakozása óta érvényben van a túlzottdeficit-eljárás (EDP), közel kerültünk ahhoz, hogy az Ecofin elzárja a kohéziós alapok egy részét, így 495 millió eurónyi pénztől esett volna el Magyarország, melyet beruházásokra fordíthatunk. Az Ecofin végül júniusban megkegyelmezett, ebben nagy szerepe volt a tavasszal bemutatott Széll Kálmán Terv 2.0-nak. A kormánynak most október 5-ig kellett prezentálnia, milyen intézkedésekkel tartja az államháztartási hiányt a maastrichti 3%-os referenciaszint alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
Makro / Külgazdaság KSH: 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban
MTI | 2021. április 14. 10:41
Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a németek második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást
MTI | 2021. április 14. 10:08
Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.
Makro / Külgazdaság Magyarország inkább megvárja az EU-s Facebook-törvényt
MTI | 2021. április 14. 08:36
Varga Judit nemrég nagy lendülettel állt bele a hazai közösségimédia-szabályozásba, de ezek szerint változott a terv és a tempó.
Makro / Külgazdaság Az EU nem ijedt meg a Janssen-vakcinától, magyarázatot kért az USA-tól az oltóanyag-szállítmányok késleltetése miatt
MTI | 2021. április 14. 07:42
Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nincs bizonyíték az összefüggésre a vakcina és az amerikai vérrögképződéses esetek között.
Makro / Külgazdaság Egyre nő az oltakozási hajlandóság Nyugaton – mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. április 14. 06:07
A nyugat- és dél-európai országokban a lakosság 60-75 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen – a franciák kivételével –, az oltakozási kedv pedig jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban. Magyarországon tavaly év vége óta egyenesen megugrott az oltakozási hajlandóság: ma már 60 százalék biztosan elfogadná a vakcinát. Ebben alighanem döntő szerepe van a rekordszintű halálozási hullámnak. Ugyanakkor egyelőre csak 40 százalék regisztrált.
Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
hírlevél
depositphotos