TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jócskán rontotta előrejelzését a Kereskedelmi Világszervezet.

A világkereskedelem vártnál gyengébb tavalyi teljesítménye után jelentősen rontotta idei és jövő évi növekedési előrejelzését a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), amely arra figyelmeztetett, hogy egyre sürgetőbb a kereskedelmi feszültségek megoldása.

A multilaterális szervezet Genfben kedden kiadott szokásos éves jelentésében hangsúlyozta, hogy a kereskedelmet visszafogta az új vámtarifák és megtorló intézkedések bevezetése, a gazdasági növekedés lassulása, a pénzpiacok volatilitása és a fejlett országok monetáris politikájának szigorítása tavaly. 

A WTO szakértői immár arra számítanak, hogy a tavalyi 3 százalékos növekedés után idén 2,6 százalékkal, jövőre pedig újra 3 százalékkal bővül a világkereskedelem, miközben a világgazdaság a tavalyi 2,9 százalék után 2019-ben és 2020-ban is csak 2,6-2,6 százalékkal növekedhet. Tavaly szeptemberben még úgy becsülték, hogy 2018-ban 3,9 százalékkal, 2019-ben pedig 3,7 százalékkal bővülhet a világkereskedelem. 

Tavalyelőtt, 2017-ben 4,7 százalékkal nőtt a globális kereskedelem, 2011 óta a leggyorsabb ütemben, ami különösen a beruházások és a fogyasztás növekedésének volt köszönhető.

Nem meglepetés

"Ezek a kilátások senkit nem lephetnek meg, tekintettel a kereskedelmi feszültségek kiéleződésére. A kereskedelem nem tudja teljes egészében betölteni a gazdasági növekedés hajtóerejének szerepét, amikor ilyen nagy a bizonytalanság" - mutatott rá Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója a jelentést kísérő közleményében.

Azevedo megjegyezte, természetesen vannak más okok is, de a legerősebb tényező a kereskedelmi feszültségek kiéleződése, és különösen nagy a jelentősége az Egyesült Államok és a Kína közötti viszálynak. A főigazgató ugyanakkor nem válaszolt a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszüntetése által kiváltott hatást feszegető kérdésre.

Ennél rosszabb is lehet?

Robert Koopman, a WTO főközgazdásza kifejtette, lehet, hogy a legrosszabb még hátravan. Sokkal nagyobb hatása lehet annak, ha Donald Trump amerikai elnök beváltja azt a fenyegetését, hogy idén pótvámokat vet ki a külföldről behozott autókra. Az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi forgalom a világkereskedelem 3 százalékát teszi ki, a globális autókereskedés viszont mintegy 8 százalékot hasít ki a világkereskedelemből. 

Bár tavaly a világkereskedelem volumene lassan nőtt, dollárban kifejezett értéke 10 százalékkal, 19 ezer 480 milliárdra gyarapodott, részben az olajárak 20 százalékos emelkedésének hatására. A szolgáltatások kereskedelmének értéke 8 százalékkal, 5800 milliárd dollárra kúszott fel, a növekedést Ázsia importjának erős bővülése hajtotta.

A WTO elemzői arra figyelmeztettek, hogy az új előrejelzés rendkívül bizonytalan, a világkereskedelem növekedésére megadott 2,6 százalék csupán felezőpontja a az 1,3 százaléktól 4,0 százalékig terjedő sávnak. A valóságban majd attól függ a tényleges érték, hogy a kereskedelmi feszültségek enyhülnek-e vagy erősödnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél