<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Donyeck nem biztonságos senki számára, egy orosz tisztségviselő felrobbant az autójában, amit a Kreml terrorcselekménynek minősített, Zelenszkij a Glastonbury fesztivál látogatóihoz beszélt. Ezek is történtek a mai napon.

  • Az erősen vitatott keleti Szeverodonyeck városában harcoló utolsó ukrán erők visszavonulási parancsot kaptak. Szeverodonyeck várható elvesztése mélyütés lenne Kijev számára a Mariupol kikötővárosban elszenvedett vereség után, mivel egyre nagyobb a félelem, hogy a szomszédos Liszicsanszk is Oroszország kezébe kerülhet napokon belül.
  • A harcok fokozódása miatt Ukrajna keleti részén, Donyeckben egyetlen város sem biztonságos a lakosok számára – állítják helyi tisztviselők. "Nincs olyan hely, város a donyecki régióban, ahol biztonságban lenne" - mondta Pavlo Kyrylenko az Agence France-Presse-nek a legfrissebb titkosszolgálati adatokra hivatkozva. 

A harkivi Nemzeti Műszaki Egyetem orosz légicsapásban megsemmisült tornaterme 2022. június 24-én. MTI/APA harkivi Nemzeti Műszaki Egyetem orosz légicsapásban megsemmisült tornaterme 2022. június 24-én. MTI/AP

  • Ukrajna Herszon régiójának oroszok által vezetett adminisztrációja szerint az egyik tisztviselője életét vesztette, amikor beszálláskor autója felrobbant. Dmitrij Savlucsenko a Herson katonai-polgári közigazgatás család-, ifjúsági és sportosztályának vezetője volt. A Kreml terrorcselekménynek minősítette a támadást. 
  • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij a Glastonbury fesztiválon a tömegekhez szólt, és arra kérte őket, hogy „képviseljék az igazságot Oroszország háborújáról”, és „bizonyítsák be, hogy a szabadság mindig győz”. A fesztivállátogatóknak küldött videóüzenetében kijelentette, hogy az ukránok nem engedik, hogy az orosz háború megtörje őket, miután „emberek életét tette tönkre Európa, Afrika, Ázsia és Latin-Amerika más országaiban”.
  • Ukrán szakértők szerint Ukrajnában kifogynak a tüzérségek többségéhez szükséges lövedékek. Oroszország éveket töltött az ukrán és más kelet-európai lőszerraktárak és beszállítók megkeresésével, mielőtt február 24-én megkezdte Ukrajna elleni invázióját.
  • Oroszország megpróbálja megszerezni az Ukrajnába áramló nyugati fegyvereket, köztük a nagyobb hatótávolságú rendszereket, amelyek Kijev reményei szerint meghatározóak lehetnének a csatatéren – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselőA tisztviselő a jelek szerint lekicsinyli az oroszok ukrajnai előrenyomulásának jelentőségét.
  • Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete kijelentette, hogy egyre jobban aggódik az orosz kézen lévő ukrajnai zaporizzsja-i atomerőmű ukrán személyzetének jóléte miatt. 
  • Az európai vezetők csaknem négy hónappal azután adták meg Ukrajnának a tagjelölti státuszt, hogy Zelenszkij elnök az orosz invázió első napjaiban elindította országa csatlakozási kérelmét a blokkhoz. Zelenszkij azonnal üdvözölte a lépést, egyedülálló és történelmi pillanatnak nevezve aztA Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy az EU döntése belügy. 
  • A G7 külügyminiszterei felszólították Oroszországot, hogy hagyjon fel támadásaival és fenyegető akcióival, és oldja fel az ukrán fekete-tengeri kikötőket az élelmiszerexport előtt. Oroszország kulcsfontosságú ukrán infrastruktúra elleni blokádjaival és bombázásaival súlyosbítja az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát. António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint nem lehet hatékony megoldást találni a fenyegető élelmiszerválságra, hacsak Ukrajna és Oroszország nem találja meg a módját a kereskedelem megfelelő újraindításának.
  • (The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Létszámhiány fenyeget az orosz egészségügyben, mivel sok orvost a frontra küldenek
Elek Lenke | 2022. október 6. 05:36
Ahol háború van, ott sebesültek is vannak, égető szükség van tehát orvosokra, ha már úgy döntött Putyin, hogy civilek ezreit a forintra küldi. A Komerszant cjmű orosz napilap cikke, egy felmérést ismertetve, némi kritikával illeti a mostani intézkedéseket, ami önmagában bátorságra vall.
Makro / Külgazdaság Kamikaze drónokkal támadta az orosz hadsereg Kijevet
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 19:36
Az ukrán légierő azt közölte, hogy összesen tizenkét iráni gyártmányú drón repült be célpontok felé déli irányból. Esti háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Putyin katonai vezetői egymás torkának ugrottak
Káncz Csaba | 2022. október 5. 18:03
Moszkvában felszínre tört a konfliktus a reguláris hadsereg elbizonytalanodott vezetése és a félkatonai csoportok egyre magabiztosabb vezetői között. Egy héten belül megduplázódott azoknak az oroszoknak az aránya, akik a "csendes" légkör helyett "szorongást" vettek észre családjukban és baráti körükben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Eldőlt, jöhet az áremelkedés: az OPEC+ napi 2 millió hordóval csökkenti termelését novembertől
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 17:38
A korábban tervezett duplájával, napi 2 millió hordóval csökkenti olajtermelést novembertől. Különösen Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazta a termelés visszafogását, amivel a kőolaj árának utóbbi időszakban tapasztal csökkenését kívánták megállítani.
Makro / Külgazdaság Berlin nem tervezi az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:46
A német szövetségi kormány továbbra sem tervezi az orosz földgáz Németországba szállítására épített Északi Áramlat-2 földgázvezeték beindítását - jelezték szerdán Berlinben.
Makro / Külgazdaság Az OPEC+ az eddig tervezett duplájával fogná vissza a kitermelést
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:33
Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazza az olajtermelés visszafogását.
Makro / Külgazdaság Jó jel: egyre többen dolgoznak az Egyesült Államokban - bátor maradhat a Fed
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:11
Az elemzői várakozásnál nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban szeptemberben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.
Makro / Külgazdaság „Ezt a tudást nem eszi meg az infláció” - ismét indul a Privátbankár diákversenye
Kormos Olga | 2022. október 5. 15:38
Október 14-én éjfélig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a Privátbankár.hu által rendezett mai sajtótájékoztatón. Már most többszáznál jár a regisztrálók csapatok száma. A négyfős team-ek három fordulóban mérettetnek meg, és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke ezúttal is Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke.
Makro / Külgazdaság Árplafon bevezetését szorgalmazza az EP a vezetékes földgázra
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 15:26
Az Európai Parlament javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, valamint a közös uniós gázbeszerzési szabályok frissítését szorgalmazza az importgáz árának leszorítása céljából - közölte az uniós parlament szerdán.
Makro / Külgazdaság A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért jár az idei kémiai Nobel-díj
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 14:55
A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG