<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Elemzők szerint az idén sem várható a munkanélküliség csökkenése, a következő hónapokban szezonális hatások miatt még emelkedhet is a ráta.

Csak a közfoglalkoztatottaknál van bővülés

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint tavaly a negyedik negyedévben a munkanélküliek létszáma 468 ezer fő volt, ami 10,7 százalékos, az egy évvel korábbival megegyező munkanélküliségi rátát jelentett. Részletek >>

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők kiemelték, hogy a foglalkoztatotti létszám bővülése továbbra is szinte kizárólag a közcélú foglalkoztatásnak köszönhető. A versenyszférában addig nem várható a foglalkoztatás növelése, amíg nem indul be a gazdasági növekedés. Emellett a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek is magyarázzák az aktivitási ráta növekedését.

Lesz ez még 11 százalék fölött is

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, míg emelkedhet a munkanélküliség. Az október-decemberi munkanélküliségi ráta 10,7 százalékra emelkedését az előző három hónapban mért 10,6 százalékról is a szezonális hatások magyarázzák.

Az idei év elejére 11,6 százakig emelkedhet a munkanélküliségi ráta, majd a tavaszi hónapoktól újra csökkenhet, a nyár végére pedig 10,3 százalékig süllyedhet. Tavaly az éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - 10,9 százalékos volt, az idén pedig minimális mértékben, 10,8 százalékra csökkenhet - írta kommentárjában.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője szintén a szezonális okokra hivatkozva arra számít, hogy a következő hónapokban 11 százalék fölé fog emelkedni a munkanélküliségi ráta, ami a tavaszi hónapoktól csökkenhet ismét. Az év egészében összességében nem vár lényeges változást a tavalyi helyzethez képest, véleménye szerint az éves átlagos munkanélküliségi ráta a 2012-es 10,9 százalékos szinten maradhat az idén is.

Jó híreket akar? Kérdezze a minisztériumot!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint mindenesetre tovább folytatódtak a pozitív trendek a foglalkoztatottság alakulásában. A tárca közleménye kiemeli, hogy a 2012. október-decemberi időszakban továbbra is töretlen a foglalkoztatottak számának 29 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyított adatokat tekintve.

A folyamatosan bővülő foglalkoztatottság köszönhető a kormányzat munkavállalást, munkahelyteremtést ösztönző adórendszerének, amit tovább javíthat a Munkahelyvédelmi Akció. A kedvezőtlen európai makrogazdasági környezet ellenére a kormányzat tartja magát egyik fő prioritásához és további intézkedéseket kíván tenni a foglalkoztatottsági szint emelése érdekében. A többi között a szabad vállalkozási zónák létrehozása a kifejezetten hátrányos helyzetben lévő településeken segítheti majd a munkahelyteremtést - olvasható az NGM közleményében.

Makro / Külgazdaság Ma reggel még a forinttal van az erő, de meddig?
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 07:30
Erősödött kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Megdobálták a rendőröket az elégedetlen fiatalok, könnygáz volt a válasz
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 06:32
Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Kijev is megszólalt a kínai béketervvel kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína ábrándokat kerget – kemény lesz az ébredés
Káncz Csaba | 2023. március 20. 19:16
Kína csökkenő demográfiai ereje, valamint bővülő politikai ambíciói közötti óriási szakadék téves stratégiai döntésekhez vezethet. A múltbeli dicsőség emlékei vagy az elvesztett státusztól való félelem ugyanarra a veszélyes útra vezethetik, mint amelyre Oroszországot Ukrajnában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Lesöpörheti a külföldi építőipari cégek véleményét a kormány
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:47
Állami pénzből lehet kivásárolni az érintett külföldi cégeket? Az ÉVOSZ ezt javasolja.
Makro / Külgazdaság Gigantikus hadgyakorlat kezdődött a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:51
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Duna torkolatvidékén és a Fekete-tengeren Románia szervezésében tíz NATO-tagállam, valamint Moldova és Georgia részvételével.
Makro / Külgazdaság Agyondicsérte Putyint a kínai államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:21
Oroszország jóléte jelentősen megnőtt Vlagyimir Putyin elnök vezetésének köszönhetően - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő, amikor orosz hivatali partnere hétfőn kötetlen eszmecserén fogadta őt a Kremlben.
Makro / Külgazdaság Moszkvát és Brüsszelt is keményen kiosztotta a lengyel kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:01
Az egész világ az orosz agresszió fenyegetettségében él - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európa jövőjéről a németországi Heidelberg egyetemén hétfőn tartott előadásában.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szállítunk és nem veszünk lőszert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 15:29
Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság Putyin vagy egy hasonmása járt Mariupolban?
Litván Dániel | 2023. március 20. 14:46
Tényleg ott járt az orosz elnök a parancsára porig rombolt városban és kedélyesen beszélgetett a helyiekkel? Valami mindenesetre nem stimmel a hétvégi látogatással kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG