<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Elemzők szerint az idén sem várható a munkanélküliség csökkenése, a következő hónapokban szezonális hatások miatt még emelkedhet is a ráta.

Csak a közfoglalkoztatottaknál van bővülés

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint tavaly a negyedik negyedévben a munkanélküliek létszáma 468 ezer fő volt, ami 10,7 százalékos, az egy évvel korábbival megegyező munkanélküliségi rátát jelentett. Részletek >>

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők kiemelték, hogy a foglalkoztatotti létszám bővülése továbbra is szinte kizárólag a közcélú foglalkoztatásnak köszönhető. A versenyszférában addig nem várható a foglalkoztatás növelése, amíg nem indul be a gazdasági növekedés. Emellett a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek is magyarázzák az aktivitási ráta növekedését.

Lesz ez még 11 százalék fölött is

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, míg emelkedhet a munkanélküliség. Az október-decemberi munkanélküliségi ráta 10,7 százalékra emelkedését az előző három hónapban mért 10,6 százalékról is a szezonális hatások magyarázzák.

Az idei év elejére 11,6 százakig emelkedhet a munkanélküliségi ráta, majd a tavaszi hónapoktól újra csökkenhet, a nyár végére pedig 10,3 százalékig süllyedhet. Tavaly az éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - 10,9 százalékos volt, az idén pedig minimális mértékben, 10,8 százalékra csökkenhet - írta kommentárjában.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője szintén a szezonális okokra hivatkozva arra számít, hogy a következő hónapokban 11 százalék fölé fog emelkedni a munkanélküliségi ráta, ami a tavaszi hónapoktól csökkenhet ismét. Az év egészében összességében nem vár lényeges változást a tavalyi helyzethez képest, véleménye szerint az éves átlagos munkanélküliségi ráta a 2012-es 10,9 százalékos szinten maradhat az idén is.

Jó híreket akar? Kérdezze a minisztériumot!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint mindenesetre tovább folytatódtak a pozitív trendek a foglalkoztatottság alakulásában. A tárca közleménye kiemeli, hogy a 2012. október-decemberi időszakban továbbra is töretlen a foglalkoztatottak számának 29 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyított adatokat tekintve.

A folyamatosan bővülő foglalkoztatottság köszönhető a kormányzat munkavállalást, munkahelyteremtést ösztönző adórendszerének, amit tovább javíthat a Munkahelyvédelmi Akció. A kedvezőtlen európai makrogazdasági környezet ellenére a kormányzat tartja magát egyik fő prioritásához és további intézkedéseket kíván tenni a foglalkoztatottsági szint emelése érdekében. A többi között a szabad vállalkozási zónák létrehozása a kifejezetten hátrányos helyzetben lévő településeken segítheti majd a munkahelyteremtést - olvasható az NGM közleményében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG