<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

 • A moldovai rendőrség hétfőn egy rakétadarabokat talált, amely lezuhant Moldova északi részén, az ukrán határ közelében - idézte a rendőrséget a Prima Sursa állami információs portál.

 • Ukrajnában ma megint légi riadó szólt, mert 100 orosz rakéta kilövéséről szereztek tudomást. Zelenszkij szerint délen otthonokat romboltak le a rakéták, északon pedig az áramellátásban okoztak gondokat, és legalább két ember életét vesztette.

 • Putyin áthajtott az Oroszországot és a Krím félszigetet összekötő Kercsi hídon, miután októberben egy teherautó-bomba megrongálta. Az orosz elnök ma áthajtott a hídon, és beszélt a dolgozókkal és egy magas rangú kormányzati tisztviselővel.

Olekszandr Drabinko ukrán metropolita szertartást vezet a Jézus Színeváltozása ortodox székesegyházban, Kijevben 2022. december 3-án, az orosz légi csapások okozta kijevi áramkimaradások egyike alatt. Fotó: MTI/AP
Olekszandr Drabinko ukrán metropolita szertartást vezet a Jézus Színeváltozása ortodox székesegyházban, Kijevben 2022. december 3-án, az orosz légi csapások okozta kijevi áramkimaradások egyike alatt. Fotó: MTI/AP

 • Titokzatos robbanások történtek hétfőn két, a frontvonaltól távol eső orosz légi támaszponton, ami felveti annak lehetőségét, hogy Kijev megtalálta a módját, hogy célba vegye az ukrajnai infrastruktúra elleni támadásokhoz használt orosz nagy hatótávolságú bombázókat. A hírek szerint három ember meghalt és hat megsebesült. 

 • A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját. Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta, hogy Oroszország a G7-ek és szövetségesei lépésére most készíti a válaszát. 

 • Olaf Scholz figyelmeztette a nyugatot, hogy kerüljék el a világ blokkokra osztásával az új hidegháborút. A Foreign Affairs magazin ma megjelent véleménycikkében a német kancellár arra szólított fel, hogy tegyenek meg mindent az új partnerségek kiépítése érdekében. Kínát és Oroszországot emelte ki, mint két olyan országot, amelyek veszélyt jelentenek a többpólusú világra.

 • Kilenc embert öltek meg Ukrajna keleti részén, Luhanszkban – közölték oroszok által támogatott katonai tisztviselők. Ez azután történt, hogy Ukrajna ágyúzta Alcsevszk városát.

 • A kínai külügyminisztérium közölte, hogy folytatni fogja az energetikai együttműködést Oroszországgal, miután a G7, az EU és Ausztrália árplafont írt elő az orosz olajexportra. Kína, amely azt mondta, hogy a tisztelet és a kölcsönös előnyök alapján folytatja, idén növelte az orosz Urals olajkeverékek vásárlását.

 • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az elmúlt hónapokban "jelentősen csökkent" az orosz taktikai harci repülőgépek által Ukrajna felett végrehajtott hirtelen csapatbevetések száma. A legfrissebb brit intelligens jelentés szerint az orosz repülőgépek ma már valószínűleg több tíz bevetést hajtanak végre naponta, míg 2022 márciusában napi 300-at is elérhettek.

 • Vlagyimir Putyin „jobban tájékozott” az ukrajnai haderő előtt álló nehézségekről – mondta az amerikai hírszerzés vezetője. A hétvégi védelmi fórumon felszólaló Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől.

 • Heves harcok folynak a donbászi Bakhmut kulcsvárosa körül, ahol az orosz erők hat hónapja küzdenek azért, hogy minimális előrelépést érjenek el. A közösségi médiában megjelent jelentések azt sugallják, hogy az ukrán erők előrehaladást értek el a Dnyipro folyó keleti partján, a közelmúltban felszabadult Herszon városával szembeni hadműveletekben, miután a múlt hónapban bejelentett kétéltű partraszállást a Kinburn-kösön. 

 • Az Egyesült Nemzetek Szervezetében egy tervezet kering egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozásáról, amely Oroszországot felelősségre vonná az ukrajnai agressziós bűncselekményekért. A jelek arra is utalnak, hogy a javaslattal szembeni amerikai ellenállás enyhülhet az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij lobbitevékenységével szemben. Beth Van Schaack, az Egyesült Államok globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete a héten ezt mondta: "A nemzetközi büntetőbíróság már megkezdte az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálását, de nem indíthat eljárást a Kreml vezetése ellen a szélesebb körű agressziós bűncselekmény miatt, mivel Oroszország nem írta alá a vonatkozó statútumot".

 • Irán vezetése  "ördögi körbe" zárta magát a tüntetések és Oroszország felfegyverzése miatt – mondta az Egyesült Államok különmegbízottja. „Minél többet elnyom Irán, annál több szankció lesz; minél több a szankció, Irán annál inkább elszigeteltnek érzi magát” – mondta Rob Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja egy római konferencián. Avril Haines amerikai hírszerzési főnök szerint aggasztó bizonyítékok vannak arra nézve, hogy Oroszország elmélyíteni kívánja Iránnal a katonai együttműködést. (The Guardian)

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG