1p
Matolcsy György bejelentette a kormány új, megemelt hiánycélját 2012-re és 2013-ra. 2013-ra 397 milliárd forintos egyenlegjavító csomagot állítottak össze. Tranzakciós adót vetnek ki a készpénzfelvételre, elhalasztják a pedagógusok béremelését. Hozzányúlnak a pénztárgépekhez is. A Munkahelyvédelmi Akciótervhez szükség lesz az IMF-megállapodásra is.

A kormány megtárgyalta és elfogadta a túlzottdeficit-eljárás keretében adott ajánlásokra adott intézkedéseket.

Magasabb hiánycél, alacsonyabb növekedés

A korábbi 2,5 százalékos céllal szemben az államháztartási hiány 2,7% lesz 2012-ben - közölte Matolcsy György a kormányszóvivő sajtótájékoztatón. Ennek eléréséhez 133 milliárd forintos zárolást hajtanak végre a költségvetésben - egyrészt a minisztériumoknál, másrészt maradványokat zárolnak többek között a földalapnál, a foglalkoztatási alapnál. Ez semmilyen hatással nincs a családokra, a vállalkozásokra - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A GDP növekedését 1,6 helyett 1 százalékra várja a kormány 2013-ra. A jövő évi hiánycélt szintén 2,7 százalékra emeli a kormány (2,2 százalékról). Ennek eléréséhez 397 milliárdos egyenlegjavító csomagot állítottak össze.

- 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket vetnek ki az ATM-ből történő készpénzfelvételre. A jegybankot nem adóztatják meg, az Államkincstár az eddig tervezettnél 30 milliárddal többet fizethet.

- Az uniós társfinanszírozás 15-ről 5 százalékra csökken, 55 milliárd forintot spórol ezen a kormány.

- Eltörlik a TB-járulékplafont, 51 milliárd forintos többletet várnak ettől.

- Nem emelik meg a tanárok bérét 2013-ban, csak 2014-ben - ezzel 73 milliárd forintot spórol a kormány.

- 8-10 milliárdot spórolhat a kormány a segélyplafon bevezetésével. Hogy pontosan milyen juttatásokra vonatkozik, az még nem fix, a családtámogatásokra biztosan nem. Így azt sem lehet még tudni, hány embert érint majd ez az intézkedés.

- 120 milliárdos többletet vár a kormány a hatékonyabb adóbeszedéstől.Jövőre a 400 ezer pénztárgépbe beépítenek egy eszközt, ami az adóhatósággal online kapcsolatban áll. Azt egyelőre még nem tudta megmondani a miniszter, hogy ki fizeti majd a pénztárgépek átalakítását. Ez 95 milliárdos áfabevétel-növekedést hozhat. A sertéságazatban is bevezetik a fordított áfát.

Ezt küldjük Brüsszelbe

Felkerült a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára a túlzottdeficit-eljáráshoz (EDP) készített jelentés, melyet a kormány ma küld meg az Európai Bizottságnak. A makrogazdasági folyamatok áttekintése című részben az áll, hogy a kormány idénre 1,2%-os recessziót vár, jövőre 1%-os lehet a növekedés, míg 2014-ben 2,5%. A kormány a dokumentum szerint nem számol azzal, hogy 2014-ig a munkanélküliségi ráta 10% alá csökkenne, a foglalkoztatottak száma évente 1%-ot bővülhet (a jövőre "ígért" 300 ezer közmunkással ez könnyen össze is jöhet, ha a Munkahelyvédelmi Akcióterv teljesíti célját). A jelentés azzal számol, hogy legkorábban két év múlva növekedhet a háztartások fogyasztása.

Visszafogott lesz a bérdinamika a versenyszférában is

2012-ben a minimálbér-emelés, az elvárt bérminimum szintje, valamint a bérkompenzációs rendszer bevezetése várhatóan jelentősebb növekedést eredményez a versenyszféra bruttó kereseteiben. 2013-tól ezek a hatások lecsengenek, a bérkompenzáció is kivezetésre kerül (2014-ben szűnik meg teljesen a versenyszférában). Ezt követően visszafogott bérdinamikával számolunk a versenyszférában. A közszférában továbbra is fennmarad a bérek befagyasztása, ugyanakkor az egészségügyi dolgozók körében 2012-ben már megkezdett bérrendezés tovább folytatódik, 2014-ben pedig életbe lép a pedagógus életpálya modell is (ez eredetileg egy évvel korábban indult volna).

Már idén év végén spórolni kellett

A jelentés megjegyzi, hogy az idei megtakarítási intézkedések ellen hatott, hogy a kormány kiváltott néhány PPP-projektet, valamint a frekvenciaértékesítésből várt 44 milliárdtól is elesett a költségvetés. a jövedéki adó emelése és a telefonadó azonban hozzátett a bevételi oldalhoz. Ebből is látszik, hogy a kiigazítások eddig inkább a bevételi oldalt érintették.

A romló gazdasági kilátások miatt azonban a kormány lazít a deficitcélon, idén 2,5% helyett 2,7% az új célszám, módosított előirányzat mellett. Ezt is csak úgy tudjuk elérni, hogy több költségvetési tartalékot zárolt a kormány, a jövedéki adóemelést pedig december 1-jére hozza előre. Az uniós társfinanszírozással megvalósuló projektek élénkítése érdekében az ún. EU Önerő Alapot a kormány év közben emelte (hogy minél több forrást tudjunk lehívni), de ezt már idén visszavágta 20 milliárddal (az EU-s források beáramlása a harmadik negyedévben meg is tört).

Az IMF-megállapodás kell a munkahelyvédelemhez

És ehhez jön hozzá a jövő 397 milliárdos csomag. A jelentés szerint a külső környezet romlása miatt van szükség a kiigazításokra. A Munkahelyvédelmi Akciótervhez szükséges 300 milliárd forint azonban egyelőre nem tűnik biztosítottnak. Ehhez mindenképpen meg kell egyeznünk az IMF/EU-párossal, az EDP-jelentés ugyanis azzal számol, hogy így csökkennek a kamatterhek. Az akcióterv mögül kiesik az MNB megadóztatásából származó 116 milliárd, a kormány szerint az adóbeszedés hatékonyságából származó bevételek és a csökkenő hozamok miatt a terv végrehajtása nem fogja veszélyeztetni a jövő évi, megemelt hiánycél elérését. Az adóbeszedés hatékonyságnöveléséből a kormány eddig 160 milliárdot remélt, ezt a tervet most visszavágták 120 milliárdra.

8 éve eljárás alatt

Magyarország az egyetlen 2004-ben csatlakozott uniós tagállam, mely ellen csatlakozása óta érvényben van a túlzottdeficit-eljárás (EDP), közel kerültünk ahhoz, hogy az Ecofin elzárja a kohéziós alapok egy részét, így 495 millió eurónyi pénztől esett volna el Magyarország, melyet beruházásokra fordíthatunk. Az Ecofin végül júniusban megkegyelmezett, ebben nagy szerepe volt a tavasszal bemutatott Széll Kálmán Terv 2.0-nak. A kormánynak most október 5-ig kellett prezentálnia, milyen intézkedésekkel tartja az államháztartási hiányt a maastrichti 3%-os referenciaszint alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG